29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Hafta bitmeden

11 ayın sultanı Ramazan Ayı’nı kültür-sanat dolu günlerle geçirmek isteyenler için haftanın etkinliklerini derledik. Plan yapmayanlara duyurulur...

MERVE YILMAZ ORUÇ19 Mayıs 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Hafta bitmeden

İSTİLA

Kimlik, ırk ve dille ilgili en derin ön yargılarınızı size gösterecek olan 2017’nin en iyi oyunu seçilen İstila, 22 Mayıs Salı günü Zorlu PSM Studio’da sahnelenecek. Zaman zaman ölümüne komik, zaman zaman rahatsız edici, zaman zaman da dokunaklı bir şekilde tehlikeli hale gelen kimlik algısını paramparça edip bizi kendi kültürel kimliğinizle yüzleşmeye zorlayacak oyunun yönetmenliğini Sami Berat Marçalı üstleniyor. Jonas Hassen Khemiri’nin kaleme aldığı oyunun dramaturgu ise Dilek Tora. Barış Gönenen, Hakan Kurtaş, Efe Tunçer ve Seda Türkmen’in oynadığı oyun, 20.30’da başlayacak.

KÜTAHYA ÇİNİ VE SERAMİK KOLEKSİYONU SERGİLENİYOR

Sadberk Hanım Müzesi, Kütahya Çini ve Seramik Koleksiyonu sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergide, eski çağlardan günümüze kadar seramik üretimini kesintisiz olarak sürdüren ve Osmanlı döneminde İznik’ten sonra ikinci önemli çini üretimi merkezi olan Kütahya’da üretilmiş çini ve seramik örneklerine yer veriliyor. 274 eserin yer aldığı sergi, 25 Kasım’a kadar görülebilir.

COŞKUN ARAL’DAN “YERYÜZÜNÜN ANNELERİ” SERGİSİ

“Haberci” programı ve yaptığı sayısız belgeselle dünyamızın yakın tarihinin kaydını tutan Coşkun Aral, meslek hayatından derlediği eşsiz notlar ve çarpıcı karelerle, kadınlığın ve anneliğin bölgeden bölgeye değişen yüzlerini ve renklerini “Yeryüzünün Anneleri” sergisi ile sanatseverlerle paylaşıyor. Uluslararası savaş fotoğrafçısı Coşkun Aral bu sergisinde; savaşta, barışta, bollukta, açlıkta, çalışan, direnen, ayakta ve hayatta kalmak için mücadele eden ve tüm bunları her şeyden çok çocukları için yapan anneleri konu alıyor. Sergiyi İstanbul Anadolu Yakası’nda bulunan Hilltown’da 27 Mayıs’a kadar gezebilirsiniz. 

KUR’AN İLE MANEVİ HASTALIKLARIN ŞİFASI

Büşra Taşçıoğulları, “Kur’an İle Manevi Hastalıkların Şifası” adlı seminer programıyla Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi’nde olacak. Sadece bayanların davetli olduğu program, 24 Mayıs, 13.00’da başlayacak. Katılım, ücretsizdir.

ESENLER BELEDİYESİNDEN RAMAZAN SOHBETLERİ

Esenler Belediyesinin Ramazan süresince gerçekleştireceği ‘Ramazan Sohbetleri’ programına; yarın Diriliş Ertuğrul dizisi oyuncularından Nurettin Sönmez, Osman Soykut, Ayberk Pekcan ile Celal Al , 21 Mayıs Pazartesi günü Orhan Osmanoğlu, Nilhan Osmanoğlu ve Bekir Develi, 22 Mayıs Salı günü Pelin Çift ve Tufan Gündüz, 23 Mayıs Çarşamba günü ise Seksenler dizisi oyuncuları ile Resul Aydemir katılacak. Esenler Dörtyol Meydanı’nda düzenlenecek sohbetler, 23.20’de başlayacak. 

46. İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ BAŞLIYOR

İKSV’nin ev sahipliğinde düzenlenen 46. İstanbul Müzik Festivali başlıyor. 23 Mayıs Çarşamba günü 20.00’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşek açılış konserinde, Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’na, XV. Uluslararası Van Cliburn Piyano Yarışması’nın ilk Güney Koreli birincisi Yekwon Sunwoo eşlik edecek. Etkileyici müziği ve eşsiz sahne performansı ile dinleyenleri büyüleyen keman sanatçısı Charlie Siem ise 25 Mayıs Cuma günü 20.00’da Aya İrini Müzesi’nde şef Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası ile aynı sahneyi paylaşacak. 

