29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

İftara ne pişirsem? Ramazan iftar yemek tarifleri menüleri

Hicri takvimin 9. Ayı olan Ramazan bu sene de Müslümanlar tarafından coşku ve sevinçle karşılandı. Yardımlaşmanın arttığı, dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlendiği bu ayda oruç ibadetinin öğünleri sahur ve iftardır. Müslümanlar dostlarına ve akrabalarına iftar daveti verirler ve aynı şekilde onların davetlerine icabet ederler. Hazırlık yaparken en çok sorulan soru da Bugün ne pişirsem, iftara ne yapsam oluyor. En güzel iftar menü tavsiyelerini star.com.tr farkıyla sizler için derledik.

8 Haziran 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
İftara ne pişirsem? Ramazan iftar yemek tarifleri menüleri

On bir ayın sultanı Ramazan ayı Müslümanlar için ayrı bir öneme sahiptir. Ramazan ayı, Kur'an-ı Kerim'in indiği aydır. Kur'an'da bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen "Kadir Gecesi" yine bu ay içinde kutlanır. Ayrıca İslam'ın temel ibadetlerinden olan oruç da bu ayda tutulur. İslam alemi bu sene de yaz aylarına denk gelen Ramazan’da 27 Mayıs’ta oruç tutmaya başladılar. Oruç tutanlar sahur ve iftar vakitlerinde yemeklerini yerler. Müslümanlar bu ayda dostlarına ve akrabalarına iftar daveti verirler ve aynı şekilde onların davetlerine icabet ederler. Ramazan ayında en çok sorulan sorulardan biri da Bugün ne pişirsem, iftara ne yapsam sorusudur. İşinizi kolaylaştırmak ve lezzetli bir iftar yapmanızı sağlamak için en güzel iftar menü tavsiyelerini sizler için hazırladık.

Mercimek Çorbası

Tavuklu Sultan Kebabı

Mısırlı Pilav

Cacık

Güllaç

MERCİMEK ÇORBASI

1 su bardağı kırmızı mercimek

1 adet soğan

1 yemek kaşığı un

1 adet havuç

yarım yemek kaşığı biber ya da  domates salçası (rengi kırmızı olsun isterseniz artırabilir ya da hiç kullanmayabilirsiniz)

Tuz

1 çay kaşığı karabiber

yarım çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)

1 litre su

2 yemek kaşığı sıvı yağ

Sosu için:

2 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

MERCİMEK ÇORBASI YAPILIŞI

Kırmızı mercimek çorbası için sıvı yağı tencereye alınarak yemeklik doğranan soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.

Daha sonra un ilave edilerek kısık ateşte kavurmaya devam edilir.

Salça kullanılacak ise salça ilave edilir, kavrulduktan sonra küp küp doğranmış havuç ve iyice yıkanıp suyu süzülen mercimekler ilave edilir.

Üzerine 1 lt su eklenerek karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Mercimekler ve havuçlar yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir.

Çorba piştikten sonra el blenderı ile güzelce ezilir.

Karabiber, tuz ve isteğe bağlı olarak kimyon eklenir.

Kıvamı koyu gelirse size bir miktar su ilave edilerek bir taşım kaynatılır.

Bu arada küçük bir tavaya iki yemek kaşığı tereyağı alınır, kızdırılır ve bir tatlı kaşığı kırmızı toz biber eklenerek ocaktan alınır.

Mercimek çorbası servis kasesine alındıktan sonra üzerine kırmızı biberli sos gezdirilir ve bir dilim limon ile servis edilir.

 

TAVUKLU SULTAN KEBABI

2 adet yufka

400g tavuk göğsü

400g tavuk pirzola

1 adet kuru soğan

2 yemek kaşığı domates salçası (1 kaşığını ketçap kullanabilirsiniz)

1 su bardağı haşlanmış ya da konserve bezelye

1 adet patlıcan

Pulbiber

Kekik

Karabiber

Tuz

Beşamel sos için:

1,5 yemek kaşığı un

1,5 su bardağı süt

2 yemek kaşığı tereyağı

Tuz

Üzeri için:

Kaşar peyniri rendesi

Tavuklu Sultan Kebabı Tarifi Yapılışı

Patlıcanı alacalı soyarak küçük küçük doğrayın ve sıvı yağ ile kızartın. Süzgece alarak yağının süzmesi bekleyin bu arada tavukları soteleyin.

