28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Futbolda kadın taraftar modada erkek blogger az

Futbolu takip edenler arasında erkekler nasıl fazlaysa modada hakimiyet kadınlarda. Son yıllarda kadınlar futbola erkekler ise modaya el attı. Hatta kendi moda ve güzellik blogunda önerilerde bulunan erkeklerin sayısı artıyor. İşte en çok takip edilen erkek bloggerlar.

Aslı Gür26 Ekim 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Futbolda kadın taraftar modada erkek blogger az

Moda dünyasını yakından takip ediyor, trendleri kaçırmıyorlar. Erkek giyimi, aksesuarı, kozmetiği konusunda yeni çıkan her şeyi takip ediyor, deniyor, bu deneyimlerini bloglarında yazıyorlar. Arkadaşlarıyla alışverişe gidiyor, herbirine özel stil tasarlıyorlar. Sanılanın aksine onlar kadın değil erkek moda ve güzellik bloggerları. Üstelik kadınlara da önerilerde bulunuyorlar. Sayıları az olsa da takipçileri çok.

Erkek moda ve güzellik bloggerlarından biri de 30 yaşındaki Ufuk Onur Tapan. Aslında antropoloji mezunu. Tapan, dört yıldır ‘Nicethingsforniceboys’ adlı bir moda bloguna sahip: “Gençlik yıllarımdan bu yana modaya ilgim vardı. Çevremdekiler giyim kuşam konusunda hep onayımı alırdı. Hatta birlikte alışverişe giderdik. İyi bir stilin hangi insanda, nasıl durabileceğini anlıyordum. Çevremdekilerin de desteğiyle bir blog kurmaya karar verdim. Yazmaya başladığımda sadece bir erkek moda blogger’ı vardı. Sayımız hala az çünkü Türk erkeği giyinme konusunda kendine güvenmiyor. Cesur değiller. Ayrıca mahalle baskısı da erkeklerin bu alanda yazmasını engelliyor!”

KADINLAR DA TAKİP EDİYOR

Tapan, blogunda erkeklerle ilgili moda, kozmetik tüyoları veriyor, yeni çıkanları tanıtıyor, deneyimlerini yazıyor. Blogunun günde 8 bin tık aldığını söylüyor: “Kadın modası sadece bir Chanel etek bile olabilir. Ama erkek modası yediğiniz yemeğe uzanan kadar bir bütün aslında. Tüm hayatınızı içine alır. Parfüm, tıraş makinesi bile buna dahil. Ben de bunu düşünerek blogda ne giyilebilir, takım elbise giymenin kuralları, hangi aksesuarlar neyle kullanılmalı, kozmetiğin püf noktaları gibi önerilerde bulunuyorum. Kullandığım ve memnun kaldığım ürünler hakkında bilgi veriyorum. Moda dünyası kadınlar üzerine kurulu olduğu için onlar için de stil ve moda alanında önde gelen isimlerle röportajlar yapıyorum. Ama daha çok erkeklere bir yaşam tarzı oluşturmaya çalışıyorum. Blogum A’dan Z’ye erkeğin kullanma kılavuzu. Kadınlar da erkek arkadaşlarını, yakınlarını giydirmek için erkek moda bloglarını takip ediyor. Diğer kadın bloggerlarla ise yarışmıyorum çünkü çok iyi yazan kadın bloggerlar var. Onları destekliyorum.”

Bana en çok sorulan soru: Sence bu nasıl?

onuryuksel.net adlı sitesinde moda ve tasarım üzerine yazan 33 yaşındaki Onur Yüksel’in modayla ilgisi tasarım merakından geliyor. Yüksel, her kategorideki tasarımların ilgisini çektiğini söylüyor: “Bazen mobilya, bazen bir plak çalar, bazen de bir kolaj olabiliyor. Bu ilgim sayesinde 2004’te blogumu açtım. Beğendiğim tasarımlarla ilgili yazılar paylaşıyordum. Zamanla bir moda blogu haline geldi. Modanın yanı sıra sanat ve müzikle ilgili de yazıyorum. Artık sürekli çevremdekilerin alışveriş yaparken ‘Sence bu nasıl?’ sorusuyla sıkça karşılaşıyorum. İnsanların giyim tercihlerine az da olsa yardımcı olmak beni mutlu ediyor.”

Yüksel, alışverişin yüzde 80’ini kadınların yaptığını, bu yüzden de kadın moda bloggerlarının ağırlıkta olduğunu savunuyor. Zaman zaman kendisinin de kadın koleksiyonlarıyla ilgili moda yazıları yazdığını belirten Yüksel, erkek modasında çok az malzeme olmasından yakınıyor: “En belirgin fark daha az malzemeyle daha çok iş yapmaya çalışmak. Kadın koleksiyonu ya da aksesuar çeşitliliği düşünüldüğünde erkek moda blogları, ‘kadınlar voleybol maçına yanlışlıkla gitmiş futbol taraftarları’ gibi kalıyor. Modanın temelinde kadın var. Dolayısıyla futbol karşılaşmasında kadın taraftarın az olmasıyla erkek moda blogger’ının az olması aynı paralelde değerlendirilebilir.”

Türk ve Amerikan modası Kaçar’dan kaçmaz!

30 yaşındaki Mustafa Kaçar ise erkek moda dünyasını ABD’den takip ediyor. New York’ta doğup büyüyen ve şu anda ABD’deki bir onkoloji deney laboratuarında bölge müdürü olan Kaçar, modayla ilgilenmeye yıllar önceki kız arkadaşı sayesinde başlamış: “Sonra erkek moda sektörünün içine girdim. New York’ta iyi giyinme tarzını zaten yıllardır  gözlemliyordum. Bu bilgi birikimimi yakın çevreme aktarmaya başladım. Profesyonel hale getirmek istedim ve ‘Thekacar’ adlı blogumu kurdum. Şimdi dünyanın çeşitli yerlerindeki insanlara modayı aktarıyorum.”

İNGİLİZCE VE TÜRKÇE YAZIYOR

Kaçar blogunda erkek modası, New York sokak modası, şık giyim, stil ipuçları üzerine yazıyor. Yaklaşık 20 bin takipçisi bulunan Kaçar, yurtdışında moda blogu yazan tek Türk erkek olduğunu söylüyor: “Hem Türk hem de bir ABD’li gözüyle bakabiliyorum. Bir erkeğin bakımlı olmasının feminenlikle ilgisi yok. Bu yüzden erkekler de artık bakımlı geziyor ve tüyolar almak için blogumu takip ediyor. Blogumda kadın modası üzerine yazmıyorum ama onlar da blogumu takip edebilir, eşlerinin daha şık olmalarına yardımcı olabilir.”

Kaçar blogunda hem İngilizce hem Türkçe tüyolar veriyor. Kadın bloggerların işinin erkeklere göre daha zor olduğunu belirten Kaçar “Erkeklerin makyaj ve aksesuar gibi sorunu yok. Dolayısıyla daha az detay var. Ama yine de tüm dünyada erkek moda bloggerlarının sayısı artıyor. Çünkü erkeklerin modaya ilgisi artıyor. Türkiye’de erkek dergilerinin yayımlanması bunun bir göstergesi” diyor.