28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

"İdlib için yeni kapılar açıldı"

"İdlib için yeni kapılar açıldı" - Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Muhammed Vecih Cuma: - "(İdlib'te cephe hatlarındaki ağır silahların çekilmesinin tamamlanması) İdlib için yeni kapılar açıldı artık.

10.10.2018 - 11:14
Yerel yönetimler nasıl çalışacak, altyapı ve üstyapı hizmetleri nasıl olacak, insanlar artık bunları konuşmaya başladı. Bölge halkı, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarından sonra oluşan ortamı istiyor" - "Soçi mutabakatı, Türkiye'nin büyük bir diplomatik başarısıydı. Türkiye bu anlamda hem masada hem de sahada büyük bir başarı elde etti. İdlib'te insanlar artık kendini güvende hissediyor"

GAZİANTEP (AA) - MEHMET AKİF PARLAK - Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Muhammed Vecih Cuma, Soçi mutabakatı çerçevesinde İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki silahsızlanma hattında ağır silahların çekilmesi sürecinin tamamlanmasına ilişkin, "İdlib için yeni kapılar açıldı artık. Yerel yönetimler nasıl çalışacak, altyapı ve üstyapı hizmetleri nasıl olacak, insanlar artık bunları konuşmaya başladı. Bölge halkı, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı'ndan sonra oluşan ortamı istiyor." dedi.

Cuma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Soçi'de bir araya gelerek İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki ateşkesin korunması için mutabakata vardığını anımsatarak, söz konusu durumun bölge için oldukça önemli olduğunu bildirdi.

Askeri muhalifler ve rejim karşıtı güçlerin İdlib ve çevresindeki cephe hattında bulunan ağır silahlarını çektiğini belirten Cuma, Soçi mutabakatının adım adım yerine geldiğini ve dünya kamuoyunun bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiğini dile getirdi.

İdlib'i güzel günlerin beklediğini aktaran Cuma, şöyle devam etti:

"İdlib sınır hattında ağır silahlar çekildi. Tüm dünyanın ve İdliblilerin beklentisi gerçekleşti. Soçi mutabakatı, Türkiye'nin büyük bir diplomatik başarısıydı. Türkiye bu anlamda hem masada hem de sahada büyük bir başarı elde etti. İdlib'te insanlar artık kendini güvende hissediyor. Bölgede çatışma ihtimali artık sıfıra indi. İnsanların öldürülmesi ve tehcir edilmesi yok edildi. Bunun için bölge halkı artık mutlu ve umutlu. Süreç tam anlamıyla Türkiye'nin istediği gibi yürüyor. Bazılarının imkansız dediği konuyu Türkiye hayata geçirdi."

Cuma, Türkiye'nin bölge için yaptığı insani yardımların dünya tarafından takdirle karşılandığını ve bunu hiçbir beklentisi olmadan yaptığını vurguladı.

İdlib'te artık sivil hayatın başladığına değinen Cuma, şunları kaydetti:

"İdlib için yeni kapılar açıldı artık. Yerel yönetimler nasıl çalışacak, altyapı ve üstyapı hizmetleri nasıl olacak, insanlar artık bunları konuşmaya başladı. Bölge halkı Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı'ndan sonra oluşan ortamı istiyor. Yani insanlar sivil hizmet bekliyor artık. Hastaneler gelsin, okullar açılsın ve insanların hayatı tamamen normale dönsün. Artık savaş hayatı bitti, sivil ve normal hayatın süreci başladı. Bölge tamamen güvenli liman haline dönüşecek. İnsanlar evlerine artık dönmeye başladı. Yakın zamanda daha fazla insan bölgeye vatanlarına geri dönecek."

- Soçi mutabakatı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Tahran'da 7 Eylül'de düzenlenen "Suriye" konulu zirvedeki teklifi üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 17 Eylül'de Soçi'de ateşkesin korunması ve sağlamlaştırılması için ek önlemleri görüşmüştü.

Erdoğan ve Putin arasında sağlanan mutabakat, 15 Ekim'e kadar 15 ila 20 kilometrelik bir hatta silahsızlanma bölgesi oluşturulmasını, denetimin Türk ve Rus askerleri tarafından yapılmasını öngörüyor.

Soçi mutabakatı çerçevesinde, İdlib'teki askeri muhalif ve rejim karşıtı güçler, ağır silahları cephe hattından çekme işlemini önceki gün tamamlamıştı.