11 Mayıs 2024 Cumartesi / 4 Zilkade 1445

'Kadın doğuştan yerel yöneticidir'

“Kadın doğuştan yerel yönetici! Evde başlıyor onun yöneticiliği. Evi, çocuğu çekip çeviren biri, bunu farklı bir ölçekte de çok başarılı yapar. Yani kadının bu doğal kapasitesinden siyaset, iş dünyası, mutlaka yararlanmalı.” diyen Ak Parti Şişli Belediye Başkan adayı Nihal Yıldırım, Şişli’de sorunun kaynak yokluğu değil, kaynağın doğru aktarılmaması olduğunu söylüyor. “İyi yönetilemediği için Şişli’nin durumu içler acısı” diyen Yıldırım, 20 yıldır hizmet alamayan Şişli’ye huzur getirmeyi vaadediyor. 

ZEYNEP TÜRKOĞLU23 Mart 2019 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
'Kadın doğuştan yerel yöneticidir'

Kimi son düzlük diyor, kimi finale beş kaldı. Netice; seçime artık sadece günler var. Bu dönemeçte İstanbul’un kadın adaylarından biriyle, Şişli Belediye Başkan adayı Nihal Yıldırım’la buluştuk. Heyecanı ve enerjisi gerçekten çarpıcı. Dinamizminin kaynağını sordum, Şişli’nin sokaklarını gösterdi; 

“Sahanın teveccühü müthiş. Görmek lazım. ‘Bizi bunlardan kurtarın’ diyenleri duyuyoruz. Bu ses sadece AK Parti’ye oy vermiş olanlardan değil, onun dışındaki seçmenden de geliyor. Bu yüzden bu seçimin galibi samimiyet ve tevazu olacak.” 

Hem özel hayatınıza hem siyasete ilişkin kısa bir gezinti yapalım. Kendinizden, bu iki koldan bahseder misiniz? 

Aslen Bayburtluyum. Ama İstanbul doğumluyum. 35 yıldır Fulya’da yaşıyorum. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji mezunuyum. Pedagojik formasyon eğitimim var. Mastırımı tüp bebek konusunda yaptım. Yerel bir televizyon kanalında da sağlık haberleri hazırlayıp sundum. Tabii bunları siyasetin ağır bastığı bu dönemde biraz askıya aldık. Bütün bunları yaparken ailemden de kopmadım. Aksine, onların desteği çok. Zaten bu kadar uzun soluklu bir siyasi ve iş hayatı hikâyesi, onların desteği ile mümkün oluyor. Benim mutluluğumu gördükçe, onların da desteği tam biçimde devam ediyor açıkçası. 

Siyaset hayatınıza nerede, nasıl eklemlendi? 

Siyasetle yolum, kadın kollarımızın 2002-2003 yıllarında yaptığı etkinliklerde kesişti. Bir sosyal sorumluluk projesi yemeğiydi. Önemli ve faydalı işler yapıldığını görünce, içinde yer almak istedim. Serüven böyle başladı. Sonra AK Parti Şişli Teşkilatı’nda Kadın Kolları Yönetim Kurulu’na girdim. Bir süre sonra kadın kolları başkanlığına atandım. 2007 genel seçimlerinde milletvekili aday adayı oldum. Sonra ilçe başkan yardımcılığı… Derken bir gece ansızın gelen bir telefonla adaylık sürecim başladı. Cumhurbaşkanımızın takdiri, ilçe teşkilatımızın desteğiyle… 

Siyasette kadın sesi neden önemli size göre? 

Aslında sadece siyasette değil, temsil noktasında birçok yerde olması gerekiyor kadının. Bilirsiniz, fıtratımız gereği yapımız farklıdır. Kadın daha duyarlıdır, detaycıdır, erkeklerin göremediklerini görür. Birleştirici ve şefkatlidir. Atılgan ve üretkendir. Bu özelliklerin siyasete çok şey katacağını düşünüyorum. 

Bir kadın olarak siyaset yapmanın avantaj ve dezavantajlarını nasıl yaşadınız? 

