28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Bir gün kağıtla tanıştım ve aşık oldum

El yapımı defterler, Türk kahvesi sunumu, pasaport kılıfı, cupcake süsü... Tamamen kağıt kullanarak tasarım yapan Hilal Baltacı ile işin sırrını anlattığı kitabı Kağıttan’ı konuştuk.

Aslı Gür2 Ağustos 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Bir gün kağıtla tanıştım ve aşık oldum

Dekorasyonda, süslemede, paketlemede, doğumgünü, evlilik yıldönümü gibi kutlamalarda, kısacası günlük hayatta kullanılan her şeyde kağıt var! Defter kaplamalarından özel tasarım poşetlere pek çok üründe de kağıt kullanılıyor. Hatta son dönemlerde lavanta kesesi, cupcake süsü, pasaport kılıfı bile kağıtla hazırlanıyor. Peki çoğu zaman hazır alınan kağıt süsleri evde yapmak mümkün mü? Scala Yayıncılık’tan çıkan ve Hilal Baltacı’nın hazırladığı Kağıttan adlı kitap sayesinde mümkün...

35 yaşındaki Hilal Baltacı’nın kağıda ilgisi beş yaşındaki kızına eğlenceli ve keyifli aktiviteler bulmaya çalışırken başlamış: “Kızımı bilgisayar ve televizyondan uzak tutmak istiyordum. Ben de farklı aktiviteler araştırmaya başladım. Yurtdışına yaptığım seyahatlerde bol bol malzeme topladım. Bu süreçte de kağıtla tanıştım ve adeta kağıda aşık oldum. Kağıdın dünyası bambaşka. Muhteşem desenleri ve farklı özellikleri bulunan kağıtlarla görenleri büyüleyecek ürünler yapabilirsiniz. Yaklaşık üç yıldır kağıttan tasarımlar hazırlıyorum. Parti dekorasyonu, defter yapımı, kutu ve kağıt çanta yapımı gibi atölyeler düzenliyorum. Bu süreçte kağıt, kızımın da çok ilgisini çekti. Beraber kağıtla haşır neşir olduğumuz saatler en mutlu saatlerimiz. Ben ne yapıyorsam o da benzerini hazırlıyor.”

HAZIR DEFTER KULLANMIYORUM

Ana malzemesi kağıt olan yaratıcı aktiviteler tüm dünyada pek çok kişinin ilgi alanı. Bu yüzden de yurtdışında sayısız malzeme, kitap ve dergi bulunuyor. Bu alanda Türkiye’de hazırlanmış bir kitap olmadığını belirten Baltacı, kendi kitabının bir ilk olduğunu iddia ediyor: “Yayınlanmış origami kitapları var ama benimki öyle değil. Yaptığım tasarımların unutulmaması ve kağıt meraklılarının kolayca ulaşabilmesi için Kağıttan adlı bu kitabı hazırladım. Kağıt bence günlük hayatın her anında olması gereken ama teknoloji yüzünden ikinci plana atılmış bir malzeme. Hayatını kendi stilinde yaşayan, verdiği hediyenin sunumundan kurduğu sofralara, yaptıklarına kendi imzasını atmak isteyen herkesin hayatında kağıt olmalı. Örneğin ben üç yıldır hazır defter kullanmıyorum. Kitap ayraçları, duvar süsleri, gibi pek çok ürünü çeşitli şekillerde hazırlayarak kağıttan tasarımlar yapıyorum. Birçoğunun yapılışına kitabımda yer verdim. Ayrıca cafecraftistanbul.blogspot.com adlı internet sitem ve atölyelerim vasıtasıyla yaptığım her şeyi paylaşıyorum.”

Kitabında kağıt pompon, pipet süsleme, kağıt dondurma gibi farklı tasarımların yapılışına da yer veren Baltacı, mağazaların standart kalıplarının dışında evde hediye paketlemenin püf noktalarına da değinmiş: “Kağıt tasarımlar yaparken kullanım amacına göre kağıt seçmek önemli. Hareketli bir obje olacaksa kağıdın çift taraflı olması ya da delgeç kullanılacaksa ince bir kağıdın seçilmesi gerekir. Kalın kağıt delgeci kırabilir. Bunun dışında sağlamlık gerekiyorsa kalın kağıt seçmek yırtılmayı önler. Kağıttan tasarımlar yaparken desenli bantlar, damgalar, desenli delgeçler ve çıkartmalar olmazsa olmazlar arasında.”

Lokum kasesi nasıl yapılır?

Kalın bir kağıt seçin. Kenarı sekiz santimetre olan bir kare kesin. Süsleme makasınızla kenarlarına şekil verin. Dört köşeyi parmaklarınızın ucuyla sıkıştırın. İçine lokumları yerleştirin. Aynı kağıttan küçük kalpler kesin. Kalpleri çift taraflı olarak kürdanın tepesine yapıştırın. Kürdanların diğer uçlarını lokumlara batırın. Kahvenin yanında servis edin.