18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Mescid-i Aksa son durum? İsrail saldırısında 67 Filistinli yaralandı

Mescid-i Aksa son durum nedir? Geçtiğimiz günlerde Mescid-i Aksa kapılarına İsrail’in metal dedektörler koymasıyla başlayan gerginlik sürüyor. Kudüs'ün El-Eizariya kasabasında İsrail güçleri ile Filistinliler arasında devam eden gerginlik akşam üstü şiddetlendi. Yaşanan çatışmalarda ilk belirlemelere göre 1 kişinin öldüğü, 67 kişinin yaralandığı bildirildi. Yetkililer, 24 yaşındaki Yousuf Kashour isimli Filistin vatandaşının hayatını kaybettiğini belirtti.

23 Temmuz 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Mescid-i Aksa son durum? İsrail saldırısında 67 Filistinli yaralandı

Mescid-i Aksa son durum merak konusu. İsrail’in Mescid-i Aksa kapılarına metal dedektörleri koymasıyla başlayan gerginlik gün geçtikçe tırmanıyor. Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Ezeriye'de İsrail askerlerinin müdahalesine karşı koyarken göğsünden yaralanan Filistinlinin Ramallah'ta kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaşananlara çok sert tepki gösterdi. Kudüs'ün El-Eizariya kasabasında İsrail güçleri ile Filistinliler arasında devam eden gerginlik akşam üstü şiddetlendi. Yaşanan çatışmalarda ilk belirlemelere göre 1 kişinin öldüğü, 67 kişinin yaralandığı bildirildi. Yetkililer, 24 yaşındaki Yousuf Kashour isimli Filistin vatandaşının hayatını kaybettiğini belirtti. 

MESCİD-İ AKSA SON DURUM NEDİR?

İsrail'in kanal 2 televizyonun haberine göre, İsrail tarafından Aksa kapılarına yerleştirilen metal arama dedektörleri nedeniyle yaşanan büyük gerginliğin ardından İsrail polisi bu geceden itibaren metal arama dedektörlerini kaldırma kararı aldı. İsrail'in Aksa'nın kapılarına el dedektörleriyle arama yapacak polis güçleri yerleştireceği öne sürülen haberde, Kudüs Emniyet Müdürü Yoram Ha-Levy ve Kudüs Belediye Başkanı Nir Berekat'ın bu adıma destek verdiği aktarıldı. 

Öte yandan, Kudüs'teki son gelişmeleri değerlendirmek üzere mini kabine toplantısı yapılacağı belirtildi. Konuyla alakalı İsrail makamlarından resmi açıklama yapılmadı. 

Öte yandan gerilim bugün de sürdü... İsrail güçlerinin, Mescid-i Aksa'nın kapısındaki Müslümanlara müdahale etmesi sonucu bazı Filistinliler yaralandı.
Elektronik dedektörlerden aranarak Harem-i Şerif'e girmeyi reddeden ve Aslanlı Kapısı (El-Esbat) önünde toplanan Filistinlilere İsrail tarafından müdahale edildi. İsrail polisinin Esbat kapısında toplanan cemaati göz yaşartıcı gaz ve ses bombalarıyla dağıtmaya çalışması neticesinde bazı kişiler yaralandı.  

İsrail askerlerinin Kudüs'ün ayrım duvarının arkasında kalan Ezeriye Mahallesi'nde bir Filistinliyi öldürdüğü bildirildi.

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Ezeriye'de İsrail askerlerinin müdahalesine karşı koyarken göğsünden yaralanan Filistinlinin Ramallah'ta kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamada hayatını kaybeden Filistinlinin kimliğine dair bilgi verilmedi.

ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMA GELDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Harem-i Şerif’te yaşanan olaylarla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Erdoğan açıklamasında, "İsrail’in 1967’den bu yana işgal altında tutmakta olduğu Doğu Kudüs’te 14 Temmuz günü yaşanan ve tarafımızdan da tasvip edilmeyip üzüntü duyulan bir olayı gerekçe göstererek Harem-i Şerif’i üç gün süreyle kapatması ve ardından Müslümanların Harem-i Şerif’e girişlerine, metal detektörler konulması dahil, yeni kısıtlamalar getirmeye çalışması kabul edilemez. İsrail’in tüm uyarılara rağmen bu tutumunda ısrar etmesini, dün bir kez daha Harem-i Şerif’te Cuma namazı kılınamamasını ve İsrail güçlerinin Cuma namazı için toplanan kardeşlerimize karşı aşırı güç kullanımını İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı sıfatıyla kınıyorum" dedi.

NELER YAŞANDI?

İsrail polisi, 14 Temmuz Cuma günü Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüş, olayda yaralanan 2 İsrail polisinin ise kaldırıldıkları hastanede öldüğünü açıklamıştı. Olayın ardından Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail güçleri, Harem-i Şerif'in iki kapısını pazar günü açmış, ancak kapılara metal arama dedektörleri yerleştirmişti.