Tüm Yazarlar
Zafer Meşe Yazıları
Laschet, Merkel'den sonra Almanya Başbakanı olabilir mi?
Zafer Meşe
CDU içideki liberal ve milliyetçi akımın güç mücadelesinin Almanya'da süper seçim yılı olan 2021'de çetin geçmesi kuvvetle muhtemeldir. Bu parti içi siyasi istikamet kavgası, milliyetçi CDU seçmeninin son Almanya genel seçimlerinde yaşandığı gibi aşırı sağ popülist ve göçmen karşıtı AFD'ye yöneleceği ihtimalini beraberinde getirmektedir.
Almanya-Fransa arasındaki 5 temel ayrışma
Zafer Meşe
Fransa'dan kaynaklı olarak yorumlanan Almanya ve Fransa arasında yaşanan fikir ayrılıkları, aynı zamanda AB başkenti Brüksel'de de Alman-Fransız ilişkilerinin kötü seyri olarak değil, daha çok Fransa'nın ortak AB Dış politikasından uzaklaştığı ve haliyle kendisini yalnızlaştırdığı yönünde algılanmaktadır. AB'nin çetrefilli, zahmetli ve hantal yapıya sahip olan ortak dış politika sürecine bağlı kalmaksızın milli hedeflerini önceleyen Fransa kendisine uluslararası sahnede hareket alanı açmıştır.
ABD'nin yeni Avrupa ajandası nasıl olacak?
Zafer Meşe
Biden yönetimi Avrupa ile ilişkilerinde makul diplomatik üslubun hakim olduğu bir iletişim ile talep ettiği desteği ancak ticari alanda taviz vererek belli bir düzeye kadar alabilecektir. Diğer taraftan ABD'nin dış politikada önceliği Pasifik bölgesinde olmaya devam edecektir.
Almanya Doğu Akdeniz krizinde tarafsız değildir
Zafer Meşe
Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın Yunanistan lehine dayanışma mesajları tarafsız olmadığının göstergesidir. Doğu Akdeniz krizi AB'nin iç meselesi olarak görülmektedir, nitekim AB'nin nihai kurumsal dönüşüm vizyonu supranasyonal bir devlet olmaktır.
Bavyera seçimleri koalisyon hükümetine ne söylüyor?
Zafer Meşe
Görünen o ki, Alman seçmenlerin kitlesel partilere olan güveni azalmaktadır. Seçmen, hükümetin, ülkenin temel sorunlarının çözülmesini sağlayacak reçeteleri olmadığına inanmaktadır. Şayet CDU ve SPD, Hessen eyaleti seçimlerinde oy kaybına devam ederse, ki son kamuoyu yoklamaları bu negatif trendi göstermekte, koalisyon hükümetini zorlu aylar bekliyor demektir.
24 Haziran ve yurtdışı seçmen
Zafer Meşe
Yurtdışındaki Türk seçmeninin 24 Haziran seçimlerinde siyasi katılımda üstün bir performans sergilemesi hayra alamettir. Bu, toplumsal bilincin ve mobilizasyon kabiliyetinin yüksek olduğuna işarettir. Bu nitelikler Türk toplumunun Alman kamuoyundaki nüfuzunu artırma adına yapılacak çalışmalarda belirleyici olacaktır.
PKK/PYD Almanya için de yakın tehdit
Zafer Meşe
Alman siyasetinin bugünlerde Afrin operasyonuna karşı sert duruşunun en az iki temel sebebi var. Bunlardan birincisi Almanya’da terör yandaşlarının şiddet içerikli saldırılarını Alman kurum ve kuruluşlarına yönlendirmesi ikincisi ise Türkiye’nin yakın coğrafyasında bölgesel oyun kurucu güç konumuna gelmesi ve kendine daha geniş nüfuz alanı sağlamasıdır.
Alman siyasetinin kaderini kim belirleyecek?
Zafer Meşe
Almanya’nın yeni koalisyon hükümeti ve gelecekteki hükümetlerinin Türkiye ile ilişkilerinde eski Türkiye reflekslerinden arınıp yeni Türkiye’nin milli menfaatlerini de dikkate alarak müşterek çıkarlar zemininde hareket etmesi gerekecektir. Almanya’nın bu yeni denklemi algılama sürecini Türkiye’nin kamu diplomasi araçlarıyla hızlandırması isabetli olacaktır.