27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Zulme karşı seferberlik

Aile Bakanlığı, Almanya’da evlatları ellerinden alınan gözü yaşlı aileler için seferberlik ilan etti. Bu kapsamda Türk koruyucu aile sayısı artırılarak, çocuk yurtları açılacak, mağdur ailelere destek verilecek.

ŞERİFE GÜZEL24 Mart 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Zulme karşı seferberlik

Star’ın Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarının yaşadığı zulümle ilgili haberleri gündemi sarstı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türk ailelerinden koparılan çocuklarla ilgili kapsamlı bir çalışma başlattı.  Alman Gençlik Dairelerince çeşitli bahanelerle ailelerinden alınan çocukların da içerisinde bulunduğu 600 vaka üzerinde çalışma başlatıldı. Almanya’da yaşayan Türk vatandaşların çocukları ile ilgili seferberlik başlatan bakanlık, çalışmalarını üç ana başlık altında topladı. 

TÜRK KORUYUCU AİLE 

Bakanlık, ilk olarak Türk koruyucu aile sayısını artırmayı hedefliyor. Alman Gençlik Dairelerince himaye altına alınan Türk çocuklarının, Türk veya Müslüman ailelere verilmediğini tespit eden bakanlık, Alman makamlarının “Türk ya da Müslüman koruyucu aile başvurusunun olmadığı” cevabının ardından, bu yöndeki çalışmalarına ağırlık verdi. Türk koruyucu aile sayısının arttırılması için çalışmalara başlayan bakanlık, halihazırda koruyucu ailelik yapan Türk aileler ile iletişim kurarak bilgilendirme toplantıları düzenliyor. Toplantılar ile örnek koruyucu ailelerin tecrübe ve hikayelerini paylaşması ve bunun özendirici bir etken oluşturması hedefleniyor. Gerçekleştirilen toplantıların olumlu sonuçlarının alınmaya başlandığını ifade eden yetkililer, 110 ailenin koruyucu aile adayı olmasının sağlandığını belirttiler.

YURTLAR AÇILACAK 

Bakanlık, Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarını ve Türkiye kökenli kurumları çocuk yurtları açmaya teşvik ediyor. Alman makamlarının, Türk çocuklarını yönlendirdiği yurt ve yuvaların Türk kültürü ve aile yapısına uzak olduğunu söyleyen yetkililer, himaye altına alınan çocukların Türk koruyucu aile bulunamadığı takdirde Türk vatandaşları tarafından işletilen yuva ya da çocuk yurtlarına yönlendirilmesini hedefliyor.

Aile Bakanlığı, çocukların verileceği Türk koruyucu aile ya da kurumların bulunmaması halinde, çocukların verileceği ailelerin seçimlerinde din ve kültür öğelerinin dikkate alınmasını istiyor. Bakanlık ayrıca, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi, Alman Medeni Kanunu, Almanya Anayasa Mahkemesi kararı ile mahkemelerin koruyucu hüküm ve kararlarının dikkate alınması gerektiğini savunuyor. Çocukların, ailelerinin yanında aldığı dini ve kültürel eğitimin görmezden gelindiğini tespit eden bakanlık, yönlendirilecekleri ailelerde bu durumun dikkate alınması için de çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca mağdur ailelere çeşitli destekler verilmesi için de harekete geçildi. 

HUKUK AYAKLAR ALTINDA

Alman Gençlik Dairesi’nin Türk çocuklarıyla ilgili olarak daha hassas davranmasını sağlamaya çalışan bakanlık,  sosyal çalışmacı ve pedagoglarının ön yargılı bir şekilde karar vermesini engellemek için Alman Gençlik Dairesi’nin çalışmalarını yakından takip ediyor. Bakanlık, Alman Gençlik İdaresi tarafından yapılan yanlış anlaşılmaya dayalı himaye altına alınmalar ile ilgili çalışmalarını da sürdürüyor.  Yasalara uygun olmayan ve taraflı bir şekilde Türk çocuklarını ailelerinden kopardıklarını dile getiren yetkililer, ulusal ve uluslararası düzeyde geçerli olan hukuki mevzuat hükümlerinin kasıtlı olarak görmezden gelindiğini dikkat çekti.

HÜSEYİN, TÜRK DOKTORLARA EMANET

Hollanda polisinin köpekle yaraladığı Hüseyin Kurt, tedavi için İstanbul’a getirildi. Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gazetecilere açıklama yapan Kurt, “Fiziki olarak Allaha şükür kritik bir durum yok. Ama ağrılarım var. İlaç tedavisi sürüyor. Psikojik olarak çok ağır şeklide yoruldum. Düşünmesi bile içimizi acıtıyor. Büyük bir şey yaşadım. Üstesinden geliriz inşallah. Devletimiz vatandaşına çok süper sahip çıkmış oldu. Burada da belimde bir kırık tespit edildi. En azından şahsi açıdan iyi oldu. Devlet büyüklerime, cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ederim çok ilglileniyorlar” dedi.

Mağdur ailelere sahip çıkmak zorundayız

Star’a konuşan Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Düsseldorf Ateşeliği aracığıyla ile Almanya’da ailelerinden koparılan Türk çocuklarının durumları sürekli takip ettiklerini söyledi. Yaşadıkları sıkıntının kaynağı ne olursa olsun ailelerin yanında olduklarını vurgulayan Kaya, şunları kaydetti: “Çözüm adresi ister Türk makamları olsun ister Alman makamları olsun, biz daima onların en büyük destekçisiyiz. Aile değerlerini korumada ve genç nesillerin yetişmesinde büyük bir gayret içinde olduklarını biliyoruz. Biz de bütün kadro ve imkanlarımızla gurbetçilerimizi destekliyoruz. Ailelerimize sahip çıkmak zorundayız. Çocuklarımızın emin ellerde, kendi değerlerinden kopmadan yetişmelerini sağlamak için çalışmalarımızı özenle devam ettiriyoruz.” 

AB’de ağımız genişleyecek

Bakanlığın Avrupa’daki örgütlenmesinin hızla genişletilmesi için çalışmaları hızlandırdıklarını söyleyen Kaya, şunları söyledi:  “Hedefimiz 7 müşavirlik ve 13 ateşelikle, başta Almanya olmak üzere yurt dışındaki ailelerimizin yanında olmaktır. Berlin, Paris, Brüksel, Stockholm, Londra, Oslo ve Lahey Büyükelçilikleri nezdinde kuracağımız 7 Müşavirlikle Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımıza daha yakın olacağız. 2015 yılı Mayıs ayında açılışını gerçekleştirdiğimiz Düsseldorf Ataşeliğimizin ardından Köln, Münih, Hamburg ve Stuttgart aile ateşeliklerimizle birlikte Almanya’daki hizmet halkamızı daha da genişletmiş olacağız. Çocuklarımızın korunması, eğitim, dil ve entegrasyon, üzerinde hep birlikte büyük bir hassasiyetle çalışmamız gereken konular.”