25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

'Genç adam! Dava taşını gediğine koyma sevdamızı unutma!'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da Yahya Kemal Beyatlı Kongre Merkezi'nde düzenlenne 2023 Gençlik Şurası'nda konuştu.

22 Ekim 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
'Genç adam! Dava taşını gediğine koyma sevdamızı unutma!'
Gençlere ikinci bir dil ve Osmanlıca çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle:
 
Sevgili gençler, değerli kardeşlerim, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Fatih'in İstanbul'u fethettiği ruhu selamlıyorum. Yunus Emrelerin, Mevlanaların, Hacı Bektaşların, Şahin Beylerin, Sütçü İmamların, Nene Hatunların her biri cesaret abidesi olan nice kahramanların torunları olan gençlerimizi selamlıyorum.
 
"BİR GECE ANSIZIN VURABİLİRİZ"
 
Nerede, nasıl bir çalkalanma var, nerede bize yönelik taciz varsa, bir gece ansızın vurabiliriz. Acaba birileri izin verir mi? Artık yok geçti o işler. Bizimle stratejik ortak olanlar bizimle beraber hukukumuza saygı duydukları sürece biz de onlara saygı duyarız. Aksi taktirde kusura bakmasınlar. 
 
İSTİFASI İSTENEN BAŞKANLARA MESAJ 
 
Siz siz oldun, gençliğinizi öldürmeyin. Bir tek gününüzü, bir tek saatinizi sakın ha, boşa geçirmeyin. Unutmayınız, bizim gençlik konusunda bir Kızıl Elmamız var. Biz, imanına, inancına sahip bir gençlik istiyoruz. Bizler bu yola, koltuk, makam sevdasıyla değil, hizmet sevdasıyla yola çıktık. Biz yerine gençleri bırakmayı düşünmeyenlerden olmadık. Vakti saati geldiğinde bu görevi sizler devralacaksınız. Sizler kendinize bir takım haklar lütfedilmesini beklemiyorsunuz. Sizlerin tek istediği fırsat kapısının aralanmasıdır. 2023 hedeflerimiz, 2053 ve 2071 vizyonlarımız, hepsi de sizin içindir. Bu frısatları çok iyi değerlendirin. 
 
Şimdi devam eden kongrelerimizde yeni görev  alan arkadaşlarımızın önemli bir kısmının gençlik kollarımızdan yetişme olduğunu  hamdolsun memnuniyetle görüyorum. Aynı durum yarın belediye başkanlığı seçiminde,  milletvekili seçiminde de olacaktır. Hiç şüphesiz günü geldiğinde, daha yüksek  irtifa. İnşallah dinamik gençler daha yüksek irtifada bakacaksınız ki  Cumhurbaşkanlığı makamında da sizlerden birisi olacaktır.
 
GİRİŞİMCİ GENÇLER OLUN...
 
Kendinizi asla küçümsemeyin. Mücadeleden korkmayın. Sizlerin bir mıh olarak gördüğü adımın milletimizin hayatında nasıl bir etkiye yol açacağı ancak ileride bilinebilir.  Ben sizlere güveniyorum, yüreğinizdeki aşkın, gözlerinizdeki kararlılığın hakkını vereceğinize inanıyorum. Bu yolculuğunuzda bugüne kadar hep sizlerle birlikte oldum. Ömrüm yettiğince, bu can bu tende olduğu müddetçe yanınızda olmaya da devam edeceğim. 
 
Girişimcilik genç olmanın olmazsa olmaz bir parçasıdır. Gençlerimizden beklentimiz memur olmakla değil, girişimci olmakla ilgilenmeleridir. Bazı kelimeleri ardı ardına sıralamak değildir. Siz istediğiniz kadar inovasyon deyip durun, yeterli bilgi ve çalışma azmine sahip değilseniz sonuç hüsran olur. Batılı bir yazarın söylediği bir söz var, kulağınıza küpe olsun ; Hep denedin hep yenildin, olsun. Gene dene, gene yenil, daha iyi yenil. Bize denemekten hiç bıkmayan ve nihayetinde Allah'ın izni ile tuttuğunu koparan bir gençlik lazım o gençliği de karşımda görüyorum. 
 
GENÇLERE OSMANLICA ÇAĞRISI
 
Dil öğrenmek bir başka önemli husus. Tüm gençlerimizin en az bir yabancı dil öğrenmelerini bekliyorum. Onların dil öğrenimine ağırlık vereceksiniz. Bundan kastım da sadece İngilizce değildir. Mutlaka en az 2. bir dili öğrenin. Osmanlı döneminde bir akıncının bir elçinin en az 6-7 dili iyi derecede bildiği anlatılır.Hedeflerimize sadece memleketimizde oturup  kendi dilimizi konuşarak ulaşamayız. Gençlerimizin geri dönmek ve benliklerine  sahip çıkmak kaydıyla diğer ülkelerde bulunmalarını ve tecrübe kazanmalarını  önemsiyorum. Bunun yanında Osmanlıcayı en azından yüzünden okumasını bilmeniz  gerekiyor. Eğer siz 600 yıllık kitaplarımıza, belgelerimize, kitabelerimize  Fransız kalırsanız, Fransızca bilmeniz bir işe yaramaz. Böylesine büyük bir  birikimi kullanamayan gençlerimizin arzu ettiğimiz köklü ve derin duruşu  sergileyebilmeleri çok zordur.
 
Büyük filozof Platon'un akademisinin kapısında ne yazıyor; 'Matematik bilmeyen giremez' dediği yazıyor. Eğer kardan zarardan, toplama ve çıkarmadan anlamazsanız işinizi yürütemezsiniz. Gençler sesiniz çıkmadı hayırdır? Yanlış mı söyledim? Osmanlı'da yöneticilerin aynı zamanda iyi birer matematikçi olduğunu hatırlatmak isterim.