19 Mart 2024 Salı / 10 Ramazan 1445

"Peygambere hakaret" afişi asılan panodan "Kutlu Doğum" daveti

"Peygambere hakaret" afişi asılan panodan "Kutlu Doğum" daveti - Diyarbakır'ın Yenişehir Belediyesince 2 yıl önce DBP'li yönetim döneminde Danimarkalı karikatüristin "Hazreti Muhammed'e hakaret içeren" çiziminin kullanıldığı afişin asıldığı billboarddan, görevlendirmenin ardından "Kutlu Doğum Haftası" etkinliği daveti yapıldı - Yenişehir Belediye Başkan Vekili Kartal: - "İslam aleminin peygamberine bu şekilde hakaret etmeye kimsenin hakkı yok.

22.11.2017 - 14:20
Biz geçmiş dönemin yarattığı hasarı, o duygusal ve ruhsal tahribatı da gidermeye çalışıyoruz" - Vatandaşlardan Telkıran: - "Karikatür utanç vericiydi. Şu anda bu afişi görmek bize gurur veriyor"

DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır'da DBP'li yönetim döneminde Yenişehir Belediyesince "Hazreti Muhammed'e hakaret" afişinin asıldığı panodan, görevlendirmenin ardından vatandaşlara "Kutlu Doğum Haftası" etkinliği daveti yapıldı.

İçişleri Bakanlığınca Yenişehir Belediye Başkan Vekilliğine görevlendirilen Kaymakam Serdar Kartal'ın talimatıyla, ilçede rutin belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra sosyal projeler hayata geçiriliyor.

Bu kapsamda belediye tarafından Kutlu Doğum Haftası etkinliği düzenlendi.

Kongre ve Kültür Merkezi'nde 29 Kasım'da gerçekleştirilecek etkinlik, vatandaşlara, 2015'te Ofis semtinde DBP'li yönetim döneminde çocuk gelinlere dikkati çekme gerekçesiyle Danimarkalı bir karikatüristin "Hazreti Muhammed'e hakaret içeren" çiziminin kullanıldığı afişin asıldığı billboarddan duyuruldu.

Buraya asılan "Kutlu Doğum Haftası" afişinde Kartal'ın, "İslamiyet kabından taşar mıyız biz? Resulün gölgesini aşar mıyız biz? Senin kutlu yolundan şaşar mıyız biz? Peygamber sevdalısı Diyarbekiriz" ifadeleri yer aldı.

"Hz. Muhammed Mustafa Efendimizi Anma ve Mevlid Kandili" adıyla düzenlenecek programda, Kutlu Doğum Haftası'nın anlam ve önemini yansıtan konuşmalar yapılacak, dualar okunacak, ilahiler söylenecek.

- "Ruhsal tahribatı da gidermeye çalışıyoruz"

AA muhabirine açıklamada bulunan Kartal, Diyarbakır'ın "Hazreti Muhammed'e hakaret" ile anılan bir yer olarak anımsanmasını istemediklerini belirtti.

Kartal, "Bu, dinden, imandan, insanların maneviyatından ne kadar uzak bir anlayışla, kaynakları olması gereken yere değil de kendi sapkın ideolojilerine uygun yerlere aktardıklarını en güzel şekilde ifade ediyor. İslam aleminin peygamberine bu şekilde hakaret etmeye kimsenin hakkı yok. Biz geçmiş dönemin yarattığı hasarı, o duygusal ve ruhsal tahribatı da gidermeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Görevlendirmenin ardından şehir yaşanabilir hale geldi"

Vatandaşlardan Hamdullah Üçüm, DBP'li belediyenin Hazreti Muhammed'e hakaret içeren karikatürün yer aldığı afişi billboardlara asmasını kınadığını söyledi.

Diyarbakır'ın sahabeler ve peygamberler şehri olduğunu kaydeden Üçüm, belediyelere yapılan görevlendirmelerin ardından şehrin yaşanılabilir hale geldiğini, vatandaşların da mutlu ve huzurlu olduğunu dile getirdi.

Üçüm, Kartal'a astığı afiş ve düzenlediği program için teşekkür ederek, yapılan çalışmalardan memnun olduklarını bildirdi.

Diyarbakır halkının hizmeti hak ettiğini belirten Üçüm, "20 sene boyunca belediyeler DBP'nin elindeydi. Taş üstünde taş bırakılmadı, hiçbir hizmet yapılmadı. Aksine yıktılar, yaktılar. Onlar yüzünden esnaf kan ağladı. Her gün bir olay oluyordu, gözyaşı dökülüyordu." diye konuştu.

Esra Telkıran ise karikatürün asıldığı billboardda şu an peygambere sevgi sözlerinin yer aldığını vurguladı.

Telkıran, şunları kaydetti:

"O şekilde devam etseydi, Allah korusun, ileriki nesiller Peygamber Efendimizi kötü şekilde hatırlayacaktı. Neyse ki şu anda bu durumun önüne geçildi. Diyarbakır'ı bu şekilde görmek gerçekten gurur verici. Eski belediyenin zihniyeti zaten malum. Çocuklarımıza karşı dahi sorumluluktur bu. Gelecek nesillere Peygamber Efendimizi, dinimizi aktarmamak büyük bir vebal. Karikatür utanç vericiydi. Şu anda bu afişi görmek bize gurur veriyor. Eski belediye yönetiminde yoktu böyle şeyler. Genelde burada Peygamber Efendimizi karalayan afişler görüyorduk. Çocuklarımıza kötü örnek oluyorlardı. Şu anda İslamiyeti layığıyla yaşıyoruz."

Türkan Taruk da önceki yönetim tarafından asılan karikatürün İslam'ı karalamak anlamına geldiğini söyledi.

Müşerref Göral, eski yönetim ile yenisini kıyaslamanın mümkün olmadığını dile getirerek, "Onlar İslamiyeti yaşamıyor ve yaşatmıyorlardı. Onların döneminde Diyarbakır çok geriye gitti ama Allah'ın izniyle, kayyumlar ve Cumhurbaşkanımız sayesinde hak ettiği yere gelecek." ifadelerini kullandı.