26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

"Kestane kabağı"nda hasat zamanı

"Kestane kabağı"nda hasat zamanı - Bilecik merkeze bağlı Kızıldamlar köyünde organik üretilen, lezzeti ve dayanıklılığı dolayısıyla tarladayken satılan kestane kabağında hasat başladı - Aynı tohumu kullanıp genellikle aynı anda ekim yapan köylüler, sabah erken saatlerde tarlalarına gidip akşama kadar 15-25 kilogram ağırlığındaki kabaklarını kesiyor - Kızıldamlar Köyü Kültür Derneği Başkanı Gezen: - "Bir ihracatçı firma aracılığıyla Rusya'nın kabak istediği bilgisi geldi.

26.09.2017 - 11:10
İnşallah belki de 2-3 hafta sonra ilk ihracatımızı gerçekleştireceğiz. Biz coğrafi işaret aldığımız kestane kabağımızı dünyaya tattırmak istiyoruz"

BİLECİK (AA) - HARUN KAYMAZ - Bilecik merkeze bağlı Kızıldamlar köyünde organik üretilen, lezzeti ve dayanıklılığı dolayısıyla tarlada satılan kestane kabağının hasadı için sabahın erken saatlerinde tarlaya giden üreticiler, her biri 15-20 kilogram ağırlığında olan ürünlerini kesiyor.

Kızıldamlar Köyü Kültür Derneği Başkanı Mustafa Gezen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 360 rakımlı köylerinde ürettikleri kabakların ağırlığının 15-25 kilogramı bulduğunu söyledi.

Kestane kabağı ekimi yapılacak tarım alanlarının ölçümü ve tarımsal analizleriyle toprağın ihtiyaç duyduğu mineral ve besin değerlerinin tespitini, araştırma istasyonlarında yaptırdıklarını anlatan Gezen, birkaç yıl önce yılda 100 ton olan üretimlerinin bin tona yaklaştığını anlattı.

- Aynı tohumu aynı anda toprakla buluşturuyorlar

Köyde kabak üretiminde birlikte hareket ettiklerini dile getiren Gezen, şöyle konuştu:

"Araştırıp toplu halde tohumunu alıyoruz, aynı anda hem ekim hem de hasat yapmaya çalışıyoruz. İlk amacımız kaliteyi tutturmak, böylelikle aynı anda hareket ettiğimiz zaman çiftçilerimizi de bilinçlendiriyoruz. Bu yıl 900 ton civarında kabak üretimi bekliyoruz. İklim nedeniyle mahsulde verim kaybı var. Verimimiz aynı hızla devam etseydi bin 500 tonlara yükselecekti. Önümüzdeki yıllarda bu rakamı yakalarız."

- Bir yıl raf ömrü var

Hasatla birlikte ürünlerini Türkiye pazarına sunduklarını belirten Gezen, "Belki dünya pazarına sunacağız. 360 rakımlı bir köyümüz var, rutubet Türkiye'de kabak üretimi yapılan yerlere biraz daha az. Bir yıla kadar kabağımızın raf ömrünü sürdürdüğünü tecrübe ettik, halen buna inanmayan müşterilerimize bunu ispatlayabiliriz. Ürünlerimiz tarlada alıcı buluyor." dedi.

Kabaklarının ülkenin birçok yerine gönderilmeye başladığını ifade eden Gezen, ürünlerinin kışın sofraları ve damakları tatlandıracağını söyledi.

- Rusya'dan talep bekliyoruz

Gezen, müşterilerinin çoğunun sabit olduğunu anlatarak, "Bizim satışlarımız 1 Ekim'deki festivalimizden sonra başlar. Bugüne kadar yurt dışına hiç göndermedik. Bir ihracatçı firma aracılığıyla Rusya'nın kabak istediği bilgisi geldi. İnşallah belki de 2-3 hafta sonra ilk ihracatımızı gerçekleştireceğiz. Coğrafi işaret aldığımız kestane kabağımızı dünyaya tattırmak istiyoruz." diye konuştu.

- Günde 500 civarı kabak kesiyor

Üretici İbrahim Yıldırım ise hasadın başlaması dolayısıyla çok heyecanlı olduklarını belirterek, "İnşallah hayırlısı olur. 6 yıldır bu işi yapıyorum. Sabah çiğ kalkınca çalışmaya başlarız, öğlen paydosundan sonra akşam 8'e kadar devam. Günde kaç kabak kestiğimi bilmiyorum ama tahminen 500 kabak elimden geçiyor. Zorlandığımız oluyor ama bu bizim işimiz." dedi.

Öte yandan, köyde geleneksel hale gelen ve 1 Ekim'de düzenlenecek "4. Kestane Kabağı Festivali"ne yönelik çalışmalar sürüyor.