26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

İş dünyasında büyüme sevinci

Türkiye ekonomisinin 2018 yılında yüzde 2,6 büyümesi, Ankara iş dünyasını mutlu etti.  ASO, ATO ve MÜSİAD temsilcileri ekonominin yakında düze çıkacağını söyledi. 

16 Mart 2019 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
İş dünyasında büyüme sevinci

Ülke ekonomisinin finansal saldırılara rağmen büyüme göstermesi Başkent’te olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi. Ankara iş dünyasının temsilcileri, önceki yıl daralmalara rağmen büyüme gösteren Türkiye ekonomisinin iyiye gittiği yorumlarını yaptı. Açıklamalarda, enflasyondaki düşüş trendi, finansmana erişim konusunda atılan adımlar, iç ve dış ticareti canlandırmaya yönelik tedbirler ve istihdam seferberliği kapsamında sağlanan desteklerin ülkenin ekonomisinin büyüme sürecine devam edeceği vurgulandı. 

EKONOMİ İSTİKRARA KAVUŞACAK 

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, “Küresel piyasalarda daralma göz önüne alındığında Türkiye ekonomisinin yıllık bazda yüzde 2,6 büyüme performansı ve dördüncü çeyrekteki daralmaya rağmen dünyanın en fazla büyüyen 6’ncı ekonomisi olması büyüme açısından önemli” dedi. İhracat teşviklerinin devam etmesi ve yeni pazarlara yönelik politikalar üretilmesi gerektiğini vurgulayan Özdebir, “Özellikle seçim sonrası devlet desteklerinin artması ve kapsamlı reform paketi ile ekonomimiz yakın zamanda düzlüğe çıkacaktır. Faiz oranlarının yüksek solması sanayicinin likiditeye ulaşması açısından hala önemli bir engel teşkil ediyor. Kredi faizlerinin düşmesi gerekiyor, bunun için enflasyonun düşmeli” ifadesini kullandı. Özdebir,  31 Mart’tan sonra 4 buçuk yıl seçim olmadığına işaret ederek, ekonominin de istikrara kavuşacağını vurguladı.      

OLUMLU SÜREÇ DEVAM EDECEK   

Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkiye ekonomisinin 2018 yılında yüzde 2,6 büyürken, geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 3 oranında daralma gösterdiğini hatırlatarak, “Ekonomik veriler bu daralmanın yaşanacağını gösteriyordu. Sadece iç piyasalardaki gelişmeler değil, küresel ekonomideki gerileme de rakamlara yansıdı. Türkiye küresel alanda meydana gelen gelişmeler karşısında kendi rotasını belirleyen güçlü bir ülkedir. Rota da daima ekonomik büyümedir” dedi. Baran, “Enflasyondaki düşüş trendi, finansmana erişim konusunda atılan adımlar, iç ve dış ticareti canlandırmaya yönelik tedbirler ve istihdam seferberliği kapsamında sağlanan destekler başta olmak üzere atılan tüm adımlar sayesinde ülke ekonomisi yeniden büyüme sürecine devam edecektir” diye konuştu. 

MÜSİAD’DAN TASARRUF ÇAĞRISI   

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Ankara Başkanı Hasan Basri Acar da, ülke ekonomisine katkı sağlamak için gereksiz harcamalardan kaçınılması ve tasarruf edilmesi gerektiğine dikkati çekti. Enflasyondaki düşüş eğiliminin alınan tedbirlerle olumlu yönde seyrettiğini belirten Acar, üreticiler, sanayiciler ve ekonomi yönetimi olarak enflasyonla mücadele başta olmak üzere ekonominin yeniden ivme kazanması için milli bir duruşla ticaretin canlı tutulması gerektiğini dile getirdi.