28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Doktor çiftin hayali ilçenin kaderini değiştirdi

Biri kalp damar, diğeri kadın doğum uzmanı çift doktorların emeklilik hayali Haymana’nın kaderini değiştirdi. Yorulmaz Çifti’nin 10 yıl önce temelini attığı ‘Doktorun Oteli’; kaplıca, akupunktur, fizik tedavi merkezinin ünü sınırları aştı.

20 Mayıs 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Doktor çiftin hayali ilçenin kaderini değiştirdi

SK Etlik İhtisas Hastanesi’nde kalp damar cerrahisi uzmanı olarak çalışan Dr. Fatih Yorulmaz ile kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olan eşi Dr. Emine Sernur Yorulmaz’ın bahçeli bir evde yaşama hayali, sıra dışı bir başarı hikâyesinin de temellerini attı. 

Aslen Mersinli olan ve bahçeli bir evde büyüyen Dr. Fatih Yorulmaz, 10 yıl önce hekim olarak çalıştığı hastanenin yoğun binaları arasında bunalırken, eşiyle bahçeli bir yer arayışına girdiğini anlatıyor. Uzun araştırmalar sonucu, Haymana’da 40 dönümlük bir arazi bulan Yorulmaz Çifti, bu araziyi satın alarak, bakımı kolay olsun diye ceviz ağaçları dikiyor. Başlarda ayda bir kez Haymana’ya giden doktor çift, sonrasını Star Ankara okurlarıyla paylaştı. Bu başarı öyküsü ile sizi baş başa bırakıyoruz.

DOKTORUN OTELİ

Doktorun Oteli Haymana’da nasıl açıldı?

Haymana’ya her gidişimiz bize öylesine huzur ve mutluluk veriyordu ki, sonunda buraya bir bahçe evi yaptık ve her hafta sonu gitmeye başladık. Emekli olursak buraya ne yaparız diye düşünürken de bir yaşlı bakım evi yapmaya karar verdik. Ardından huzurevinin temellerini attık ve kaba inşaatına kadar proje huzurevi devam etti. 

Ancak belediye ve Turizm Bakanlığı’ndan bölgeye gelenler, Haymana’nın kaplıca suyunun ne kadar değerli olduğunu sık dile getirerek, tesisin termal otel olmasını önerdiler. Bunun üzerine inşaat, huzurevinden otele dönüştü. Kaba inşaat bitince de Doktorun Oteli oldu. O dönemde burası bomboş, tarlaydı. Sadece belediyenin tarihi Cimcime Oteli vardı.”

Sizin otelinizi açmanızdan sonra Haymana’ya yatırımcılar akın etti...

“Doktorun Oteli hizmete girdikten sonra bölge, Turizm Bakanlığı tarafından turistik termal alan ilan edildi ve arka arkaya yeni otel yatırımları başladı. 

Elbette yeni yatırımlarla birlikte Haymana’nın ekonomisinde, sosyal yaşamında hareketlilik oldu. Biz ‘Doktorun Oteli’nin faaliyetlerine kaplıca suyuyla, masajlarla, kese-köpükle başlayıp, özel tedavi masajlarına kadar ilave tedavilerle burayı daha da canlandırdık. Karı koca olarak Tayland’a gittik ve tedavi masajı yapan uzmanlarını seçerek Haymana’ya getirdik. Kendimiz de tedavi masajı, tamamlayıcı tıp, tıbbi kupa ve akupunktur eğitimlerimizi alarak diğer uzman personelimizle birlikte çok özel çalışmalar yapmaya başladık.”

HAYMANA’YI DÜNYA TANIYACAK

Turistler sizi nasıl buluyor?

“İnternet sayesinde varlığımızdan haberdar olarak otelimize gelen yabancı konuklarımız şifa bularak ve teşekkür ederek ülkelerine dönüyorlar. Her yabancı misafir, yeni misafirlerin önünü açıyor. Bugün sadece Avustralya’dan değil Avrupa’dan, Ortadoğu’dan turistler geliyor. Misafirimiz olan Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri Büyükelçileri’nin ve bakan eşlerimizin tavsiyesi üzerine dünyanın değişik bölgelerinden insanlar şifa umuduyla buraya geliyorlar. Dünyanın en kaliteli kaplıca suyu iki yerde var. Biri Fransa’daki meşhur Vichy kaplıcaları, diğeri Haymana’daki kaplıca suyu. Bunun değerini çok iyi bilmemiz, burayı bütün dünyaya tanıtıp, Ankara’nın sağlık turizmini geliştirmemiz lazım.”

Otelinizde tam bir aile işletmesi görünümü var...

