Tüm Yazarlar
Salih Yılmaz Yazıları
Rusya’nın Kudüs politikası
Salih Yılmaz
Rus Ortodoks Kilisesi, tarihte elde ettiği kazanımları İsrail’in tümden hiçe saymasına, Kudüs’ün tek başına İsrail’e bırakılmasına razı olmayacaktır. Rusya’nın Kudüs politikasını anlamak için konuya tarihi perspektiften bakmak gerekmektedir. Bu tek taraflı sahiplenme politikasına karşı durabilecek en büyük güç Rusya ve Türkiye’dir.
Astana görüşmeleri ve Suriye’ye yeni anayasa
Salih Yılmaz
Trump’ın Astana görüşmelerine hızlı bir cevap vermiş oldu. Türkiye ve Rusya’nın etkin rol aldığı Astana görüşmelerinden sonra DAEŞ/El-Nusra birleşenlerine karşı ABD’siz yeni bir ittifakın doğabileceğini anlayan ve Türkiye’yi bu planda Rusya’ya kaptırmak istemeyen Trump elini çabuk tutarak ilk sinyali verdi.
Suriye barışında Astana görüşmelerinin önemi
Salih Yılmaz
Ateşkes sonrası İran/Türkiye ve Rusya’nın başta DEAŞ/El-Nusra’ya karşı mücadelede üçlü işbirliğini kullanma kararı almaları bölgede ABD olmadan da DEAŞ ile mücadele edileceğine delalet etmektedir. Ayrıca Rusya/Türkiye/İran’ın Astana’da Suriye’nin toprak bütünlüğüne vurgu yapmaları aslında ABD’nin Obama döneminde sunduğu projeleri çöpe atmak anlamına da geliyor.
Karlov’a suikast ne anlama geliyor?
Salih Yılmaz
Bu suikasta taşeronluk yaptığı konusunda güçlü şüpheler ve deliller olan FETÖ, hem Rusya hem de Türkiye tarafından hedefe konulması halinde sadece ABD ile Almanya’ya sıkışma ve sığınma tehdidiyle karşı karşıya kalabilir. Batı’nın Türkiye’yi terör karşısında vermiş olduğu mücadelede yalnız bırakması, Rusya ile işbirliğini tercih etmesine de neden olacaktır.
Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü üyeliği mümkün mü?
Salih Yılmaz
Türkiye, AB ve ABD’nin olumsuz tavırları karşısında sadece ŞİÖ’ye değil aynı zamanda Avrasya Ekonomi Birliği’ne giriş sürecini de başlatabilir. Süreç Avrasya’da yeni bir medeniyet oluşturabilir. Türkiye’nin ŞİÖ üyelikliği halinde Karabağ, Kırım ve Doğu Türkistan sorunları barış yoluyla çözüme kavuşabilir. Buna karşın Batı’nın PYD kartını daha güçlü oynama olasılığı doğacaktır.
Rusya’nın darbeden haberi var mıydı?
Salih Yılmaz
Rusya da tıpkı Türkiye’deki yönetim gibi darbeden, Boğaz köprüsünü kapatan tanklar ile birlikte haberdar oldu. Ancak darbeden önceden haberdar olmasa da Türkiye’de Erdoğan ve AK Parti hükümetine karşı yürütülen yoğun propagandanın farkındaydı, pozisyonunu buna göre belirledi.
Rusya barışı ve bölgesel etkileri
Salih Yılmaz
Rusya’nın Kuzey Suriye’de PYD ile olan politikasının daha çok ABD’nin bölgede etkisini artırmasını engellemeye yönelik olduğu biliniyor. Türkiye ile krizin sona ermesinden sonra bölgede PYD, Rusya/İran/Türkiye kıskacına alınacaktır. Barzani liderliğindeki Kuzey Irak Kürt Yönetimi’nin de yardımıyla muhafazakâr Kürt gruplar desteklenerek bölgede PYD yönetiminin gücü azaltılacaktır.