29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Ulus’ta yıkım kararı

Belediye Meclisi’nde görüşülen karara göre Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi çerçevesinde Spor Genel Müdürlüğü ile Gümrük Müsteşarlığı binaları yıkılacak.

13 Ocak 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Ulus’ta yıkım kararı

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi kapsamında, bölgede bulunan Spor Genel Müdürlüğü ile Gümrük Müsteşarlığı binalarının yıkılması kararı alındı. 

Alınan kararın ardından açıklamada bulunan Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Ali Gökşin, Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Tuna ile istişarelerde bulunduklarını, yıkımdan bölge esnafının mağdur olmaması için çalışmalar yapıldığını söyledi.

“Ankara’nın tarihi ve kültürel mirası açısından merkezi konuma sahip kentsel sit alanı içersinde yer alan ve çevresinde; 1. TBMM binası, Ankara Palas, Ankara Valiliği, Hacı bayram Camii, Ulus Atatürk Heykeli ve Ankara Kalesi’ne kadar uzanan tarihi ve manevi yapıları etkileyen lokasyonda şehrimize bir meydan kazandırılması kapsamında…” ifadelerinin yer aldığı Başkanlık Yazısı’nda söz konusu iki binanın da yıkılmasının uygun görüldüğü belirtildi.

YIKIM HEMEN OLMAYACAK

Ankara 2 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun ilgili kararına uygun görülen yıkım kararlarının onaylanması öncesi CHP ve MHP grupları adına konuşma yapılmasının ardından açıklamada bulunan Ali Gökşin, konunun hassasiyetinin farkında olduklarını belirterek, “Başkanımız Mustafa Tuna ile istişare halindeyiz. Ayrıca bölge esnafımızla da görüşüyoruz. Binalar boş ve tarihi değerleri de yok. Yıkım hemen gerçekleşmeyecek. İleriki aşamada binalardan biri tıraşlanacak, biri de yıkılacak… Anafartalar Çarşısı’nda 250 dükkan var ve 50’si boş. Spor Genel Müdürlüğü’nün altında da sadece 5-6 esnaf bulunuyor. Bunların, Anafartalar Çarşısı yıkılana kadar buraya taşınması da söz konusu olabilir” dedi.

Meclis toplantısında Akay Alt Geçidi Sergi alanı olarak kullanılan yerin de 25 yılı geçmemek üzere bedelsiz olarak İçişleri Bakanlığı birimleri tarafından kullanılmak üzere tahsis edilmesi oy birliğiyle kararlaştırıldı.