26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Bingöl'de "Arı Hastalıkları ve Teşhis Laboratuvarı" kuruldu

Bingöl'de "Arı Hastalıkları ve Teşhis Laboratuvarı" kuruldu - Rektör Prof.

13.02.2018 - 16:20
Dr. Çapak: - "Amacımız arı ölümleriyle yaşanan ekonomik kayıpların önüne geçip, arıcılarımızın gelir seviyesinin yükseltilmesine katkı sağlamaktır"

BİNGÖL (AA) - Bingöl Üniversitesi Veteriner Fakültesi bünyesinde, "Arı Hastalıkları ve Teşhis Laboratuvarı" kuruldu.

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, yaptığı açıklamada, arı ölümleri yüzünden büyük ekonomik kayıp yaşanan sektöre destek vermek amacıyla kurdukları laboratuvarın hizmet vermeye başladığını belirtti.

Kentte çok sayıda vatandaşın bal üretiminden geçimini sağladığına işaret eden Çapak, "Son yıllarda gerek yöremizde gerekse ülke genelinde arı hastalıkları sebebiyle büyük oranda bal arısı kayıpları yaşanmaktadır. Bu da ciddi bir ekonomik kayba neden olmaktadır." dedi.

Çapak, Bingöllü arıcıların diledikleri zaman üniversiteye gelerek bu ücretsiz hizmetten yararlanabileceğini dile getirerek, "Amacımız arı ölümleriyle yaşanan ekonomik kayıpların önüne geçip, arıcılarımızın gelir seviyesinin yükseltilmesine katkı sağlamaktır." ifadelerini kullandı.

"Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi" kapsamında pilot üniversite seçildiklerini anımsatan Çapak, bu doğrultuda arıcılık ve arı ürünleri üzerine güzel çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.

Çapak, hizmete açılan laboratuvarın çevre illere de hizmet vereceğini aktardı.

Veteriner Fakültesi Öğretim Görevlisi Mehmet Ali Kutlu da laboratuvarda yapılacak çalışmalarla ani arı ölümlerinin önüne geçilebileceğini belirtti.

Erken tanının önemine dikkati çeken Kutlu, bal arılarında ölümlere neden hastalıkların teşhisi yapılarak, arıcılara çözüm önerileri sunulacağını kaydetti.