Siyasetin kadına olan ihtiyacına gerçekten çok inanmış biriyim. O yüzden bana hiçbir durum dezavantaj olarak görünmedi. Üstelik son dönemde daha farklı yetişmeye başladık. Kadın her yerde var. Sonuçta kadın doğuştan yerel yönetici! Evde başlıyor onun yöneticiliği. Evi, çocuğu çekip çeviren biri, bunu farklı bir ölçekte de çok başarılı yapar. Yani kadının bu doğal kapasitesinden siyaset, iş dünyası mutlaka yararlanmalı. 

Her seçimin, yapıldığı döneme göre kazandığı bir anlam var. Sizce bu seçimin anlamı, ruhu nedir? 

Bu seçimin iki anlamı var. Öncelikle belediye işi gönül işi dedik. Belediyelerin görevi aslında belli; halkımızın ilk nefesinden son nefesine kadar sorumlu olmak gerekiyor. Ama şu da var; biz diyoruz ki insana temas edelim, yüreklere dokunmayalım sadece, gönüllere girelim. Dertleriyle dertlenelim, çözelim. Kimsesizlerin kimsesi olmak için çıktık yola. Benim için ikinci anlamı kadın elinin yerel yönetime daha fazla değecek olması. Bunun için “Şişli’ye Kadın Eli Değecek” dedik. Bunun ne anlama geldiğini 1 Nisan’dan sonra halkımız yaşayarak görecek inşallah. 

Başkan adayı olarak Şişli’de gördüğünüz problemler neler? Şişli’nin neye ihtiyacı var? 

Şişli şu an açıkçası yorulmuş ve eskimiş bir yer. Hasta diyebiliriz aslında. Çünkü Şişli yaklaşık 20 senedir beklediği ve istediği gerçek hizmeti alamıyor. Çocukluğum Şişli’de geçti. Sokaklara caddelere çıktığımızda yapılacak o kadar çok şey görüyoruz ki. Bir yerel belediyenin zaten yapması gereken standart hizmet, mevcut yönetim açısından sanki bir lütufmuş gibi gösteriliyor. Kaldırım yapmak, çöp toplamak bugünün şartlarında öyle fazladan övünülecek şeyler değil. Ama biz maalesef bu şehrin gözbebeği ilçelerden Şişli’de bu kadar basit şeylerin bile yapılmadığını görüyoruz, yaşıyoruz. 25 mahallemizin hepsinde kaldırım işgali; kaldırım, yeşil alan ve sosyal tesis yokluğu ile karşı karşıyayız. Bir çocuk arabası ile geçemez, bir pazar arabası itemez durumda Şişli halkı. Hele yaşlı veya engelliyseniz vay halinize. Kaldırım devamlılığı yok. Mobese kameraları eksikliği de özellikle kadınlar ve çocuklar için büyük sorun. Hâlbuki çözümü hiç zor değil bunların. Şişli sosyal belediyecilik anlamında da maalesef bugüne kadar hiçbir hizmet görmemiş bir yer. 

Başkan olduğunuz takdirde 1 Nisan sabahı ilk işiniz ne olacak? 

Çöp dağları maalesef Şişli’nin gerçeği oldu ve Türkiye’nin gündemine de böyle geldi. Belediye çalışanı arkadaşlarımızın sorunları da hâlâ çözülemedi maalesef. Bu yüzden öncelikle bu arkadaşlarımızın maaşlarını ödeyerek başlayacağız. Ve yıllardır düzenli alamadıkları maaşlarının ödemesini yapılandıracağız. Ama her şeyden önce dirlik düzen gelecek. Bugünün şartlarında çöp toplanmaması, maaş ödenmemesi söz konusu olamaz. Bunlar tarihe karışması gereken şeyler Şişli için. Tabii ki sihirli değneğimiz yok ama işleri çözüme kavuşturacak planımız var. 

Bugünkü yönetim ödemeleri yapamazken siz nasıl yapacaksınız? 

Kaynak problemi mi var belediyenin? 

