29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Afrika’nın mavi incisi: Fas

Atlas Okyanusu’nun derin mavilikleriyle, Sahra sarısının binbir tonunun dans ettiği Fas, kültürü, mimarisi, tarihi ve insan çeşitliliğiyle misafirlerini büyülüyor. Baharatların ve yeni demlenmiş nane çayının kokusuyla hafızalara kazınıyor. Gelin ülkeyi birlikte keşfe çıkalım.

23 Eylül 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Afrika’nın mavi incisi: Fas

Fas, Afrika’nın masal ülkesi.  Kuzeyde Cebelitarık Boğazı ve Akdeniz, doğuda Cezayir, güneyde Moritanya ve batıda ise Atlas Okyanusu ile çevrili. Egzotik doğası ve binlerce yıllık tarihinin nakış nakış işlendiği sokaklarıyla misafirlerini büyülüyor. Fas’ın kültürel ve etnik çeşitliliği, ülkenin konuştuğu dilden yemeklerine dek yansıyor. Resmi dili Arapça olan ülkede finans şehirlerinde Fransızca, kuzeyde İspanyolca, dağlık bölgeler ve çöle yakın yerlerde ise Berberice yaygın olarak kullanılıyor. Berberi, Arap ve Avrupa kültürü ile harmanlanan; hem doğu, hem Afrika hem de Akdeniz ülkelerinin özelliklerini taşıyan, İslam coğrafyasının en batıdaki ülkesi, otantik mimarisiyle ünlü. Fas’ı gezmek istiyorsanız iki günlük zaman dilimi asla yeterli olmayacak.   Ülkeyi ve kültürünü deneyimlemek için en az beş günlük tatil planlamalısınız. Atlas Dağları’nın eteklerinde kamp kurmaktan, Berberi köylerinde yerel yaşamı tanımaya, en turistik kent Marakeş’te yılanlarla fotoğraf çektirmekten, Rabat’ın sakin günlük hayatına tanık olmaya dek, Fas’ta yapılacakların sınırı yok. Peki ya gezilecek yerler? 

GÖRMEDEN DÖNMEYİN

- Fes: UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor. Kent ülke tarihinin pararomik manzarasını gözler önüne seriyor. 9’ncu yüzyılda kurulmuş olan eski şehir yani Medina labirenti andıran yapısı ve arabanın giremediği dar sokakları ile ünlü. Eski şehir içindeki pazarlardan deri ürünler satın alabilir, şehre ismini veren feslerin üretimini görebilirsiniz. 

- Rabat: Ülkenin başkenti ve aynı zamanda da finans merkezi. Endülüs Bahçeleri ve ünlü boyalı evleriyle Rabat’ta Kraliyet Sarayı, Hassan Kulesi'ni mutlaka ziyaret edin.       

- Mavi şehir: Fas’ın kuzeyindeki Chefchaouen, mavinin her tonunu göreceğiniz ilginç mimarisi ile ünlü.   

- Marakeş: Kızıl renkli binalarından dolayı ‘Kırmızı Şehir’ olarak tanınıyor. Marakeş’e gitmişken Cema el-Fna Meydanı’nda yürümek, yılanlarla ve maymunlarla fotoğraf çektirmek, portakal bahçelerinin arasından bulunan Kutubiya Camii’nin fotoğrafını çekmemek olmaz.  

- Kazablanka: Humphrey Bogart ve Ingrid Bergman’ın başrollerinde oynadığı Casablanca filmi ile ismini dünyaya duyuran şehir turistlerin ilk uğrak yeri. Okyanusun kenarına 1993 senesinde inşaatı bitirilen dünyanın en büyük ikinci camii ünvanına sahip Hassan II Camii’si ise şehrin simgesi.   

NE YENİR 

Fas mutfağı aromatik, yoğun ve lezzetli tatlara sahip. Safran, zencefil, tarçın, kimyon, anason ve susam tohumları ve zerdeçal en çok kullanılan baharatlar. Geleneksel yemek olan kuskus irmikten yapılıyor. Kuzu eti yahnisi Mrouzia adeta ülkenin ulusal yemeği.  Nane çayı, mutfak kültürünün önemli simgelerinden biri. Öte yandan limona benzer bir tada sahip Vernena çayı ve birçok farklı baharatın birleşiminden oluşan sultan çayı da çokça tüketiliyor. 

NE ALINIR

Otantik ve büyüleyici bir alışveriş deneyimine hazır mısınız? Fas bunun için ideal ülke.  Fa’ın her kentinde alınabilecek geleneksel ürünler arasında; antika eşyalar, rengârenk kaftanlar, renkli cam ürünleri, halı ve kilimler, göz alıcı mücevherler, nane çayı karışımları, baharatlar, el yapımı çanak ve çömlekler, özel Fas çaydanlıkları ve evinize Fas’ın mistik havasını taşıyacak sanat eserleri yer alıyor. Ülkenin geleneksel tekstil ürünü ise kaktüs ipeği. Canlı renkli kaftan ve gömlekler alabilirsiniz. Öte yandan özellikle seç ve vücut bakımında kullanılan Argan yağı da ülkede oldukça ekonomik ücretlerle satılıyor. 

NASIL GİDİLİR 

Fas Kuzey Afrika’nın en batı kesiminde, hem Akdeniz’e hem de Atlas Okyanusu’na kıyısı bulunuyor. Fas, Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Mart, nisan, mayıs, eylül ve ekim ayları ise seyahat için uygun dönemler. Türkiye’den Fas’a direkt uçabileceğiniz şehir Kazablanka. Türk Hava Yolları ile İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan yaklaşık beş saat süren uçuşlarla Kazablanka’ya ulaşabilirsiniz.