26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

"Tarihi Kentler Birliği" toplantısı Mersin'de başladı

"Tarihi Kentler Birliği" toplantısı Mersin'de başladı - Etkinliğe, 110 il ve ilçenin belediye başkanları, akademisyenler, kazı başkanları ve meclis üyeleri katıldı - Mersin Valisi Su: - "Tarihin her döneminde çok önemli bir merkez olan Mersin, ören yerleri, antik kentleri, inanç merkezleri ve halen yaşam alanı olarak kullanılan tarihi mekanlarıyla zengin bir tarihi ve kültürel değerlere sahiptir"MERSİN (AA) - Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliği yaptığı Tarihi Kentler Birliği Toplantısı, 110 il ve ilçenin belediye başkanları, akademisyenler, kazı başkanları ve meclis üyelerinin katılımıyla başladı.

23.09.2017 - 15:09

Mersin Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, "2018'e doğru kültürel mirasa bütüncül bakış ve Mersin örneği" temasıyla bir otelde düzenlenen etkinlikte katılımcılara ilk olarak kentin tanıtım filmi izletildi.

Mersin Valisi Ali İhsan Su, açılış konuşmasında, Mersin'in pek çok tarihi ve kültürel zenginliği barındırdığını belirttti.

Tarihi Kentler Birliği çatısı altında buluşarak önemli çalışmalara imza atan tüm belediye başkanlarını kutlayan Vali Su, "Tarihin her döneminde çok önemli bir merkez olan Mersin, ören yerleri, antik kentleri, inanç merkezleri ve halen yaşam alanı olarak kullanılan tarihi mekanlarıyla zengin bir tarihi ve kültürel değerlere sahiptir. Mersin aynı zamanda, inançların, dinlerin, dillerin ve kültürlerin birbirine karışıp kardeşlik duyguları içerisinde buluşmasına ve yaşatılmasına ev sahipliği yapan çok özel bir ildir." ifadesini kullandı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise kentin doğal güzelliklerini korumak için projeler geliştirdiklerini kaydetti.

Mersin'in tarihi dokusunun korunması ve toprak altında kalmış eserlerin gün yüzüne çıkarılması için arkeolojik kazılara ve araştırmalara destek verdiklerini ifade eden Kocamaz, şunları belirtti:

"Barış, huzur ve kardeşliğe dayalı sosyal yapısı daha da güçlensin diye kaynaşma etkinlikleri düzenliyoruz. Yaşadığımız bu topraklardan kimlerin gelip geçtiğini bilmeden, bıraktıkları değerleri anlamadan Mersin'i bir barış, kardeşlik ve refah yurdu haline getirmek mümkün değildir. Mersin'i Mersin yapan tüm değerler, bu uzun tarih boyunca nakış nakış işlenerek oluştu. Mersinimize anlam ve değer katan her şey bizim için değerli, önemli ve önceliklidir. İnsanı, doğası, tarihi ve kültürel varlıklarıyla Mersin sadece Mersinliler için değil, Türkiye ve dünya için de büyük bir değerdir ve biz, Mersin'i Mersin yapan bütün değerlere sahip çıkmak, onları günümüzün ihtiyaç ve gerçeklerine uygun şekilde korumak, yenilemek ve geliştirmek için görev başındayız."

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) ile Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de 138 şehirde kent müzesi kurularak, kültürel varlıkların arşivlerinin yapıldığını aktardı.

Toplantıya, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Önder Gürbüz ile Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün de aralarında olduğu 110 il ve ilçenin belediye başkanları, akademisyenler, kazı başkanları ve meclis üyeleri katıldı.

Konuşmaların ardından Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Olba Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Emel Erten, Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Olba Ören Yeri Kazı Başkan Yardımcısı Dr. Tuna Akçay, sunum yaptı.