29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

MOAB Nangarhar'da sivilleri vurdu

ABD’nin ‘tüm bombaların anasını’ attığı Afganistan’ın Nangarhar ilindeki Açin ilçesinin sağlık memurlarından biri, bu saldırının ardından bölge sakinlerinde deri ve göz hastalıklarının önemli ölçüde arttığını bildirdi.

18 Temmuz 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
MOAB Nangarhar'da sivilleri vurdu

İsminin açıklanmasını istemeyen kaynak, Sputnik'e açıklamasında, bölge insanlarında tespit edilen belirtilerin radyasyona işaret ettiğini belirterek, "Bu radyasyona, bombanın içindeki uranyum yol açmış olabilir" dedi.

Kaynak, "Bombanın atıldığı yerde, 1 kilometre yarıçapında olan bir bölgede, daha önce burada sürekli olarak otlayan hayvanların tümü hemen öldü. Daha uzakta yaşayan hayvanlar da daha geç tarihlerde öldü. İnsanlarda deri ve göz hastalıkları arttı, sindirim sistemi ile ilgili sorunlar ortaya çıktı. Bölge sakinlerinde tespit edilen belirtiler çok tehlikeli ve ölüme yol açan feci sonuçları olabilir. Kanser, düşükler, anemi, deri hastalığı, tüm bunlar daha sonra insanlarda görülebilir. Bombanın gücü o kadar büyüktü ki yakında yaşayan sakinlerin yüzde 90'ı psikolojik travma aldı" ifadelerini kullandı.