Tüm Yazarlar
Ali Semin Yazıları
Katar'ın Orta Asya stratejisinde Kazakistan
Ali Semin
Katar'ın Kazakistan ile ikili ilişkilerini çeşitli alanlarda güçlendirmesinin arkasındaki önemli nedenlerden biri küresel gıda krizi riskidir. Katar ayrıca Kazakistan'ı başta Çin ve Rusya pazarları olmak üzere, birçok küresel pazara açılan bir kapı olarak görmektedir.
Orta Asya jeopolitiği ve Kazakistan
Ali Semin
Kazakistan dış politikası dikkatlice okunduğunda Türkiye'nin stratejik öneminin her geçen gün arttığını görmek mümkündür. Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticaret hacmi 2021 yılında yüzde 58 artarak 5,3 milyar dolara ulaşmıştır. Dahası Türkiye, Kazakistan'ın Rusya, Çin, İtalya, Güney Kore'den sonra en çok dış ticaret yaptığı beşinci ülke konumundadır.
Bağdat Paktı'ndan sonra Arap NATO'su kurulur mu?
Ali Semin
Washington yönetiminin Ortadoğu NATO'sunu kurma çabalarının hedeflerinden biri, Suriye iç savaşından sonra Rusya'nın Sovyetler Birliği dönemi gibi Ortadoğu'ya geri dönmesini önlemek ve yeni bir Soğuk Savaş'ın startını Arap dünyasından vermek.
Amerika'nın Irak'ta kurduğu siyasi model çöküyor mu?
Ali Semin
ABD'nin Irak'taki yeni planı etnik ve mezhepsel ayrışmaları derinleştirerek kontrollü bir Pan-Arabizm akımını tetiklemek. Çünkü Şii-Sünni mezhepsel ayrışmaların İran'ın Orta Doğu'daki gücünü pekiştirerek artırdığını söylemek mümkün. Bu nedenle Irak'ta Sadr gibi ulusalcı görünümlü Arap milliyetçilerinin siyasi sahnede güçlenmesi öngörülebilir. ABD'nin 2011 Aralık ayında, askerlerini Irak'tan çektikten sonra Bağdat'ta hem kendisinin hem de İran'ın kontrol edebileceği bir yönetimi bırakmanın hesabını yapmış olduğu aşikârdır. Fakat İran'ın Kasım Süleymani'den sonra hem bölgede hem de Irak'ta etkisinin zayıfladığı gözlemlenmektedir.