Tavukları kuş başı doğrayın, tencereye alarak arada karıştırarak pişirin. Rengi dönüp suyunu saldığında yemeklik doğranmış soğanı ekleyin. Soğanlar yumuşadıktan sonra salçayı ve isteğe bağlı kullanacaksanız eğer ketçapı ilave edin. Kapağını kapatarak 4-5dk kadar pişmeye bırakın. Suyunu çektikten sonra bezelye ve patlıcanı ilave edin. Baharatları da ekleyerek 3-4dk daha pişirin. Tavuklar da artık pişmiş olmalılar.

Beşamel sos için tereyağını eritin ve unu kokusu çıkana kadar kavurun. üzerine sütü ilave ederek çırpıcı yardımı ile topak kalmayacak şekilde koyulaşıp göz göz olana kadar karıştırarak pişirin. Son olarak tuzunu ilave ederek ocaktan alın.

Küçük bir kaseye 4’e böldüğünüz yufkadan serin. Yufkanın kenarlarından parçalar kopartarak çukur olan kısma bir kat daha serin. Kaseye tavuklu harçtan koyarak, kasenin kenarlarından sarkan yufkaları üzerine kapatın. Yağlanmış fırın kabına ters çevirin. Tüm malzemeyi bu şekilde yaptıktan sonra üzerleri beşamel sostan her birine eşit miktarda olacak şekilde dökün. 190 derece fırında yufkalar pembeleşene kadar pişirin, sonra üzerine kaşar peyniri rendesi serpin ve tekrar fırına sürün. Peynirler eriyip kızardığında alabilirsiniz.

Not: sadece tavuk göğsü ile de yapabilirsiniz ama ben göğüs eti kuru olduğu için sote yaparken ya pirzola kullanıyorum ya da bu şekilde karıştırıyorum.

MISIRLI PİLAV NASIL YAPILIR?

1 çorba kasesi pirinç

1,5 çorba kasesi su

2 yemek kaşığı sıvı yağ

1 yemek kaşığı tereyağı

1 kutu mısır

1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı

Pirinci üstünü geçecek kadar sıcak suda 20 dakika kadar bekletin, içine bir çay kaşığı kadar da tuz atın. Daha sonra pirinci yıkayıp süzün.

Bir tencereye sıvı yağ ve tereyağını koyun, pirinci karıştırarak iki üç dakika kavurun. Daha sonra suyunu katın, mısırı ve tuzunu ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakın.

Pilavın beyaz olması için içine bir iki damla limon damlatın.

Üzeri göz göz olunca kontrol edin, piştiyse altını kapatıp tencereye peçete koyup ağzını kapakla örtün.

15 -20 dakika dinlenmeye bırakın.

GÜLLAÇ

GÜLLAÇ MALZEMELERİ

10 yaprak güllaç

1,5 litre süt

2 su bardağı şeker

Çekilmiş ceviz

2 yemek kaşığı gül suyu

Üstüiçin:

File Fıstık

Ceviz

Nar tanesi

GÜLLAÇ YAPILIŞI

Öncelikle Süt, şeker tencereye alarak ısıtılır, bu şekilde şekerlerin tamamen erimesi sağlanır. Süt oda sıcaklığında bırakılır. Süt kaynar olursa tatlı hamur olur o nedenle el yakmayacak şekilde olmalı sonra tatlı tepsiye alınır. Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde derince bir tepsiye koyulur. Üzerine her yanı ıslanacak şekilde bir iki kepçe süt dökülür.

 

Beş güllaç yaprağı için aynı işlemi tekrarlanır ve 5. katı da ıslattıktan sonra bu kata ceviz serpilir ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak serilir. Kalan şekerli sütten bir su bardağı kadar alalım içerisine 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyip tatlının üzerine gezdirilir. Tatlı buzdolabında muhafaza edilir. En az 2-3 saat dinlendirdikten sonra üzerini isteğe göre süsleyerek servis edilir.