27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

BM özel raportöründen Sri Lanka açıklaması

BM özel raportöründen Sri Lanka açıklaması COLOMBO (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) özel raportörlerinden Pablo de Greiff, Sri Lanka'nın, on yıllarca süren iç savaş sırasında işlenen savaş suçları ile diğer hak ihlalleri iddialarını açıklığa kavuşturmak konusunda bulunması gereken yerden çok uzak olduğunu söyledi.

23.10.2017 - 16:42

BM'nin geçiş dönemi adaleti özel raportörü Greiff, Sri Lanka ziyaretini tamamladı.

Kolombiyalı raportör Greiff, basına yaptığı açıklamada, iki yıl önce ülkeye yaptığı ziyaret sırasında vurguladığı pek çok soruna hala değinilmediğini ifade etti.

Greiff, bunların, ordunun işgal ettiği sivil toprakların serbest bırakılması, çok sert olan terörle mücadele yasasının yürürlükten kaldırılması, uzun süredir hapiste bulunan terör şüphelilerine karşı açılan davaları hızlandırılması ve korkutucu gözaltı biçimlerinin durdurulması gibi konular olduğunu kaydetti.

Sri Lanka'da Tamil grupları, 1970'lerin başında Budizmin resmi din ilan edilmesi, Tamilcenin resmi dil olarak kabul edilmesi, Tamillerin karşılaştığı ayrımcılıkla mücadele için örgütlenme yoluna giderek Tamil Kaplanları'nı kurmuş ve bağımsız devlet talebiyle silahlı mücadele başlatmıştı. Sri Lanka ordusu, Tamil isyancılarını 2009'da yenilgiye uğratmıştı.

Ülkede 26 yıl süren ve yaklaşık 100 bin kişinin öldüğü tahmin edilen iç savaşta iki taraf da savaş suçu işlemekle itham edilmişti.