29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

TEPAV'dan toplumsal cinsiyet eşitliği raporu

TEPAV'dan toplumsal cinsiyet eşitliği raporu - Toplumsal cinsiyet eşitliği endeksinde en hızlı iyileşme Aksaray, Karaman, Van, Bartın ve Şırnak'ta gerçekleşti - Kadınların ekonomik ve sosyal durumlarına ilişkin verileri son 5 yıla kıyasla iyileşme gösterdiANKARA (AA) - Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfınca (TEPAV), Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliği endeksinde en hızlı iyileşmenin Aksaray, Karaman, Van, Bartın ve Şırnak'ta gerçekleştiği bildirildi.

6.03.2018 - 11:23

TEPAV, toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin "Karşılaştırmalarla 81 İl İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi 2018" raporunu yayımladı.

Rapora göre, İstanbul, 2012'den bu yana olduğu gibi kadınların en güçlü ve kadın-erkek eşitliğinin en iyi gerçekleştiği il olarak dikkati çekti. Genel olarak ise Türkiye'de kadınların, ekonomik ve sosyal durumlarına ilişkin veriler son 5 yıla kıyasla iyileşme gösterdi.

İl düzeyinde sağlık, belediye meclisinde kadın-erkek oranları, eğitim ve iş gücüne katılım göstergeleriyle 2017 yılına ilişkin veriler kullanılarak hazırlanan raporda, en eşitlikçi 10 il İstanbul, Rize, Ankara, Bursa, Tunceli, Bolu, Antalya, Eskişehir, Düzce ve Kocaeli olarak sıralandı.

İyileşme gösteren ikinci 10 il ise sırasıyla Artvin, Trabzon, İzmir, Tekirdağ, Yalova, Kırklareli, Çanakkale, Sakarya, Sinop ve Muğla olarak kayıtlara geçti. Sıralamada en çok dikkati çeken illerden biri İzmir oldu. Bir önceki raporda 6. sırada yer alan İzmir, yeni raporda 7 sıra gerileyerek 13. sıraya indi.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi'nde en hızlı iyileşme sırasıyla Aksaray, Karaman, Van, Bartın ve Şırnak'ta görüldü. Eşitsizlik aralığının en çok açıldığı iller ise Ağrı, Afyonkarahisar, Yozgat, Niğde, Muş, Iğdır, Bitlis, Kars, Siirt ve Ardahan olarak belirlendi.

Raporun sonuç kısmında, toplumsal cinsiyet eşitliğinin ülke geneline yayılması için yerel düzeyde bunun gözetilip gözetilmediğini ölçmek, sonuçları değerlendirmek ve çıkan sonuçlardan toplumsal cinsiyete duyarlı politikalar geliştirilmek gerektiği belirtildi.