23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

İç pazar hareketlendi

Zorlu geçen 2016’yı iç pazara yönelik kampanyalarla geçiren turizm sektörü, yerli turist pazarını büyütmeyi sürdürüyor. Tatilsepeti.com’un Genel Müdürü Küçükyılmaz “Erken rezervasyon 2016’ya göre yüzde 30 arttı. İç pazar bu yıl yüzde 15 büyür” dedi.

ERDİNÇ AKKOYUNLU20 Mayıs 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
İç pazar hareketlendi

Ekonominin lokomotiflerinden sektörü turizmde krizler aşıldıkça yüzler gülüyor, işler de büyüyor. Rusya ile aşılan krizin ardından 3 milyon Rus turisti bekleyen sektör, yerli turiste erken rezervasyonla uygun tatil imkanı sunarak pazarı genişletiyor. Tatilsepeti.com Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz, kasımda başlayan ve mayısa sonuna kadar devam edecek erken rezervasyonların yoğun olarak sürdüğünü söyledi. “Erken rezervasyon satışlarımız, planlamalarımız doğrultusunda oldukça iyi gidiyor, geçen yılın yüzde 30 üzerinde satış hacmimiz var” diyen Küçükyılmaz “Kış döneminde gelen yoğun talep, referandum sürecinde biraz yavaşladı. Direkt bir ilgisi olmasa da, gündemin yoğun olduğu dönemlerin psikolojik olarak böyle bir etkisi var, satın alma hareketleri yavaşlıyor. Ancak artık referandum süreci sona erdiğinden ve erken rezervasyonda son döneme girildiğinden dolayı, ilginin en üst noktaya çıkacağını öngörüyoruz. Dolayısıyla iç pazarın bu sene yüzde 15 civarında büyüyeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

YERLİ TURİST ACELE ETSİN

Erken rezervasyon indirimlerinin de yüzde 50 civarında sürdüğünü ifade eden Küçükyılmaz, şöyle konuştu: “Erken rezervasyon indirimlerini biz değil, otellerin kendisi belirliyor. Şu anda Kasım ayındaki gibi yüzde 50’ye varan indirim sunan oteller olduğu gibi, bunu yüzde 20’lere düşüren tesisler de var. Sezonda da yüzde 10 düzeyinde indirimler olacaktır ancak şu anda tatil satın almak büyük avantaj sağlıyor. Türk tatilciler geçen yıl son dakikalarda istedikleri otelleri, istedikleri fiyata buldukları için, bu yıl son dakika kampanyalarına büyük ilgi gösterecektir diye düşünüyoruz. Ancak şuna dikkat etmeleri gerekiyor; geçen yıl gelmeyen Rus turistler, bu yıl tatillerini yeniden Türkiye’de yapacak. Üç milyonun üzerinde Rus turist beklendiğini göz önünde bulundurursak, geçen yılki imkanları bulamayabilirler. 20 TL’ye yapılan güvencelerle de tatil iptal olursa paralar geri alınabiliyor.”

GEÇEN YILI YAKALARIZ

Rus turistin tercihinin geçmiş yıllardaki gibi yine Antalya olacağını belirten Küçükyılmaz “Rusya’dan da üç milyonun üzerinde turistin gelecek olması, özellikle bu ülkenin vatandaşlarının yoğun olarak tercih ettiği Antalya’yı çok rahatlatacaktır. Avrupalı turistler içinse son dakika dönemini beklememiz gerekiyor. Şu anda rezervasyonlar geçen senenin gerisinde. Avrupalı turistlerin tatil dönemi bize göre çok daha uzun, baharda başlayıp kasıma kadar devam ediyor. Dolayısıyla bu uzun sezon içerisinde, geçen seneyi yakalayacağımızı umut ediyoruz” dedi.

EGE’DEKİ OTELLER ÜÇ GÜNLÜK TATİLLE DOLDU

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile hafta sonu tatilinin birleşmesi, Ege Bölgesi’ndeki otellerin dolmasını sağladı. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, 19 Mayıs’ın cuma gününe denk gelmesiyle 3 günlük tatilin turizmcileri sevindirdiğini belirtti.

DOLULUK YÜZDE 90

Vatandaşların 3 günlük tatili değerlendirdiğini ve otelleri doldurduğunu ifade eden İşler, “3 günlük tatil turizme can suyu oldu. Tesislerin de böyle bir can suyuna ve morale ihtiyacı vardı” diye konuştu. Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel de “Otellerimizde doluluk oranı yüzde 75’lere ulaştı” dedi. Didim Turizm Derneği Başkanı Ercüment Alkaner ise “Şu anda doluluk oranları otellerimizde yaklaşık yüzde 90 oranlarında” dedi. Kuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği Başkanı Tacettin Özden de ilçede dikkati çeken bir yoğunluğun olduğunu söyledi. Özden “Oteller genelde dolu. Otellerimizdeki doluluğun yüzde 85-90 olduğunu söyleyebiliriz” dedi. 

Yunan adalarına 19 Mayıs çıkarması

Hafta sonunun 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’yla birleşmesini fırsat bilerek tatilini Yunanistan’ın Ege’deki adalarında geçirmek isteyenler, Ayvalık Deniz Hudut Kapısı önünde yoğunluğa neden oldu. Ayvalık-Midilli arasında feribot seferleri düzenleyen turizm acenteleri de yüzlerce metre uzayan kuyruklar nedeniyle ek seferler koymak zorunda kaldı. Turizmcilerden Ahmet Soyak, yaptığı açıklamada, 19 Mayıs tatili için Midilli başta olmak üzere Ege’deki birçok Yunan adasına yoğun talep olduğunu söyledi. Midilli-Ayvalık arasında ek seferler düzenlemek zorunda kaldıklarını belirten Soyak, şöyle konuştu: “Yoğun iş temposu nedeniyle büyük şehirlerde bunalan çalışanlar, 3 günlük tatili en iyi şekilde değerlendirmek istiyor. Bu 3 günlük tatil, turizm sezonu öncesinde Ayvalık esnafına ve biz turizm acentelerine can suyu oldu.”