Şişli Belediyesi’nin yıllık geliri 650 milyondan fazladır. Ama farklı yerlere aktarılıyor. Detayına girmek istemiyorum, şov yapma derdinde değiliz. Önümüze bakıyoruz. Ama şunu söyleyebilirim, sorun kaynak yokluğu değil, kaynağın doğru aktarılmaması. İyi yönetilemediği için Şişli’nin durumu içler acısı. 

Belediye başkanlığı çok mesai isteyen, çok fedakârlık bekleyen bir makam. 

Hiç tedirgin edici gelmiyor mu? 

Şişli’nin sorunlarını biliyorum. Bugüne kadar aldığım görevleri sonuna kadar götürmüş bir insanım. İş disiplinim çok yüksek. Neden olmasın? Şişli’den daha güzel bir yer olabilir mi? Şişli İstanbul’un, hatta Türkiye’nin kalbidir çeşitli bakımlardan. Birçok ticaret merkezi burada. İnsan yaşadığı yeri sever. Ben de Şişli’yi çok seviyorum açıkçası. Zorluk beni motive eder.

Önceliğimiz gençler, kadınlar ve çocuklar… 

Aslında bakarsanız Şişli’nin en çok huzura ihtiyacı var. Huzuru da temel ihtiyaçların giderilmesi ve şikâyetlerin ortadan kalkmasına bağlı elbette. 280 bin nüfuslu bir ilçenin otopark, kültür ve spor merkezleri, yeşil alan ve sosyal belediyecilik eksikliğini, gönüllere girerek gidermek için yaptık projelerimizi. Çöp, imar problemlerini de ortadan kaldıracağız. 

Bunun ötesinde gençlerimizi geleceğe hazırlamak sorumluluğunu da üstleniyoruz.  Ücretsiz kodlama, yabancı dil, lise ve üniversite hazırlık derslerimiz olacak. Kadınlarımız için yeteneklerini keşfedip geliştirebilecekleri, çocuklarını güvenle emanet edebilecekleri merkezler açacağız. Evde uyuyan devi uyandıralım, kadın gücünü hayata daha çok katalım diyoruz. Yetenek sizden, eğitim bizden! Yani önceliğimiz gençler, kadınlar ve çocuklar. Ücretsiz sağlık taraması ve ardından ücretsiz veya cüzi miktarda ücretli sağlık hizmeti sağlayacağız. Benim bu çorbadaki tuzum ise tüp bebek uzmanı olmamdan gelecek. Çocuk sahibi olmak isteyip de olamayan çiftlerin tedavisini ücretsiz üstleneceğiz. 

Engelli vatandaşlarımızın günlük yaşamlarını daha kolay idame ettirmeleri için tüm engelleri birlikte kaldıracağız. Sefer Dursun Camii’nin karşısındaki alana kendilerini geliştirmeleri ve onlara psikolojik destek olmak için el işleri ve el sanatları atölyeleri yapacağız. Belirlenen noktalara engelli kardeşlerimizin araçları için şarj istasyonları koyacağız. 

Harbiye Açık Hava Tiyatrosu’nun üzerini uzman mühendisler tarafından hazırlanan bir proje doğrultusunda açılır-kapanır sistemle yenileyerek her mevsimde rahatlıkla kullanılabilir duruma getireceğiz. 

Şişlimiz çocukların neşeyle oyun oynadığı sokakları ile güzelleşecek. Her mahallemizde, yapacağımız bu proje ile çocukların oyun oynayabileceği sokaklar oluşturacağız. Sinema tırlarımız her mahalleye giderek çocuk ve gençlerimizi kültürel ve eğitici filmler ile buluşturulacak. 

Şişli’nin merkezinde bulunan tarihi sarnıcı restore ederek yeniden işlev kazandıracağız. Sanat galerileri, müzik dinletileri, seminerlere ve özel organizasyonlara ev sahipliği yapacak bir projeyi Şişli kültür hayatına kazandıracağız. 

Kuştepe Salı Pazarı ve Kuştepe Halı Sahası’nı birleştirerek resmi müsabakalara ev sahipliği için stadyum, stadyumun altına otopark, alt katında ise bir gençlik merkezini hizmete açacağız. Haftanın bir günü kapalı semt pazarı olarak hizmete devam edeceğiz.