“Doktorun Oteli’nin Genel Müdürü, asıl mesleği endüstri mühendisliği olan oğlumuz Ali Cenk Yorulmaz. Mesleğini sadece iki yıl yaptı. Ardından İsviçre’de otel işletmeciliği alanında yüksek lisans, ABD’deki otellerde ise staj yaptı. 

SAĞLIĞIN YENİ MERKEZİ ANKARA

Daha sonra otellerimizin başına geçti. Doktorun Oteli’nde önemli iyileştirmeler yapan oğlumuz Ali Cenk Yorulmaz, dört yıldızlı otel statüsüne kavuşmazı sağladı. Ali Cenk Yorulmaz, Ankara’da sağlık turizmi alanında hizmet veren tüm kuruluşlar için çaba sarf ediyor, Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) de Başkan Yardımcılığı görevini de sürdürüyor.”

Kaplıca tedavisinde en büyük sıkıntı nedir?

“Tüm dünyada değeri iyi anlaşılan kaplıca tedavisi, Türkiye’de yeterince desteklenmiyor. Sağlık turizminin gelişmesi için sektöre yönelik devlet teşviklerinin arttırılması, kaplıca tedavisinin tümüyle SGK kapsamında ödenmesi gerekiyor. Yerin altından çıkan her sıcak suyun şifa verici olmaz. Kaplıca ile termal ayrımının iyi yapılması gerekiyor. Yerin altından çıkan termal suların sadece mineral zenginliği ve içindeki gazlar nedeniyle şifa verici özelliği olanlara kaplıca deniyor. O zaman o kaplıca oteli oluyor. Termal otel başka, kaplıca oteli başka. Yani kaplıca iyileştiriyor, termal sadece sıcak su. Özellikle şifa arayan insanlarımız bunun ayrımını iyi yapmalı.”

Ankara sağlık turizmi konusunda ne durumda?

“Ankara’nın medikal turizm, termal turizm ve yaşlı (geriatrik hasta) turizmi açısından lider kent. Yeter ki sahip olduğu eşsiz potansiyel değerlendirilsin. Sağlık turizminin dünyadaki payı her geçen yıl artıyor. Ankara, yüz milyarlarca dolarla ifade edilen bu paydan alabilecek potansiyele sahip bir kenttir. Bu öyle bir potansiyeldir ki Ankara’yı dünyanın en önemli sağlık turizmi merkezlerinden biri haline getirebilir.

YENİ TREND HASTALANMADAN BAKIM

“Eşim, Dr. Emine Sernur Yorulmaz tıp eğitiminin dışında güzellik ve cilt bakımı alanında da eğitim alarak usta öğretici olmuştu. Şu an tesiste çalışan personel, Dr. Emine Sernur Yorulmaz’dan eğitim alarak kalifiye bir şekilde hizmet veriyorlar. Günümüzün trendi hastalanmadan bakım. Hedef tamamlayıcı tıp ile hastanesiz, doktorsuz, ilaçsız tedavi yapmak. Bunu sağlamak çok mühim.”

ANKARA TÜM DONANIMA SAHİP

“Ankara halen 10 üniversite hastanesi, 45 devlet hastanesi, 39 özel hastane, bu hastanelerde en gelişmiş tıbbi cihazlar, çok başarılı hekimler ve sağlık çalışanlarına sahip. Türkiye genelinde kalite ve hizmet standardı JCI onaylı 39 akredite hastaneden neredeyse yarısı Ankara’dadır. Yine termal ve kaplıca turizminin gelişmesi için her türlü doğal kaynak ve altyapıya, donanıma sahip bir kenttir. Tüm dünyada alternatif tedavi yöntemleri giderek daha fazla ilgi görürken, Ankara’nın bu konuda sahip olduğu eşsiz fırsatların yeterince değerlendirilememesi üzüntü vericidir.”

Kaplıca otelleri yeterince doluluk yaşıyor mu?

“Ankara’nın dört bir yanındaki kaplıcalar değil dünyada, ülkemizde dahi yeterince bilinmiyor. Tesislerin çoğunda doluluk oranı maalesef kapasitenin altında bulunmaktadır. Hâlbuki Ankara’nın sağlık turizminde atacağı her adım kenti bu alanda dünya liderliğine taşıyacaktır. Bugün hala Ankara’nın hangi sektörde öne çıkacağı tartışılırken, bize göre Başkentimiz tercihini sağlık turizminden yara kullanmalıdır.  Sağlık turizminin gelişmesi konusunda bugüne kadar yapılan, bugün de devam eden çalışmaların artık birkaç adım daha ileri taşınması gerekmektedir. Termal turizmi temsilcileri olarak bizler merkezi idarenin, yerel yönetimlerin, sektördeki kuruluşların ve sivil toplum kuruluşlarının bu konuda atacağı her adımda var gücümüzle yanlarında yer alacağımızın bilinmesini isteriz.”