Tüm Yazarlar
Gökhan Bolat Yazıları
Tarih tekerrür ediyor, 21 Mayıslar sürüyor
Gökhan Bolat
Rusya'nın kötü sicili çok daha eskilere dayanıyor. Dünyanın son üç ay içinde çok daha iyi anladığı gibi sürekli tekrar eden bir süreç bu. "21 Mayıslar devam ediyor" ifadesi Çerkeslerin, soykırımların ve etkilerinin devam ettiğini vurgulamak için kullandıkları bir slogan. Ateşin en çok düştüğü yeri yaktığı doğrudur ancak o ateşin bir gün her yere düşebileceği unutulmamalıdır. Dünya bunu defaatle deneyimlemiştir.
İki sürgünün hikâyesi
Gökhan Bolat
21 Mayıs'lar hala devam etmektedir. Hayata 150 yıl önce kaldıkları yerden tekrar başlayabilmek umuduyla zaman zaman birtakım yardım talepleri olsa da bunun anlamsızlığının farkındadır Çerkesler. Zira Dostoyevski'yi bile sürgün edenlerden ne talep edilebilir? Kudretini zulüm için kullanan, iyileşmesi imkânsız hastalardan ne beklenebilir?
Karadeniz en çok bize KARADIR
Gökhan Bolat
Çerkeslerin başlıktaki sloganı çokça kullanmasının nedeni ana güzergâhı Karadeniz olan sürgün yolunda hayatını kaybedenlerin acısıdır. Fransız askeri danışmanı Fonvill o günleri şöyle anlatır: “İlk göçmenlerin sayılarının 12 bin olduğunu ve hemen hepsinin öldüğünü öğrendim.””