25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Osmanlı’dan mimarlık dersleri

Avrupa’daki Osmanlı mimarisi hakkında en kapsamlı eserlerin yazarı restoratör, Ekrem Hakkı Ayverdi’nin anısına hazırlanan “Osmanlı Mimarlık Kültürü” kitabında, Osmanlı mimarisi farklı yönleriyle ele anlıyor.

20 Şubat 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Osmanlı’dan mimarlık dersleri

Hayatını Osmanlı mimarlık kültürünün yaşatılması ve korunmasına adayan restoratör, koleksiyoner ve mimarlık tarihçisi Yüksek Mimar Mühendis Ekrem Hakkı Ayverdi’nin anısı “Ekrem Hakkı Ayverdi’nin Hâtırasına Osmanlı Mimarlık Kültürü” kitabıyla yaşatılacak. 

Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı ile İstanbul Teknik Üniversitesi’nin desteğiyle Ayverdi’nin vefatının 30’uncu yılında düzenlenen Uluslararası Osmanlı Mimarlık Kültürü Sempozyumu’nda sunulan bildiriler, makale haline getirilerek kitaplaştırıldı. Her biri Osmanlı mimarlığının farklı yönlerine temas eden toplam 12 makalenin yer aldığı kitabı, İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hatice Aynur ile İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Dr. A. Hilal Uğurlu yayına hazırladı.  Üç bölümden oluşan kitabın ,‘Osmanlı’da Mimarlık Kültürü ve Âdâbını Yeniden Düşünmek’ başlıklı ilk bölümünde Gülru Necipoğlu, Ezgi Dikici ve Hakkı Önkal’ın kaleme aldığı üç makale yer alıyor. ‘Yazılı ve Görsel Kaynaklarda Mimarinin İzini Sürmek’ başlıklı ikinci bölümde ise Tülay Artan, Selen Morkoç, Hatice Aynur ve Baha Tanman tarafından kaleme alınan dört makale okurun beğenisine sunuluyor. 

Üçüncü ve son bölümde ise Binalar ve Bânîler Üstüne Çeşitli Okumalar başlığı altında A. Hilâl Uğurlu, Nina Ergin, Maximillian Hartmuth, Machiel Kiel ve Suna Çağaptay’ın makaleleri yer alıyor.

Portre: Ekrem Hakkı Ayverdi

22 Aralık 1899’da İstanbul’da doğan Ekrem Hakkı Ayverdi 1920’de Mühendis Mektebi’nden (İTÜ) mezun oldu. Bir süre İstanbul Belediyesi’nde çalıştıktan sonra serbest meslek hayatına atıldı ve 1950’ye dek müteahhit ve restoratör olarak çalıştı. 1950’lerde bütün işlerini bırakarak fikir ve yazı hayatına başladı. Uzun yıllar balkanlardaki Türk eserlerini tetkikin dışında 1950’den itibaren Anadolu’nun her tarafına seyahatler gerçekleştirdi. Mimarlık tarihi araştırıcısı olarak yeri kolay doldurulmayacak eserler veren Ayverdi, 24 Nisan 1984 tarihinde İstanbul’da vefat etti. 

ONUN SAYESİNDE AYAKTA...

Ekrem Hakkı Ayverdi ülkemizin yetiştirdiği en önemli kültür insanlarından biriydi. Sekiz ciltlik mimarlık tarihi kitabı başlı başına bir kültür hazinesi. Ayverdi, Topkapı Sarayı başta olmak üzere, İstanbul, Edirne ve Bursa’da 1940’lı-50’li yıllarda yaptığı restorasyonlarla pek çok eserin ayakta kalmasını sağladı.