19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Sert geçen kışta zarar gören ağaçlar ekonomiye kazandırılıyor

- Sarıkamış Orman İşletme Müdürü Ömer Abak: - "Geçen yıllara nazaran kar ve fırtınadan dolayı çok aşırı ağaç devrilmesi yaşandı.

23.05.2019 - 10:44
Tespitine başladığımız bu ağaçları en kısa zamanda ülke ekonomisine kazandırmak, ormanımızı bakımlı ve daha temiz tutmak için çalışıyoruz"

KARS (AA) - Türkiye'de kış turizminin önde gelen merkezlerinden Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, kışın devrilen ya da kırılan ağaçlar, orman köylüleri ve görevlilerce ekonomiye kazandırılıyor.

Kışın Cıbıltepe Kayak Merkezi ile çok sayıda yerli ve yabancı turist ağırlayan ilçede, kayak merkezini de çevreleyen sarıçam ağaçlarından oluşan ormanda, uzun ve sert geçen kış aylarında yoğun kar yağışı ve fırtınadan dolayı devrilen ve kırılan ağaçların tespiti için Sarıkamış Orman İşletme Müdürlüğü görevlilerince çalışma başlatıldı.

Görevliler Keklik Vadisi, Acısu, Aşıt, Komdere, Kızılçubuk, Hamamlı, Karakurt ve Handere mevkisinde kışın zarar gören ağaçların tespitini yapıyor.

Ormanda devrilen veya kırılan ağaçlar, orman köylülerince çürüyüp diğer ağaçlara zarar vermemesi için 3-6 metre boylarında kesilip işlendikten sonra Orman İşletmesine ait satış deposuna götürülecek.

Burada istiflenen ağaçlar, ihale usulüyle satışa sunulacak.

- Kar fırtına bu yıl daha çok ağaca zarar verdi

Sarıkamış Orman İşletme Müdürü Ömer Abak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu tür durumların çok aşırı kar yağışı, rüzgar ve fırtınadan dolayı yaşandığın söyledi.

İlçede bu yıl kışın çok ağır ve sert geçtiğini aktaran Abak, "Geçen yıllara nazaran kar ve fırtınadan dolayı çok aşırı ağaç devrilmesi yaşandı. Tespitine başladığımız bu ağaçları en kısa zamanda ülke ekonomisine kazandırmak, ormanımızı bakımlı ve daha temiz tutmak için çalışıyoruz. Ormanda henüz ulaşamadığımız, karın erimediği ve yolların geçit vermediği yerler var. Oralara da kısa sürede ulaşıp çalışmalarımızı hızla yürüteceğiz." dedi.

Abak, zarar gören ağaçların orman köylülerinin desteği ile ekonomiye kazandırıldığını dile getirerek, "Tespit ettiğimiz zarar gören ağaçları Orman Kanunu'nun 40. maddesi gereğince orman köylümüze veriyoruz, onlar da ağaçları işleyip bize teslim ediyor. Bu şekilde hem köylülerimiz gelir elde ediyor hem de ağaçlarımız ülke ekonomisine kazandırıyoruz." ifadesini kullandı.


Muhabir : Hüseyin Demirci
Yayınlayan : Selma Bıyıklı Adabaş