29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

"Karagöz Festivali" ödül töreni

"Karagöz Festivali" ödül töreni - UNESCO tarafından "Somut Olmayan Kültürel Miras" olarak tescil edilen Karagöz sanatının bu yıl ilk kez düzenlenen "Karagöz Festivali" ödül töreni İstanbul'da gerçekleştirildiİSTANBUL (AA) - Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) tarafından "Somut Olmayan Kültürel Miras" olarak tescil edilen Karagöz sanatının bu yıl ilk kez düzenlenen "Karagöz Festivali" ödül töreni gerçekleşti.

30.09.2017 - 23:43

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Şahin, Karagöz Derneğince bu yıl ilki gerçekleştirilen "Karagöz Festivali" ödül töreninde, Karagöz'ün, kadim medeniyetin en önemli değerleri arasında yer aldığını söyledi.

Geleneksel sanatları yaşatmak ve yarınlara taşımak için Karagöz sanatına emek ve gönül veren sanatçılara hassasiyetleri nedeniyle minnet duygularını dile getiren Şahin, şunları kaydetti:

"UNESCO'nun Türkiye'deki çalışmalarını yürütmekle sorumlu olan birimimiz araştırma genel müdürlüğü, üye olduğu tarihten bu yana 14 adet UNESCO somut olmayan kültürel mirası temsil listesinde kayıt altına aldırdı. Bunlardan bir tanesi de Karagöz'dür. Bu alanda kayıt altına alma çalışmalarımız da devam ediyor. Önümüzdeki günlerde 'okçuluk' ve 'ıslık dili' olmak üzere kültürel değerlerimiz de listeye alınmak için bekleyen dosyalar arasındadır. Geleneksel sanatlarımızı korumak, yaşatmak ve toplumun bu anlamdaki bilinç seviyesini yükseltmek, farkındalık ve duyarlılık oluşturmak hem devletin, hem de özellikle siz kıymetli sanatçılarımızın ve bilhassa bu alanda hizmet veren Karagöz Derneği gibi derneklerimizin görevidir. Çalışmalarınızın kıymeti bütün takdirin üzerindedir."

Karagöz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Karagöz ve kukla sanatçısı Enis Ergün ise emeği geçen ve destek verenlere teşekkür ederek, "Bizim uzun zamandır hayalimizde İstanbul'dan başlayıp Türkiye'nin dört bir yanında Karagöz Festivali gerçekleştirmek vardı. Bu hayalin ilk temellerini İstanbul'da atmış bulunuyoruz." dedi.

- "Karagöz Festivali Ödülleri"

Cengiz Samsun'un gerçekleştirdiği Karagöz gösterisinin ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş, İstanbul Büşükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in gönderdiği mesajlar okundu.

Sunuculuğunu oyuncu Taylan Erler'in yaptığı ödül gecesinde, "Karagöz Sanatına Destek Ödülü"nü Küçükçekmece Belediyesi adına Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Salih Nurettin Çevik, ödülü Volkan Kara'nın, Sultanbeyli Belediyesi adına Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mesut Bilgin ise ödülü Karagöz Derneği Yönetim Kurulu üyesi Adil Kıdıl'ın elinden aldı.

İBB Şehir Tiyatrosu ve Yapı Kredi Yayınları'na da "Karagöz Sanatına Katkı Ödülü"nün verildiği gecede Karagöz sanatçıları Doğan Dikmen ve Sadettin Vahidoğlu "Emek Ödülü", sanatçı Metin Özlen ise "Onur Ödülü"ne layık görüldü.

Törende, Karagöz sanatçısı Bülent Aksu, "Yaşayan İnsan Hazinesi Orhan Kurt Özel Ödülü", sanatçı Hüseyin Dilen "Yaşayan İnsan Hazinesi Tacettin Diker Özel Ödülü", Cengiz Samsun ise "Yaşayan İnsan Hazinesi Metin Özlen Özel Ödülü"nün sahibi oldu.