Tüm Yazarlar
Numan İlkut Ayvaz Yazıları
Almanyalı Türklerin kimlik meselesi
Numan İlkut Ayvaz
“Alman Müslümanı” suni kimliğiyle Türkiye kökenli Müslümanların toplumsal konulara ilişkin mücadele ruhu dizginlenmeye çalışılmaktadır. İslam, yalnızca ahlak ve ibadetten oluşan soyut bir değerler sistemine indirgenmektedir. Öyle ki Almanya’da eşcinsel evlilikleri serbest bırakan bir federal kanun, “mütedeyyin Müslüman aktivist” olarak kendini pazarlayan insanlar tarafından bile desteklenebilmiştir.
Kendi kaderini tayin hakkı ve özerklik
Numan İlkut Ayvaz
“Kendi kaderini tâyin etme hakkından” dolaylı olarak oluşan özerklik hakkının hiçbir sûretle mutlak ve sarih bir hak olduğu iddia edilemez. Bu kavram kolayca dillendirilmesinin aksine hayata geçirilmesi gayet külfetli ve uygunsuzdur. Nitekim PKK’nın hangi halkı temsil ettiği bile bir muammayken, Türkiye’deki bütün etnik unsurlar birbiriyle ailevî, kültürel ve dinî bağlar yönünden kaynaşmış ve eriyip bir bütün olmuşken hangi farklı halklardan bahsetmeye kalkışabiliriz ki.
Uluslararası hukuk bağlamında hukuk terminolojisi
Numan İlkut Ayvaz
Tarihteki bazı gerçekler ve bunlara ilişkin birçok hata, hukuki terminolojiye hakimiyetin uluslararası arenadaki önemini birtakım olaylar çerçevesinde gözler önüne seriyor. Bu bağlamda, Cumhuriyetin kuruluşu esnasında ve ilk senelerinde geçen iki hadiseyi hatırlatmakta fayda görüyorum.