26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Elazığ'da mağdur kadın ve çocuklar için özel ifade odaları

Elazığ'da mağdur kadın ve çocuklar için özel ifade odaları - Elazığ Adliyesinde, Adalet Bakanı Bozdağ'ın talimatıyla 23 ilde başlatılan çalışma kapsamında çocuklar ile cinsel istismar ve şiddet mağduru kadınların ifadelerinin alınması için adli görüşme odaları oluşturuldu - Elazığ Cumhuriyet Başsavcısı Korkmaz: - "Bu odalar faaliyete geçtiğinde artık suça sürüklenen çocuklar, aile içi şiddete ve cinsel saldırıya maruz kalmış kadınlar adliyede sahipsiz kalmayacak" ELAZIĞ (AA) - Elazığ Adliyesinde, şiddet ve cinsel istismar mağduru kadınlar ile çocuklar için "Adli Görüşme Odaları" hazırlandı.

15.02.2017 - 16:26

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın çocuklar ile cinsel istismar, şiddet mağduru kadınların ifadelerinin alınması için özel odalar oluşturulması için verdiği talimatın ardından, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanlığınca 23 ilde başlatılan çalışma kapsamında Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığınca adliye binasının birinci katında adli görüşmeler için 3 oda oluşturuldu.

Teknik donanımı bulunan, duruşma salonuna gitmeden ifade vermeyi sağlayacak Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi'ne (SEGBİS) sahip, çocukların kendilerini daha rahat ve iyi hissetmelerini sağlamak için oyuncakların da olacağı odalar 3 Nisan'da hizmete girecek.

Cumhuriyet Başsavcı Vekili Sinan İnal'ın gözetim ve denetiminden sorumlu olarak görevlendirildiği adli görüşme odalarında özel ortamlarda ifade ve beyanlarının alınması gerektiğine karar verilen, fail ile yüz yüze gelmesinde sakınca bulunan, öncelikli mağdur, tanık ve suça sürüklenen çocuklar ile cinsel suç ve aile içi şiddet mağdurlarının ifade ve beyanları alınacak.

Cumhuriyet Başsavcı Vekili İnal ile "Adli Görüme Odaları"nı basın mensuplarına tanıtan Elazığ Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz, bu odaların yargıdaki uygulamalarda ilklerden biri olarak kayıtlara geçeceğini söyledi.

Hükümetin yargı stratejisi reformu kapsamında Adalet Bakanlığının bu stratejiye uygun şekilde çocuk ve mağdur haklarının korunması için yeni bir uygulamanın talimatını verdiğini ifade eden Korkmaz, pilot olarak 23 ilde yer alan 25 adliyede "Adli Görüşme Odaları"nın oluşturulduğunu ve teknik boyutuyla hazırlandığını belirtti.

Korkmaz, şunları dile getirdi:

"Soruşturma ve kovuşturma aşamalarında suç mağduru ve suça sürüklenen çocuklar, suç mağduru kadınlar ve özel ilgiyi hak eden mağdurlarımızın ifadeleri karakollarda, çocuk izleme merkezinde, mahkeme duruşma salonlarında alınmaktaydı. Bu uygulama özellikle suç mağduru olan çocuk ve kadınların adli süreçte örselenmesini, yeniden defalarca mağdur pozisyona girmelerini doğuruyordu. Bu nedenle yeni uygulamayla artık bu grup insanlarımıza yeni 'Adli Görüşme Odaları' tesis edildi. Faaliyete geçtiğinde artık suça sürüklenen çocuklar, aile içi şiddete ve cinsel saldırıya maruz kalmış kadınlar adliyede sahipsiz kalmayacak. Adliyeye geldiklerinde bu görüşme odalarında bekleyecek ve ifadeleri bu odalarda alınacak. Mahkeme heyeti veya savcımız mağdurumuzu bu odalarda dinleyecek."

Korkmaz, mağdurların bu odalarda dosyada saklamak üzere kamera ve ses kaydıyla ifadelerinin alınacağını kaydetti.