Tüm Yazarlar
İdris Kardaş Yazıları
Gizli darbe: Çankaya Protokolü
İdris Kardaş
27 Mayıs'ı hatırlarken, konuşurken, incelerken, yazar ve araştırırken darbe sonrasındaki süreci de ele almak gerekiyor. Zira 1961 anayasası, 1961 seçimleri ve Çankaya Protokolü gibi gelişmeler darbecilerin nihai amaçlarıdır.
İsrail'in yeni hamisi Kushner’lerin hikayesi
İdris Kardaş
Jared Kushner, ailesi ve çevresindeki diğer büyük işadamları ile etkili bir İsrail lobisi yürütüyor. Aslında lobinin çok daha ötesinde yatırımlarının, bağışlarının büyük kısmını İsrail’e yatırıyorlar. Ellerindeki düşünce kuruluşlarını İsrail’in, yerleşim bölgeleri adı altında Filistin’i işgal etmesi için kullanıyorlar. Sahip oldukları medya kuruluşları ile Filistin’e yönelik her türlü zulüm ve baskı meşrulaştırılıyor.
Modern zamanların en büyük ihanet hikayesi ve Filistin'in kaderi
İdris Kardaş
Filistin meselesinin nasıl bu kadar çözümsüz kalabildiğini, İsrail’in her seferinde topraklarını nasıl genişletebildiğini, Filistin içinde birliğin neden sağlanamadığını Dahlan’ın on yıllarca yürüttüğü faaliyetlerine bakarak anlayabiliyoruz. Yıllar sonra hayatını kaybeden yüz binlerce insan, hapislerde çürüyen milyonlar, etrafı duvarlarla örülen ve her yeri işgal edilmiş bir ülke, ablukada nefes bile alamayan şehirlerin kaderinin nasıl örüldüğünü anlatıyor Dahlan’ın hikayesi bize.
Bölgesel dizaynın aktörleri Sarraf kumpasında bilirkişi
İdris Kardaş
Katar, Filistin, Suudi Arabistan, Mısır, Lübnan ve bunların yanı sıra Türkiye’ye müdahalelerde bulunmaya çalışan, kimi ülkelerde istediklerini başaran, kimisinde başaramayan yapının bir parçası ile karşı karşıyayız. Bu yapı, başarısızlığa uğradığında alenen savaş açmaktan, seçilmiş siyasi liderlere karşı darbecileri savunmaktan, Sarraf kumpasında olduğu gibi ülkelerin egemenliklerine yolsuzluk kılıfını kullanarak müdahale etmekten hiç çekinmiyor.
CHP’nin, HDP söylemine yaklaşmasına taban ne diyor?
İdris Kardaş
Türkiye’nin ana muhalefet partisi olan, Türkiye siyasetinde bu bağlamda her zaman baş köşede konumlanan CHP; neden şiddeti/terörü normal-leştiren ve meşrulaştıran HDP’nin söylemlerine yakınlaşıyor ve bu yakınlaşmadan ya da örtüşmeden ne bekliyor?
İkiz Kuleler’den YPG’ye döşenen yol
İdris Kardaş
Uluslararası alanda Türkiye’nin terörle mücadelesi konusunda yaşadığı sıkıntı ve yalnızlık ortada. Hemen her devletin el altından desteklediği, meşrulaştırdığı, kontrollü olarak izin verdiği terör örgütlerinin olduğu bir coğrafyada, Türkiye’nin bu örgütlerle mücadelede yalnız kalması da anlaşılır bir durum maalesef. Dolayısıyla uluslararası yapıların PKK ile YPG’nin aynı örgüt olduğunu anlatan raporlarını önemsemeliyiz.
15 Temmuz’un yıl dönümünde milyonların mesajı: FETÖ ile sonuna kadar mücadele
İdris Kardaş
“Mücadele doğru yürümüyor, insanlar mağdur ediliyor” söyleminin halk nezdinde karşılık bulmadığı çok açıkça görüldü. Toplum 15 Temmuz’da sahip olduğu siyasi bilinci dosta düşmana zaten gösterdi. Darbecilerin mağdur olduğu söyleminin sadece uluslararası basında ve FETÖ üyesi teröristlerde karşılık bulduğu çok açık.
Vesayetçilerin korkulu rüyası Cumhurbaşkanlığı Sistemi
İdris Kardaş
Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile halkın seçtiği irade ülkeyi yönetecek. Hükümet kurma süreçlerinde, koalisyon ortaklarının hangi partiler arasında olacağının kararında, bakanların belirlenme süreçlerinde artık vesayet odaklarının, askerlerin, sermaye gruplarının ve medyanın rolü olmayacak. Sandıktan çıkan, ertesi gün ülkeyi yönetmeye hak kazanacak.
İnsanlığın veto değeri
İdris Kardaş
Beş daimi üyeli ve veto yetkili bir konsey Suriye’de güvenliği sağlayamıyorsa, etkin olmanın tanımı tekrar yapılmalı. Bu denli güçlü bir ihtiyaca karşın reformun gerçekleşmemesi Güvenlik Konseyi başta olmak üzere tüm BM’nin meşruiyetine gölge düşürüyor.