Tüm Yazarlar
Gülşen Özer Yazıları
Türk basın tarihini yeniden düşünmek
Gülşen Özer
Necip Fazıl´ın Türk muharrir muhiti Bâbıâli'yi değerlendirdiği otobiyografik eseri Babıâli'nin son cümlesini, hafızaları tazelemek için bir kere daha okuyalım: “Türkiye'nin bir buçuk asırdır beklediği gerçek ruh ve kültür ihtilali, önce Babıali'nin millîleştirilmesi, ahlâkîleştirilmesi temel görüşe oturtulmasıyla başlayacaktır”. Basın tarihini yeniden düşünürken Fuat Süreyya Oral'ın 1934 yılında Velid Ebüzziya'yı ziyaret edip, gazeteci olmaya karar verdiğini söyleyerek, kendisine basın tarihiyle ilgili kaynak önermesini rica ettiğinde aldığı cevaba bakmak yerinde olacaktır. Ebüzziya şöyle diyecektir: “Ne tarihi? Bu mesleğin bir tarihi yoktur, olacaksan bunun için gazeteci ol.”
Kültürel diplomasi ve Türkiye
Gülşen Özer
Sahasında önemli bir boşluğu dolduran Kültürel Diplomasi ve İletişim, sadece kültürel diplomasinin mahiyetini öğrenmeyi arzu edenler için değil, dünyadaki ilişkileri kültür ışığında incelemek isteyen tüm sosyal bilimciler için de değerli bir kaynaktır.
İstanbul Mushafı ve geleneğin yeniden doğuşu
Gülşen Özer
İstanbul Mushafı'nda ayetlerin manası dikkate alınmış ve bütünlüklü bir tasarım ortaya konmuş. İslam birliğinin vücut bulması ümidiyle mushaf kâğıdının hamuruna İslam coğrafyasının çeşitli yerlerinden getirilen malzemeler katılmış.