11 Mayıs 2024 Cumartesi / 4 Zilkade 1445

İsrail İslam’ın kalbine operasyon çekiyor

Ortadoğu’yu yakından bilen ve takip eden gazeteci yazar Turan Kışlakçı Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin istifası ile Suudi Arabistan’daki gelişmelerle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

KEMAL GÜMÜŞ7 Kasım 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
İsrail İslam’ın kalbine operasyon çekiyor

Lübnan’ın küçük Ortadoğu olduğunu kaydeden Kışlakçı, “Suudi Arabistan’ın, İran’ın, ABD’nin Ortadoğu politikalarını anlamak istiyorsanız Lübnan’ı tanımak zorundasınız. Küçük fakat Ortadoğu’nun kaderini belirleyen bir ülke” dedi. 

LÜBNAN RİSKTE

Kral Selman’ın Suudi Arabistan’ın başına geçmesiyle birlikte Lübnan ile Suudi Arabistan’ın arasının bozulduğunu belirten Kışlakçı, “Hariri’nin istifasını Riyad’da yapması Suudi ailesiyle tekrar barıştığını gösteriyor. Hariri iki yıl önce Hizbullah ile ittifak yaparak başbakan olmuştu. Fakat istifa ederken Hizbullah’ı itham eden açıklamalar yaptı. Suudi Arabistan İran’ı Lübnan’da kırmanın yolunu arıyor. Ortadoğu’da bir kaç aydır İsrail’in Gazze’ye saldıracağı konuşuluyordu. Hamas, Ramallah hükümetiyle anlaşarak bunu engelledi. Şimdi bu saldırı Lübnan’a kayabilir” ifadelerini kullandı. 

MUHALİFLER ETKİN

Suud ailesinin bugün 25 bin kişiye ulaştığını söyleyen Kışlakçı şunları söyledi: “Birinci veliaht Muhammed bin Selman bir takım girişimlerde bulunuyor. Trump’tan ve İsrail’den destek aldı. Ancak içeriden sürekli engellerle karşılaşıyor. Kim bunlar, amca çocukları... Son hamlesini birçok prensi gözaltına alarak yaptı. 20 bin kişinin yurt dışına çıkışı yasakladı. Suudi Arabistan 12’ye yakın kabilenin ittifakıyla kuruldu. Bu kabileler hala çok güçlü. Acaba bin Selman’ın iktidara gelmesine rıza gösterecekler mi? İslam dünyasının kalbine bir operasyon çekiliyor aslında... İslam dünyası ikinci sekülerleşme dönemine girdi. Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etme, Gazze ve Ramallah’tan Filistinlileri Ürdün ve Mısır’ın Sina çölüne sürme süreci başlatıldı.”