ÇELLO VE PİYANONUN HARİKA BULUŞMASI

Grammy ödüllü dünyaca ünlü çelist Zuill Bailey ile göz kamaştıran sahne ışığı ve izleyiciyi kendine hayran bırakan güçlü tekniğiyle tanınan piyanist Natasha Paremski aynı sahneyi paylaşacak. Klasik müziğin dünyaca ünlü sanatçısı Bailey, 1693 yapımı 325 yıllık Matteo Gofriller çellosu ile İstanbullu müzikseverlerin karşısında olacak. Durdurulamaz enerjisi ile büyük beğeni kazanan ve sayısız ödüle layık görülen Paremski, hafızalara kazınacak performansı ile müzikseverleri başka diyarlara götürecek. Çello ve piyanonun bu muhteşem birlikteliğine şahit olmak isteyenler, 22 Mayıs Salı günü 20.00’da Sakıp Sabancı Müzesi The Seed’de hazır bulunsunlar.  

DİLEK TÜRKAN ZORLU SAHNESİ’NDE

Türk müziğinin modern sesi Dilek Türkan eski ve yeni şarkılarını seslendireceği keyifli bir konser programıyla Zorlu PSM’de.Türk müziği ekolünün ülkemizdeki başarılı temsilcilerinden, müziğini bugüne kadar Batı Müziği Senfoni Orkestraları, Jazz müziği ve geleneksel formatta birçok önemli sahneye taşıyan Dilek Türkan, 23 Mayıs Çarşamba günü 21.30’da müzikseverlerin karşısında olacak. 

“AŞKSIZLARA VERME ÖĞÜT” YUNUS EMRE ŞİİRLERİ

Birbirinden değerli seslerin Yunus Emre şiirlerini yorumlayacağı “Aşksızlara Verme Öğüt” Yûnus Emre Şiirleri programı, 24 Mayıs Perşembe saat 21.45’te İBB Cemal Reşit Rey sahnesinde gerçekleşecek. Nur Haktan’ın sunumuyla, Ramazan’ın huzur ikliminde Yûnusça bir akşam yaşatacak olan sanatçılara Orhan Aykut ilâhileriyle eşlik edecek.  

SEN İSTANBUL’DAN DAHA GÜZELSİN

Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun yazıp yönettiği Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin adlı oyun, Toy İstanbul’da izleyicisiyle buluşuyor. Bir aileden üç kuşak kadının sürekli değişen ve yükselen bir ev ekseninde birbirlerine söyleyemedikleri ve iç seslerinden oluşan elli senelik bir dertlenme hikayesi ile İstanbul’u konu alan oyun, yarın 17.00’da sahnelenecek.  Ayfer Dönmez, Başak Kıvılcım Ertanoğlu ve Melis Öz’ün rol aldığı oyunun biletlerini Biletix’ten demin edebilirsiniz. 

SON SAHNE AKADEMİ BİFO’NUN

Borusan Müzik Evi’nin bu sezonki son konserinde Akademi BİFO sahnede olacak. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın şefi Sascha Goetzel ve yönetmen Yekta Kara’nın yanı sıra pek çok yerli ve yabancı eğitimci ile çalışan Akademi BİFO, 25 Mayıs’ta sanatseverlerin karşısına çıkacak. Leyla Gencer’in Anısına: Donizetti ve Puccini başlıklı konserde BİFO eşliğinde G. Puccini’nin Gianni Schicchi operasını ve Donizetti’nin Maria Stuarda, Roberto Devereux ve Anna Bolena operalarından çeşitli bölümleri seslendirecek topluluğun konseri, 21.00’da başlayacak. 

SEMA TÖRENİ

Sema ve Tasavvuf Topluluğu, “Sema Töreni” programı ile yarın 17.00’de Galata Mevlevihanesi Müzesi’nde olacak. Ramazan Ayı’nın ruhunu yaşayabileceğiniz sema töreni, kemale doğru mânevi bir yolculuğu (Miracı), bir gidiş-gelişi temsil ediyor. Semâ, kulun hâkikate yönelik, akılla-aşkla yücelip, nefsini terk ederek, Hakta yok oluşu ve olgunluğa ermiş, kâmil bir insan olarak tekrar kulluğuna dönüşüdür. Bütün varlığa, bütün yaratılanlara yeni bir ruhla sevgi için hizmet için dönüşüdür...