28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

İstanbul’da moda rüzgarı esti

Moda dolu bir haftayı geride bıraktık... İstanbul’da esen tasarım rüzgarları birbirinden güzel anı da beraberinde getirdi. 8’inci Sezonu Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde düzenlenen Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul’a ufak bir bakış attık.

Büşra UĞRAŞ15 Ekim 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
İstanbul’da moda rüzgarı esti

Bir yandan 9. Moda Konferansı öte yandan Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul derken İstanbul moda ve sanatla dolu bir haftayı geride bıraktı. Konferansta sektörün önde gelenlerini dinlerken bir yandan da ünlü tasarımcıların 2017 ilkbahar/yaz koleksiyonlarını tanıttıkları moda haftasını takip ettik. Hafta boyunca Lug Von Siga, Arzu Kaprol, Cihan Nacar, Aslıalev, Derya Açıkgöz, Bahar Korçan, Selma Çilek, Selma State, Belma Özdemir, Raşit Bağzıbağlı, Tuba Ergin, Dilek Hanif, Kiğılı, Özgür Masur, Mudo, DB Berdan, MiiN, Özlem Süer, Bora Aksu, New Gen By İMA, Mehtap Elaidi, Atıl Kurtoğlu, Les Benjamins, Ayşe Deniz Yeğin, Doğay Can, Affair, Sudietuz, Can Yunus Çetinkaya, Özlem Kaya, Brand Who, Bashaques’, Mert Erkan, Meltem Özbek, Muraty Aytulum ve Çiğdem Akın gibi isimlerin defilelerini izledik. Hafta boyunca neler oldu, öne çıkan defileler hangileriydi ufak bir özet isteyenlere buraya...

Teknoloji podyumda

Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul, 8’inci sezonuna Zorlu Performans Sanatları Merkezi çatısı altında merhaba dedi. Zorlu PSM’in üstün altyapısını IMG Fashion’ın prodüksiyon olanaklarıyla birleştiren MBFWI, bu sezon davetlilerini görkemli bir etkinlik alanında ağırladı. Tasarımcı Gül Ağış’ın, İngiliz yazar Agatha Christie’nin kişiliğinden ilham alarak hazırladığı ‘Agatha İstanbul’da’ adlı yeni koleksiyonuyla moda haftasının açılışını yaptı. Pera Palas Hotel’in tarihi dokulu salonunda gerçekleşen Lug Von Siga 2017 İlkbahar/Yaz defilesinde doğal kumaşlar dikkat çekti. Yenilikçi tasarım anlayışı ve teknolojiyle modayı birleştiren tasarımlarıyla öne çıkan Arzu Kaprol’un interaktif gösterisiyse en çok konuşulanlar arasındaydı. 3D printing teknolojisi ile üretilen tasarımlar Mercan Dede müzikleri ve Ouchhh’un animasyonları eşliğinde sunuldu. Geçtiğimiz sezon ilk koleksiyonuyla adını duyduğumuz  Derya Açıkgöz ‘Ulu Cengiz’ adını verdiği yeni koleksiyonu ile Çerkez kökenlerine gönderme yaptı. Tasarımcı Bahar Korçan’ın ‘Toz’ isimli koleksiyonuysa kendi yazdığı şiirden yola çıkıyor. Kendi tablolarını desene döken tasarımcının koleksiyonu resim, heykel ve modayı sentezleyen bir sergi ile sunuldu!

DOĞAYA SAYGI DURUŞU

Adından en çok söz ettiren tasarımcılardan Selma State’in podyumuna geleneksel Japon kültürünün geyşalarını andıran saç ve makyaja fütüristik kesimli parçalar eşlik etti. Raşit Bağzıbağlı’nın da izleyiciye iki sürprizi vardı; defilenin açılışını Demet Kutluay kapanışınıysa Tülin Şahin yaptı! Doğaya olan saygısını her daim dile getiren tasarımcı Tuba Ergin ise izleyicileri bitkilerle donatılmış bir podyumla karşıladı. Ergin’in sürreel şovunda tavandan sarkan bitkiler ve çimli yapay tepecikler bulunuyordu.

MODADAN MESAJ VAR

Moda haftasının merakla beklenen isimlerinden biri de Özgür Masur’du. Tasarımcı 1920’lerin siluetlerini bir araya getirdiği bir koleksiyon sundu. Geçen sezon olduğu gibi DB Berdan’ın podyumu yine mesajlarla doluydu. Deniz ve Begüm Berdan’ın podyumu bu kez ‘Tek mücadele, yapışalım birbirimize!’ mesajını verdi. Moda haftasında hazır giyim markalarını görmeye pek alışık değiliz ama  Mudo, bu kuralı bozdu. Marka sonbahar-kış 2016/17 koleksiyonunu Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul kapsamında tanıttı. Parekende sektöründen bu yılki moda haftasına katılan markalardan biri de Kiğılı’ydı.Markanın podyumu da çok konuşulanlar arasına girmeyi başardı. Etkinliğin en genç tasarımcılarından biri olan Selma Çilek’in VICTORIOUS adını verdiği koleksiyonuysa kadının güçlü ruhunu yansıtıyordu.

Arzu Kaprol’un 3D printing teknolojisiyle üretilen tasarımları interaktif bir şovla podyuma çıktı. Müziklerse Mercan Dede’den geldi.