20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Barzani’nin hevesi kursağında kaldı

Tüm dünyanın ısrarlarına rağmen referandum kararından vazgeçmeyen Barzani’ye Fransa ve İsveç’ten sürpriz destek açıklaması geldi. Rusya ise ‘toprak bütünlüğünden yanayız” dedi.

21 Eylül 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Barzani’nin hevesi kursağında kaldı
5 gün kala tüm ısrar ve garantilere rağmen 25 Eylül’deki bağımsızlık referandumundan vazgeçmeyen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY)’nin başkanı Mesud Barzani’ye yangına körükle giden İsrail’in ardından iki AB ülkesinden de sürpriz destek geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, BM Genel Kurulu için geldiği New York’ta gazetecilere yaptığı açıklamada bağımsızlık referandumuyla ilgili olarak “Fransa hiçbir zaman demokratik hakların karşısında değildir. Ülkem ve Irak Kürtleri arasında tarihi bir ilişki bulunmaktadır. Kürdistan Bölgesi’ndeki referandumun anayasa çerçevesinde olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.. 
 
 
 
 
İSVEÇ DE ŞAŞIRTTI
 
Öte yandan benzer bir açıklama da İsveç’nin iktidar partisi sözcüsünden geldi. Sözcü, “Bağımsızlık referandumu Kürdistan halkının meşru ve yasal hakkıdır. Uluslararası toplum Kürtlerin iradesine saygı duymalıdır” ifadelerini kullandı. Almanya da, Kürtlerin referandum kampanyaları kapsamında düzenlenen mitinglerine izin vermişti 
 
KREMLİN’DEN İLK TEPKİ
 
Moskova yönetiminin referanduma olan yaklaşımının sorulması üzerine Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Irak’ı kastederek Rusya’nın bölge ülkelerinin toprak bütünlüğünden yana olduğunu söyledi. IKBY yönetimi daha önce Rusya gibi büyük bir devletin Kürt bağımsızlık referandumunu desteklemesi gerektiğini açıklamıştı.
 
Barzani: Bağdat’la sandıktan sonra görüşeceğiz
 
Barzani, dün Süleymaniye kentinde Bağdat yönetimi ile ortak yol bulunmasını isteyen Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından Süleymaniye Stadı’nda düzenlenen referanduma destek buluşmasında konuşan Barzani, “Referandumdan sonra Bağdat’la masaya oturacağız. Maalesef bize şu ana kadar iyi bir alternatif sunulmadı” diye konuştu. Referandum yapmamız, ertesi gün bağımsızlık ilan edeceğimiz anlamına gelmiyor” diyen Barzani, ayrılma görüşmelerinin bir-iki yıl sürebileceğini söyledi.