Tüm Yazarlar
İbrahim Kalın Yazıları
İslamofobinin anatomisi: Fantazma, korku, nefret
İbrahim Kalın
İslam karşısında duyulan korku, vehim, paranoya, öfke ve nefret tam da 18 ve 19’uncu yüzyılda Avrupa tiyatrolarında kullanılan “fantazmagorya” tekniğinin yarattığı etkiye benziyor. Bir ışık projektörüyle tiyatro duvarına iskelet, kafatası ve hayalet kıyafeti gibi garip ve korkunç görüntüler yansıtmak suretiyle elden edilen etkinin amacı, fantazinin korkuya dönüşmesini, korkunun da kendini gerçekliğin yerine ikame etmesini sağlamaktır.
Bir Türkiye üçlemesi: Ulusal çıkar, itibar, ince güç
İbrahim Kalın
Türkiye’nin ulusal çıkarı, itibarı ve ince güç kapasitesi, dinamik gelişmeler karşısında ilkeli ve tutarlı bir dış politika geliştirmeyi gerektirir. AB üyeliğinde ısrar eden, ABD ile ilişkilerini güçlendiren, Afrika, Asya ve Latin Amerika’ya açılan ve Arap devrimlerini destekleyen Türkiye’nin bölgedeki ve dünyadaki konumu on yıl öncesine göre daha güçlüdür.
Türkiye, Mısır ve Yeni Ortadoğu
İbrahim Kalın
Türkiye Mısır’ı rakip değil stratejik ortak olarak görmektedir. Mısır’ın güçlenmesi, Türkiye’nin bölgedeki hareket alanını daraltmayacak bilakis yükünü hafifletecek ve ortak bölge vizyonunun hayata geçirilmesine katkı sunacaktır.
Adalet paradoksu
İbrahim Kalın
Güç hiyerarşisine göre şekillenen modern adalet kavramı, pratikte güçlünün adalet mekanizmalarını kontrol ettiği, hakkın ve hukukun izafileştirildiği, adil paylaşımın engellendiği bir sistem üretiyor.
‘Medeniyetler Çatışması’nın yeni cephesi: İslamofobi
İbrahim Kalın