26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

28 Şubat'ın 21. yılı

28 Şubat'ın 21.

28.02.2018 - 16:25
yılı

- Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak'ta AK Parti il teşkilatları tarafından 28 Şubat'ın 21. yılı dolayısıyla açıklama yapıldı - AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Budak: - "Son hain örneğini 15 Temmuz'da bir kez daha yaşadığımız her türlü darbe ve darbe girişimini artık tarihin karanlık sayfalarına gömüyoruz" - AK Parti Batman İl Başkanı Güneştekin: - "28 Şubat, meşru bir hükümetin asker, yargı, medya ve sermaye koalisyonu tarafından meşru olmayan yollarla devrildiği bir sürecin adıdır"

DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak'ta AK Parti il teşkilatları tarafından 28 Şubat'ın 21. yılı dolayısıyla açıklama yapıldı.

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Süleyman Serdar Budak, il binası önünde düzenlenen basın açıklamasında, 28 Şubat darbesinde, insanların eğitim öğretim, çalışma, düşünce, inanç ve ibadet haklarının elinden alındığını belirtti.

Bu milletin çocuklarının ilköğretimden üniversite çağına kadar eğitim hayatından yoksun bırakıldığını aktaran Budak, dini inançları sebebiyle çalışma hakları dahil tüm sosyal ve ekonomik haklarının ellerinden alındığını ve haince fişlendiklerini söyledi.

Başörtülü kadınların kamu hizmeti alamadığını ifade eden Budak, bazı firmaların yeşil sermaye denilerek ihalelere alınmadığını, teşebbüs hürriyetlerinin kısıtlandığını anımsattı.

Milli Güvenlik Kurulu kararlarıyla siyasilerin hizaya çekilerek hükümet yönetiminin vesayet odaklarına teslim edildiğini dile getiren Budak, "15 Temmuz darbe girişiminde de açıkça ortaya konulduğu üzere hükümetimiz, milletimiz darbeler tarihine nokta koymuştur. Son hain örneğini 15 Temmuz'da bir kez daha yaşadığımız her türlü darbe ve darbe girişimini artık tarihin karanlık sayfalarına gömüyoruz." dedi.

- Batman

AK Parti Batman il Başkanı Murat Güneştekin de yaptığı açıklamada, 28 Şubat postmodern darbenin Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçtiğini, etkileri bin yıl sürecek denilen 28 Şubat'ın etkilerinin sadece 5 yıl sürdüğünü bildirdi.

"28 Şubat, meşru bir hükümetin asker, yargı, medya ve sermaye koalisyonu tarafından meşru olmayan yollarla devrildiği bir sürecin adıdır. Seçilmiş başbakanın siyasi yasaklı duruma getirildiği, partilerin kapatıldığı, devletin tüm kademelerinin askeri vesayet altına girdiği bu karanlık dönemde gerek devlet ve gerekse de millet çok büyük sıkıntılar yaşamıştır." ifadelerini kullanan Güneştekin, başörtüsünün kamusal alanda yasaklandığı, din ve dindarların ötekileştirildiği, başörtülü öğrencilerin ikna odalarında fiziksel ve psikolojik şiddete uğradığı bir dönem yaşandığını söyledi.

28 Şubat'ın Türkiye ekonomisine 381 milyar dolar zarara uğrattığını aktaran Güneştekin, şöyle devam etti:

"28 Şubat, özünde dindarlara ve siyasete yapılmış bir darbe olmakla birlikte aynı zamanda tüm ülkeye karşı yapılmış finansal ve ekonomik bir soygundur. 28 Şubat döneminde 50 bine yakın insan soruşturma ve kovuşturmaya tabi tutulmuş, tam 6 milyon insan fişlenmiştir. Hükümet olarak, 28 Şubat döneminde eğitim hakkı elinden alınan mağdurlara gecikmeli de olsa haklarını 2011'de iade ettik. 2014'te getirdiğimiz serbestlik ile kamusal alanda başörtüsünün önündeki tüm engelleri kaldırdık. Kişi başına düşen milli geliri 3 bin 600 dolardan 11 bin dolara yükselttik. Böylece vatandaşımızın cebine giren parayı üç katına çıkarmış olduk."

- Mardin

Mardin'de AK Parti İl Başkanlığınca merkez Artuklu ilçesinde 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Parkı'nda gazetelerin 28 Şubat ile ilgili ilk sayfa fotoğraflarının yer aldığı sergi açıldı.

AK Parti Mardin İl Başkanı Nihat Eri, burada yaptığı açıklamada, 28 Şubat darbesinin 21. yılı vesilesiyle tüm darbeleri bir kez daha şiddetle ve nefretle kınadıklarını belirtti.

İnsanlık suçu darbeyle insanların yaşama hakları elinden alındığı, bireysel ve toplumsal her türlü özgürlükleri kesintiye uğratıldığını ifade eden Eri, "Darbeciler tarafından Başbakanlar, Bakanlar hükümetten tardedildi. Partiler kapatıldı. Ankara sokaklarında tanklar yürütülerek siyasete, demokrasiye ve insan haklarına 'balans ayarı' yapıldı." dedi.

- Şırnak

AK Parti Şırnak İl Kadın Kolları Başkanı Hatice Atan, parti binası önünde düzenlenen basın açıklamasında, Türkiye darbeler tarihinin en utanç verici dilimlerden birinin 28 Şubat olduğunu söyledi.

Muhafazakar medya üzerinde ciddi baskılar yapılarak halkın haber alma özgürlüğünün engellendiğini anlatan Atan, şöyle konuştu:

"Farklılıklarımızın zenginliğimiz olduğu gerçeğine inat tek tip giyinen, sadece kendileri gibi düşünenlere yaşam hakkı tanıyıp toplumun geniş kitlelerini görmezden gelen bu yapı Türkiye'yi içine kapatıp kendi içinde çatıştırmak istemiştir. Milletimiz büyük bir mücadele vererek bin yıl sürmesi istenen bu karanlığa son vermiştir."

- Siirt

AK Parti Siirt İl Başkanı Fuat Özgür Çalapkulu, partisinin il binasında düzenlenen basın toplantısında, darbe eylemiyle insanların yaşama haklarının elinden alındığını ve her türlü özgürlüklerin kesintiye uğratıldığını dile getirerek darbenin bir insanlık suçu olduğunu vurguladı.

Çocukların ilköğretimden üniversite çağına kadar eğitim hayatından yoksun bırakıldığına işaret eden Çalapkulu, şunları kaydetti:

"Dini inançları sebebiyle çalışma hakları dahil tüm sosyal ve ekonomik hakları ellerinden alındı, haince fişlendiler. Başörtülü kadınlarımız örtülü oldukları gerekçesiyle kamu hizmeti alamadılar. Bazı firmalar ekonomiye, iş gücüne yapacakları katkıyı yerine getiremediler. Bankalarda milletin trilyonlarca parası hortumlanarak illegal yapılara aktarıldı. Medya, attığı manşetlerle meşru hükümeti devirdi, siyasi darbe yaptı. Milletimizin feraseti, cesaret ve gayreti ile artık o günleri hiçbir zaman yaşamayacağımıza inanıyoruz. Milletin kendi kendini yönetme hakkının ve milli iradeye saygının ülkemizdeki siyasi, hukuki ve sivil tüm kurum, kuruluş ve bireylerce kabul görmesini diliyoruz. Geçmişten gelen kadim medeniyetimizin tecrübesi ile geleceğe, güçlü ve lider Türkiye'ye daha emin adımlarla yürüyoruz."