Tüm Yazarlar
Merve Seren Yazıları
G-20 gölgesinde küresel rekabet
Merve Seren
Zirvenin, aktüelleşmiş politik konular yerine, yakın tarihe şekil veren ve önümüzdeki sürece etkileri olabilecek ‘taht oyunlarına’ sahne olduğu bir gerçek. Böyle bir süreçte ABD-Avrupa-Rusya rekabeti ön plana çıktı. Dolayısıyla bu aktörlerin çantalarına ağırlık veren çıkarları ve stratejileri iyi anlamak gerekiyor.
ABD’nin Ortadoğu politikasında PKK/PYD faktörü
Merve Seren
Suriye’de ABD’nin himayesinde bir fırsat yakalayan PKK’nın Türkiye topraklarına geri dönme gayretine girme ihtimali yüksek bir realitedir. Dolayısıyla Türkiye’nin Suriye’de PKK ve organik bağları olan taşeronlarına herhangi bir yöntemle müdahalesi yadsınamaz. 
Langley’in Bravo’su
Merve Seren
Bir CIA Başkanı veya Savunma Bakanı’nın her sabah mesaiye köpeği Bravo ile birlikte gelmesi, öğlen aralarında gezintilere çıkması, Ladin operasyonunu planlarken bile onunla ilgilenmesi... Bunlar kulağa garip geliyor, değil mi? CIA’in web sitesine Bravo’nun ölümü üzerine yayınlanan habere bakıldığında; bunun kurumsal imajın bir parçasını oluşturduğu görülüyor.
İstem dışı körlük ve tehdit farkındalığı
Merve Seren
Psikolojide genellikle kişiler ve bireysel durumlar için kullanılan ‘istem dışı körlük’ (inattentional blindness) ya da ‘algısal körlük’ (perceptual blindness) hali; gruplar, şirketler, devlet kurumları, karar alıcılar ve politika yapıcılariçin de söz konusu olabilir. Önceki bir hatayı telafi etmek üzere aşırı çaba sergileme; herhangi bir sorunu gereğinden fazla önemseme; kişilere, mekânlara, olaylara taşıdıklarının ötesinde anlamlar ve değerler yükleme...
Bir casusluk aracı olarak İHA’lar
Merve Seren
Savaş uçaklarının hava sahası ihlalleri ile kıyaslandığında daha basit ve kısmen zararsız gibi gözüken İHA olayı, bunların kullanılma amaçları (casusluk, istihbarat, hedef tespit vs.) düşünüldüğünde ülkemize karşı en azından hasmane bir tutumu göstermesi açısından aynı derecede önemlidir.
Patriotlar neden geldiler, neden gidiyorlar?
Merve Seren
Amerikalılar füze bataryalarının süresinin uzatılmamasına Suriye’den kaynaklanan tehdit riskinin azaldığını gerekçe gösteriyorlar. Patriot bataryaları konuşlandığı zaman tehdit algısı nasıldı? Güney’deki bunca hareketliliğe rağmen, tehdit algısı nasıl ve ne şekilde azalmış olabilir? Tehdit algısının azaldığını kim, hangi parametreleri baz alarak, ne ile mukayese ederek ve kime göre belirlemektedir?