26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

'Afrin'in YPG'den temizlenmesi gerekiyor'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: 'YPG'nin Afrin'den mutlaka temizlenmesi gerekiyor'

3 Ekim 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
'Afrin'in YPG'den temizlenmesi gerekiyor'

Bakan Çavuşoğlu, terörle mücadelenin çok titiz bir çalışma gerektirdiğini belirterek "Afrin bölgesinde şu anda biliyorsunuz YPG var. YPG bir terör örgütüdür. YPG'nin buradan da mutlaka temizlenmesi gerekiyor. Sınırımızın hemen diğer tarafında teröristlerin mevcudiyeti bize yönelik tehdittir, risktir. Ayrıca Suriye'nin sınır ve toprak bütünlüğü ve milli birliği için de çok büyük ve ciddi bir risktir. Burada Rusya'nın askeri var, mevcudiyeti var, belli noktalarda var. Ruslarla da bu konuyu tabii ki bir araya geldiğimiz zaman görüşüyoruz." dedi.

Türkiye'nin, Afrin tarafından kendisine yöneltilen saldırılara misliyle yanıt verdiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, Türkiye'nin bu tehdidin tamamen ortadan kaldırılmasından yana olduğunu söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, Suriye'de federal bir yapının ortaya çıkma ihtimalinin olup olmadığına ilişkin soruya da "Esed rejiminden her gün farklı mesajlar geliyor. Esed rejiminin İran'a söylediği de tamamen farklı. Deyrizor'da Esed rejimi kiminle çatışıyor? YPG ile çatışıyor. Neden çatışıyor? Deyrizor onların eline geçmesin, benim kontrolümde olsun diye, özeti bu." yanıtını verdi.

Bir ülkenin nasıl yönetileceğine o ülkenin halkının karar vereceğini belirten Çavuşoğlu, Esed rejiminin meşruiyetini kaybettiğini vurguladı. Çavuşoğlu, Suriye halkının da ne şekilde yönetilmek isteyeceğine kendisinin karar vereceğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim görevimiz bu zeminin oluşturulmasına katkı sağlamak, yardımcı olmaktır. Ama Suriye halkı ve görüştüğümüz her kesim Suriye'nin böyle federal bir şekilde bölünmesinden değil, tamamen eskiden olduğu gibi toprak bütünlüğünün korunmasından yana. Burada biz özellikle bir terör kantonunun oluşmasına müsaade etmeyiz. Sınırımızın hemen diğer tarafında bir terör koridoru bizim için risktir. YPG ve PKK arasında hiçbir fark yoktur. YPG'ye verilen her destek bizim için bir risktir, tehdittir."