26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Kırklareli'nde darbe girişimi davası

Kırklareli'nde darbe girişimi davası - Kırklareli'nde, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında destek amacıyla İstanbul'a gitmek için 55.

16.08.2017 - 18:03
Mekanize Piyade Tugay Komutanlığından çıkma hazırlığı yaptıkları iddiasıyla haklarında dava açılan 13 tutuklu 2'si tutuksuz 15 eski askeri personelin yargılanmasına devam ediliyor - TSK'dan ihraç edilen İl Jandarma Komutan Vekilinin, valinin telefonlarına yanıt vermediği ortaya çıktı

KIRKLARELİ (AA) - Kırklareli'nde, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında, destek amacıyla İstanbul'a gitmek için 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığından çıkma hazırlığı yaptıkları iddiasıyla haklarında dava açılan 13'ü tutuklu 2'si tutuksuz 15 eski askeri personelin yargılanması sürüyor.

TSK'dan ihraç edilen sanıkların yargılanmasına Kırklareli 2. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediliyor.

Eski 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Bekir Koçak'ın da aralarında olduğu 5'i tutuklu sanık ise duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Tutuksuz yargılanan sanıklar ise katılmadı.

Duruşmada tanık olarak dinlenen Kırklareli Emniyet Müdür Yardımcısı Engin Duraker, darbe girişiminin yaşandığı gece İl Jandarma Komutanı Mehmet Emin Omur'un, valinin telefonlarına "hiç cevap vermediğini" belirtti.

Valinin başkanlığında o gece sabaha kadar toplantı yaparak, gerekli tedbirleri aldıklarını anlatan Duraker, telefonlara cevap vermeyen Omur'un sabaha karşı valilik binasına gelerek toplantıya katıldığını, bu andan sonra da yanlarından hiç ayrılmadığını aktardı.

- Darbeci komutanın yanına gitmiş

TSK'dan ihraç edilen ve tutuklu bulunan İl Jandarma Komutanı Mehmet Emin Omur'un darbe girişiminin yaşandığı gece valinin telefonlarına yanıt vermeyerek darbeci komutan eski Tuğgeneral Bekir Koçak'ın yanına gittiği tespit edilmişti.

Omur, önceki duruşmada, Koçak'ın yanına bilgi almak amacıyla gittiğini, daha sonra valinin başkanlığında düzenlenen toplantıya katıldığı yönünde savunma yapmıştı.

Askeri personelin Trakya sorumlusu olduğu öne sürülen ve kırmızı bültenle aranan 5. Zırhlı Tugay Komutan Yardımcısı Albay Uzay Şahin'in de aralarında bulunduğu sanıklar hakkında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "Türkiye Büyük Millet Meclisi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından 3 kez ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.