10 Mayıs 2024 Cuma / 3 Zilkade 1445

Kocaeli Körfezi Deniz Kirliliğine Acil Müdahale Bölgesel Tatbikatı

Kocaeli Körfezi Deniz Kirliliğine Acil Müdahale Bölgesel Tatbikatı - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan: - "Başarılı bir tatbikat gerçekleştirdik.

4.10.2018 - 16:53
Zamanında yapılan müdahalelerle deniz yüzeyine geçici olarak dökülen atık maddenin temizlenmesi, öngörülen sürede yapılmış ve temizlenmiş bulunuyor" - Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: - "(Ergene Nehri) Kirliliğe sebep olan üretici fabrikayla alakalı tespitlerimiz bitmek üzere. Tabii bu zararlı bir atık mıdır değil midir ancak laboratuvar neticesinde öğrenebileceğiz"

KOCAELİ (AA) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Kocaeli Körfezi Deniz Kirliliğine Acil Müdahale Bölgesel Tatbikatı'nın başarıyla gerçekleştirildiğini belirterek, "Zamanında yapılan müdahalelerle deniz yüzeyine geçici olarak dökülen atık maddenin temizlenmesi, öngörülen sürede yapılmış ve temizlenmiş bulunuyor." dedi.

Turhan, Körfez Tütünçiftlik bölgesinde gerçekleştirilen tatbikatın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, tatbikatın amacının olası bir deniz kirliliği olayına en kısa zamanda müdahale edilmesini sağlamak olduğunu belirtti.

Bu tatbikatların yapılmasının, ileride oluşabilecek zararın en aza indirilmesinde önemli katkılar sağladığını vurgulayan Turhan, tatbikatta emeği geçen kurum ve ekiplere teşekkür etti.

"Başarılı bir tatbikat gerçekleştirdik." diyen Turhan, şunları söyledi:

"Zamanında yapılan müdahalelerle deniz yüzeyine geçici olarak dökülen atık maddenin temizlenmesi, öngörülen sürede yapılmış ve temizlenmiş bulunuyor. Dileriz ki bu tür hadiseler hiç yaşanmasın ama kazalar görüne görüne gelmiyor. Bu tür kazalara, bu tür afetlere, bu tür hadiselere her zaman hazırlıklı olmamız lazım. Bu hadiseler zaman zaman can, mal kaybına da neden olabiliyor. Bunun için altın saat dediğimiz, zamanında ve yeterli ekiplerle olay yerine intikal etmek ve intikal ettikten sonra da olayı yöneterek en iyi şekilde, paniğe kapılmadan bu hadiseyi, zararı defetmek açısından çok önemli."

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da Türkiye'nin 3 tarafının denizlerle kaplı olduğunu kaydederek, Çanakkale ve İstanbul boğazlarında yoğun deniz trafiğinin olduğunu vurguladı.

Bu trafikten kaynaklanan kazaların yaşandığını anımsatan Kurum, "Bu kazalara ilişkin Ulaştırma, Çevre ve Şehircilik bakanlıkları olarak her noktada, halkımızın sağlığı açısından, denizlerimizin temizliği açısından, büyük bir koordinasyon içerisinde hep birlikte çalışıyoruz. Bugün de Nene Hatun gemimizde, birlikte düzenlemiş olduğumuz tatbikatı yerinde icra ediyoruz. Bu tatbikat oldukça başarılı. Denize bırakılan atığın temizlenmesi noktasında tüm sahil güvenlik birimlerimiz, kıyı emniyet birimlerimiz, valiliğimiz, büyükşehir belediye başkanlığımız büyük bir koordinasyon içerisinde çalışıyor."


- Ergene Nehri'ne kimyasal atılması

Bir gazetecinin "Ergene'ye en son yine kırmızı boya dökülmüştü. Yaptığınız değerlendirmelerde kanserojen maddeye rastlandı mı?" sorusu üzerine Bakan Kurum, şunları kaydetti:

"Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz olay yerinde tespitlerini sürdürüyor. Kirliliğe sebep olan üretici fabrikayla alakalı tespitlerimiz bitmek üzere. Tabii bu zararlı bir atık mıdır değil midir ancak laboratuvar neticesinde öğrenebileceğiz. Gerekli cezai işlemler yapılıyor. Ülkemizin bütün organize sanayi bölgelerinde arıtma tesisleri var. Onların denetimleri de sağlanıyor. Maalesef işletmelerin düzenli kullanmaları noktasında eksiklikler var. Biz de sahada bu eksiklikleri tespit edip, gidereceğiz. Vatandaşlarımızın şunu net bir şekilde bilmesini isteriz ki, sağlıklarına sıkıntı getirecek, problem olacak her türlü atıkla ilgili sorunda Bakanlık olarak üzerimize düşeni yapıp, cezai her işlemi yerine getireceğiz."


- Rize'deki 7 katlı binanın yıkımı

Rize'nin Muradiye beldesinde, şiddetli yağışların ardından gündeme gelen 7 katlı binanın yıkılmaya başlandığına da değinen Bakan Kurum, binanın kamulaştırmasını yaptıklarını, dere güzergahındaki bu kaçak binanın da bir çevre kirliliği olduğunu vurguladı.

Kurum, "Bu ve bunun gibi binaları, Bakanlık olarak sahada tespitlerini yapıp, kamulaştırmalarını yapacağız ve çevreye zarar veren ne olursa olsun, bina da olabilir fabrikada olabilir, bunlarla ilgili devletimiz gereğini yapacaktır." ifadesini kullandı.