29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Hafta bitmeden

Yaz geldiğinde kültür-sanat sezonu da kapanır algısı son yıllarda tamamen değişti. Artık her yaş grubu için kültürel etkinlikler, konserler, sergiler her mevsim sanatseverleri bekliyor. Bu hafta da ilginizi çekebilecek birbirinden renkli etkinlikler var. Henüz plan yapmadıysanız listemize göz atabilirsiniz.

MERVE YILMAZ ORUÇ30 Haziran 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Hafta bitmeden

ÇOCUKLARA  İSTANBUL MODERN’DEN SANAT DOLU TATİL 

Çocuklar için tatil vakti geldi. İstanbul Modern, 7-12 yaş arası çocuklar için hem öğretici ve eğlenceli hem de sanat dolu aktivitelerden oluşan bir yaz programı hazırladı. Birbirinden farklı 10 atölye, 2 Temmuz - 31 Ağustos arasında İstanbul Modern’in Beyoğlu’ndaki geçici mekânında çocukları bekliyor. Çocukların yaratıcılıklarını keşfedecekleri atölye çalışmaları, sabah 10.00-12.00 ve öğleden sonra 13.00-15.00 saatleri arasında günde iki defa düzenlenecek. Online kayıt için http://www.istanbulmodern.org/ adresine başvurabilirsiniz. 

TOPRAĞIN ELLERDE ŞEKİLLENEN YÜZ YILLIK HİKAYESİ

Uluslararası seramik sanatçısı  Alev Ebüzziya Siesbye’ın modern seramikleri ile Prof. Dr. Hüsamettin Koçan koleksiyonundan derlenen yerel çömlekler, Bayburt Baksı Müzesi’nde sergileniyor. Alev Ebüzziya’nın 30 adet çanağının yer aldığı sergide sanatçının ellerinde modern bir forma kavuşan çanaklar şimdi Bayburt’ta çanakların ilk ellerde şekil bulduğu örneklerinin yanında yer alıyor. Küratörlüğünü Haldun Dostoğlu’nun üstlendiği “Toprak” adlı sergide sanatçının yapıtlarına Baksılı kadınların gündelik kullanım için ürettiği ve artık unutulmuş olan çömleklerin yer aldığı koleksiyon eşlik ediyor. Sergiyi, 21 Ekim’e kadar ziyaret edebilirsiniz. 

ÜNSÜZ KADINLAR

Tek perdelik oyun bir hastane odasında başlıyor. “Kadın kızına hikayeler anlatıyor. Ünsüz kadınların hikayelerini; Sesleri duyulmayan, adları bilinmeyen kadınların hikayelerini. Çünkü kızına, hikayelerinden başka bırakacak mirası yok Kadının. Kadın son nefesiyle bu hikayeleri anlatıyor ki; kızı da başkalarına anlatsın, başkaları da başkalarına. Kadın istiyor ki; hikayeler dilden dile dolaşsın türküler gibi… Her ünsüz kadın ayrı bir türkü olsun dilimizde.” Sedat Demirsoy’un yazdığı Orhan Akçay’ın yönettiği Ünsüz Kadınlar oyunu, 6 Temmuz Cuma günü 20.00’de Garaj sahne’de. 

GELENEKSEL TIP FESTİVALİ BAŞLIYOR

19. Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali bugün başlıyor. Zeytinburnu Belediyesince düzenlenen festival, 8 Temmuz’a kadar sürecek. Program kapsamında geleneksel tıp seminerleri, tıp tarihi sempozyumu, sağlıklı gıda ürünleri fuarı ve söyleşiler olacak. Festivalde; İMERA, Burhan Şaban, Bekir Ünlüataer, Göksel Baktagir&Eda Karaytuğ&Murat Süngü, Esat Kabaklı konser verecek. 

BOSTANCI’DA EDİS RÜZGARI

Sevilen sanatçı Edis, Bostancı Gösteri Merkezi’nde yarın müzikseverlerle buluşuyor. Okan Üniversitesi’nin düzenlediği “Sınavdır Geçer” After Party kapsamında 16.00’da sahne alacak olan Edis, hayranlarına eğlenceli dakikalar yaşatacak.  

SARI KIRMIZI İZ BIRAKANLAR SERGİSİ

Galatasaray Lisesi’nin kuruluşunun 150. yılı kutlamaları kapsamında, Galatasaray Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde (Beyoğlu Galatasaray Müzesi) Sarı Kırmızı İz Bırakanlar Sergisi, ziyarete açıldı. Galatasaray Lisesi’nin mihenk taşları arasında yer alan ve Galatasaray Lisesi’nin bugünlerine önemli izler bırakan kişileri ve bazı eserlerini görebileceğiniz sergiyi Eylül ayına kadar gezebilirsiniz. 

SERTAB’IN MÜZİKALİ

Sertab Erener, sevilen şarkılarını seslendireceği Sertab’ın Müzikali programı ile 3 Temmuz Salı ve 6 Temmuz Cuma günü 21.00’da Harbiye Cemil Topuzlu Sahnesi’nde sizlerle olacak. 

