Tüm Yazarlar
Davut Kavranoğlu Yazıları
Bilgi ekonomisine uygun yüksek öğretim sistemi?
Davut Kavranoğlu
Merkezden bütün üniversitelerin ‘yönetilmesini’ amaçlayan tek tipçi YÖK kapatılmalıdır. Yerine yükseköğretimde standartları belirleyen, denetim ve performans değerlendirmesi yapan, yükseköğretimi ülkenin ihtiyaçlarına ve önceliklerine göre teşvik mekanizmasıyla yönlendiren yeni bir kurum oluşturulmalıdır.
2023 Türkiyesi ve bilim ekonomisi
Davut Kavranoğlu
27 Nisan tarihli bir önceki yazımda ekonominin siyaset üzerinde baskın ve belirleyici rolünden bahsetmiştim. Bu yazımda ise Türkiye’nin arzu edilen kalıcı ekonomik güce kavuşması için atması gerek adımlar üzerinde biraz durmak istiyorum.
“It is the economy, stupid!”
Davut Kavranoğlu
Amerika Birleşik devletlerine yakın tarihteki ekonomik mucizeleri yaşatan Bill Clinton, 1992 yılında çok sıra dışı bir seçim zaferi kazanmıştı. Clinton Birinci Körfez Savaşı’ndan ‘zaferle’ çıkan ve kamuoyu yoklamalarında yüzde 80 oranlarında destek gören Baba Bush’u mağlup etmişti. Başlıktaki İngilizce deyiş, Clinton’a seçim zaferini kazandıran kampanyanın stratejisini oluşturan bir slogandı ve Clinton’ın devlet yönetiminde önemli olanın ekonomi olduğunu vurgulayan duruşunu temsil ediyordu. Sloganı bulan, seçim stratejisti gazeteci James Carville idi.