Tüm Yazarlar
Mustafa Akış Yazıları
Cumhuriyetin yeni yüzyılına yeni anayasa
Mustafa Akış
Yeni anayasa konusunda Türkiye önemli bir birikime, azımsanmayacak bir müktesebata sahiptir. Hazırlanmış pek çok anayasa önerisi Meclis arşivinde mahfuzdur. 2012 Uzlaşma Komisyonu yeniden faydalanılabilecek bir tecrübedir. Bunun yanı sıra güncel olarak da çok sayıda çalışma yürütülmektedir. Ancak yeni anayasa yapımında en az bu bilgi birikimi kadar kilit önemde olan bir başka faktör de Tayyip Erdoğan gibi güçlü bir siyasi iradenin mevcudiyetidir.
FETÖ-siyaset ilişkisi, ‘siyasi ayak' tartışmaları
Mustafa Akış
FETÖ'nün tarihsel olarak siyaset ile kurduğu ilişkiye baktığımızda özellikle şu husus dikkati çekmektedir: Tüm olağanüstü dönem aktörlerine ve siyasi aktörlere methiyeler dizerken; Ak Parti'nin bünyesinden koptuğu Refah Partisi'ne “Beceremedin çek git” diyen ve Çevik Bir'e okulları feda ederken dershaneleri Recep Tayyip Erdoğan'dan sakınan bir anlayış karşımıza çıkmaktadır.
Türkiye’de çift başlılığın kısa tarihi
Mustafa Akış
Mevcut sistemi ve ürettiği sorunları Sayın Erdoğan ve AK Parti hükümetleri özelinde ele almak bizi tespitte hataya düşürür. Bugün Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne karşı ‘mevcut sistemi’ savunanlar bile, son 15 yılı referans alarak tezlerini öne sürmektedir. Oysa bu dönem istisnaidir. Mevcut sistemin kendisi ordu-yargı vesayeti, çift başlılık sorunu, istikrarsız hükümetler, koalisyon zaruretleri, hantal ve güçlükle çalıştırılan bürokrasi demektir…
Türkiye’de yargının darbelerle imtihanı
Mustafa Akış
Milletin ve demokratik anayasal kurumların denetiminden münezzeh bir kast sistemini “yargı bağımsızlığı” olarak okuyan çevrelerin hangi saiklerle hareket ettiği darbeler tarihimizde arşivli. TSK yargıya birifibg veriyor, yargı buna kayıtsız kalmıyor, bugün Avrupa medyasının ironik bir şekilde “liberal muhalif” olarak sınıflandırdığı Cumhuriyet Gazetesi, “Ordu, yargının katkısını bekliyor” temennisi dile getiriliyordu...
Yeni Türkiye’nin üzerinde yükseldiği destansı hikaye: 15 Temmuz
Mustafa Akış
15 Temmuz sonrasında gelinen aşamada yapmamız gereken ilk şey hükümet sistemimizi ve bürokratik yapımızı değiştirmek, dönüştürmektir. Kendimize özgü tecrübelerin, hikâyelerin üzerine şekillenmiş kendimize özgü çıkış arayışları bugün bizleri heyecanlandırıyor.