Tüm Yazarlar
Burhanettin Duran Yazıları
Gülen Hareketi ve 17 Aralık muhasebesi
Burhanettin Duran
Gülen Hareketinin radikal muhalefeti ve 17 Aralık süreci ile yükselen sert dini söylem, Türkiye’deki din-siyaset ilişkisi ve demokratik kültürün dönüşümü üzerinde önemli etkileri olacak yeni bir dönemin habercisidir.
Devleti tekelleştirme ve teo-politik tasavvurlar
Burhanettin Duran
Ümmetin maslahatına en iyi kendi siyaset tarzının hizmet ettiğini ileri sürmek bir dini grup için anlaşılabilir. Ancak dini hizmeti kendi tekelinde görmek ve bunun için hem diğer İslami aktörleri tasfiye yetkisini kendine tanımak hem de bu yolda uluslararası aktörlerle tartışmalı işbirliklerine girmek kabul edilebilir bir durum değildir.
Gülen Cemaati ve Sünni kodların kaybı
Burhanettin Duran
28 Şubat sürecinde bile muvafık rol üstlenen Gülen Cemaati’nin bu son tutumu ne ifade etmektedir? Laik Kemalist rejime okunmayan kahhariyenin İslamcı olduğu söylenen Erdoğan iktidarına okunmasının anlamı nedir? Yazının amacı bu sorulardan hareketle Gülen Cemaati’nin İslami hareket içerisinde kazandığı hegemonik yeri, başarısını, uluslararası aktör olmasını ve son dönemdeki dilemmasını tartışmaktır.
Bir direniş imkanı olarak Atatürk!
Burhanettin Duran
Ölümünün 75. yılında Mustafa Kemal Atatürk’ü anmak için Anıtkabir’e giden ziyaretçi sayısı TSK’nın resmi sitesinde verilen bilgiye göre bir milyon seksen dokuz bin altı yüz on beş. Bu sayı geçen yıl 10 Kasım’da yapılan ziyaretin (413 568) iki katından daha fazla. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında Anıtkabir’i ziyaret eden insan sayısı da bir rekordu.
İhvan’ın düşüşü ve Nahda’nın geleceği
Burhanettin Duran
İhvan’ın düşüşünün ilk ve en önemli kaybı Arap Baharı’nın demokrasi ve halkın iradesi söylemine getirdiği meşruiyetin örselenmesidir. Derin siyasi krize rağmen hala Tunus siyasetinde önemini koruyan Nahda’nın tecrübesi bölgedeki İslamcılığın dönüşümü açısından sembolik bir öneme sahiptir.
Mısır’daki darbe ve ilk günahın yükü
Burhanettin Duran
Kitleleri meydanlara dökebilmenin “demokratik” meşruiyetini sandığın karşısına koyanlar yakın gelecekte demokrasi tartışmasında kaybeden tarafı oluşturacaklardır. İslamcılar iktidarın elde edilmesi için sandığın yegane araç olduğunu büyük bir mağduriyet ve haklılık içerisinde seslendireceklerdir.
2013 Nevruz’u ve Yeni Türkiye
Burhanettin Duran
Kürt hareketinin yeni dili ile AK Parti’nin medeniyet dili, bölünme korkusunu aşmaktan öte bölgesel bir düzen kurma iddiasının özgüvenini de yansıtmaktadır.
İslamcıların rengi ve ‘demokrasi sınavı’
Burhanettin Duran
Tartışılması gereken İslamcıların ideoloji olarak demokrasiyi benimseyip benimsemedikleri değil spesifik aktörlerin pratiklerinin ne olacağıdır. Bu yönüyle sorulması gereken, İslamcıların demokrasi ile İslamcı tasavvurları arasında nasıl bir sentez üretecekleridir?
Medeniyet söylemi ve üç hesaplaşma
Burhanettin Duran
AK Parti iç içe geçen ve birbiri ile yoğun şekilde etkileşen üç hesaplaşmanın (İslamcılık, Kemalizm ve bölgesel dengeler) getirdiği üç meydan okumaya cevap aramaktadır.