26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Kırklareli'nde kinoa hasadı yapıldı

Kırklareli'nde kinoa hasadı yapıldı KIRKLARELİ (AA) - Lüleburgaz ilçesinde bir çiftçi tarafından ekimi yapılan kinoa bitkisinin hasadı düzenlenen törenle gerçekleştirdi.

5.08.2017 - 13:39

Eskitaşlı köyünde Fadıl Cansever tarafından 23 dönümlük alana ekilen ve Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından astronotların beslenmesinde de kullanılan kinoanın ilk hasadı yapıldı.

AK Parti Milletvekili Selahattin Minsolmaz, törende yaptığı konuşmada, hasadın hayırlı olması temennisinde bulundu.

Kinoanın da destekleme kapsamına alınması konusunda çalışmalarda bulunacağını belirten Minsolmaz, çiftçilerin alternatif bitkilere yönelmesinin olumlu sonuçlar doğuracağına inandığını dile getirdi.

Lüleburgaz Kaymakamı Mustafa Kaya ise verimli tarım arazilerine sahip olan Trakya'nın buğday, ayçiçeği ve kanola ürünleri üzerinde yoğunlaştığını kaydetti.

Trakya'da farklı alternatiflere yönelip bu tarz ürünlerin ekilmesi gerektiğini ifade eden Kaya, bu konuda öncülük yapan çiftçilerin önemli olduğunu vurguladı.

Üretici Cansever de kinoa üretiminin ekonomik getirisinin güzel olduğunu belirtti.

Kinoanın lezzetli ve hafif bir besin kaynağı olduğunu aktaran Cansever, "Kinoa bulgur ve pilavın kullanıldığı yemeklerin tamamında kullanılabilir. Ayrıca kinoa garnitür olarak yemeklere eklenebilir, çorbalarda kullanılabilir ve pilavı yapılabilir. Un haline getirilerek kek, pasta ve kurabiye hamurlarına konulabilir. Bu bitkinin kullanım alanı sınırsız diyebiliriz." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından hasat gerçekleşirken katılımcılara da kinoa ikram edildi.

Törene AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Lüleburgaz Kaymakamı Mustafa Kaya, Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ümit Ortan, Lüleburgaz İlçe Gıda Tarım ve Havyacılık Müdürü Abuzer Sağdıç ve çok sayıda vatandaş katıldı.