DÜNYACA ÜNLÜ CAZCILARLA YAZ AKŞAMLARI 

İKSV’nin düzenlediği 25. İstanbul Caz Festivali bu hafta da dopdolu programı ile devam ediyor. Bugün, Anadolu’nun kalplere dokunan mistik müziklerinden aldığı ilhamla kendi müziğini oluşturan, bağlama ve kopuz üstadı Coşkun Karademir ve dörtlüsü 16.00’da,  cazın yanı sıra etnik unsurları birleştiren Ercüment Gül dörtlüsüyle beraber 17.15’te Sakıp Sabancı Müzesi The Seed’de olacak. 2 Temmuz Salı günü Venedik Sarayı’nın tarihi atmosferinde 20.00’da başlayacak konserde ilk önce Massimo Manzi Trio ile caz müzisyeni Elif Çağlar sahneye çıkarken bu performansın ardından Fabrizio Bosso Quartet sevenleriyle bir araya gelecek. Günümüz cazının en önemli keman virtüözlerinden Adam Bałdych, Helge Lien Trio ve Tore Brunborg 4 Temmuz Çarşamba günü 21.00’da Sultan Park’ta. 

Grammy ödüllü günümüzün en şiirsel ve dinamik caz vokallerinden Kurt Elling ile Marquis Hill’in aynı sahneyi paylaşacağı bu program kaçmaz. Konser, 6 Temmuz Cuma günü 19.30’da UNIQ Hall’de gerçekleşecek. 

ASALET KUMKUMASI  

Kocaeli Şehir Tiyatroları, “Asalet Kumkuması” isimli oyun ile ilçe meydanlarında seyirciyle buluşacak. Pervin Atamert tarafından Moliere’in “Kibarlık Budalası” isimli oyunundan uyarlanana ve Ali Düşenkalkar’ın yönettiği “Asalet Kumkuması”; bugün İzmit Sekapark uçurtma tepesinde, yarın Derince Harikalar Sahili, 2 Temmuz’da Gebze Cumhuriyet Meydanı’nda ve 3 Temmuz’da Değirmendere Çınarlık Meydanı’nda sahnelenecek. Program, 21.00’da başlayacak.

EN TATLI BULUŞMA

Başkent, en ‘tatlı’ festivale ev sahipliği yapıyor. Ankara’da dün başlayan ve yarın da devam edecek olan Dondurma ve Tatlı Festivali, Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenleniyor. Atölye çalışmaları, dans gösterileri, dondurma ikramları, yarışmalar ve daha birçok etkinliğin ziyaretçilerle buluştuğu festivalde bugün İbocan yarın ise Cüneyt Özgür sahne alacak.

BAŞVURULAR BAŞLADI

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından 9-15 Kasım 2018 tarihleri arasında 8. düzenlenecek Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında gerçekleştirilecek Malatya Film Platformu başvuruları başladı. Üretim aşamasındaki projelerin desteklenmesi için sektör aktörlerinin katılımıyla güncel ortak yapım olanaklarının tartışılmasını amaçlayan Malatya Film Platformu, 11-15 Kasım 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. başvurular 31 Ağustos’a kadar devam edecek. 

WİZ KHALİFA İLK KEZ TÜRKİYE’DE

Rap müziğin dünyaca ünlü ismi Wiz Khalifa, ilk kez İstanbul’da konser verecek. İlk albümünü 2006 yılında çıkaran ve kısa süre içerisinde rap müziğin zirve isimleri arasına yükselmeyi başaran Cameron Jibril Thomaz sahne adıyla Wiz Khalifa, 4 Temmuz Çarşamba günü 16.00’da sahnede olacak.

AYRIMCILIĞI ÇEKEN BİLİR

Sabancı Vakfı Üçüncü Kısa Film Yarışması’na başvurular başladı. Sabancı Vakfı tarafından toplumsal sorunlara sanat aracılığıyla dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Kısa Film Yarışması’nın bu yılki teması “Ayrımcılık”. Üçüncü yılında da hem Türkiye’nin hem de dünyanın önemli sorunlarından birine odaklanan yarışmaya başvurular, 16 Kasım tarihine kadar yapılabilecek.

ZAMAN MAKİNESİ 2 ALBERT EINSTEIN

Altan Tezel’in yazıp yönettiği “Zaman Makinesi 2 - Albert Einstein” tiyatro oyunu, bugün 20.00’da Tiyatro 34’te çocuklarla buluşuyor. “Okul proje ödevleri için, zamanda yolculuk makinesi yapan Kemal ve Ayşe, babaanne Hacer’i de alarak 1951 yılına Albert Einstein’ın evine gider.” Eistein’ın okumayı geç öğrenmesi, okuldaki başarısızlığı oyunda ön plana çıkarılarak, her çocuğun mutlaka bir şekilde başarılı olabileceğinin altı çiziliyor.

İRONİK BİR YOLCULUĞA NE DERSİNİZ? 

Kozmoz Alfabeler Kumpanyası, 14 yıldır her sezon sahnelediği Uçak oyunuyla, tiyatroseverler ile buluşuyor. Farklı bilinçlerin aynı boyutta ortak bir kaderi paylaştıklarını anlatan oyun, İstanbul’dan Londra’ya sefer yapan bir uçağın içindeki ‘yabancıların’ birbirleriyle olan ilişkilerini ele alıyor. Tüm sırların ortaya döküldüğü bir çağda, uyanışı hissedebilenler için ironik bir yolculuğa ne dersiniz? Oyun, yarın 15.30’da Profilo Kültür Merkezi Büyük Salon’da.