29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Küsuratınızı yuvarlayın bağışınızı yapın

Her yıl 10 sosyal sorumluluk projesinin seçildiği ‘Bilgi Genç Sosyal Girişimci Ödülleri’ bu yıl da birbirinden yaratıcı projelere verildi. Ödüllü projeler arasında kadim zanaatlara destek veren de var alışveriş küsuratıyla bağış yaptıran da...

BÜŞRA UĞRAŞ [email protected]22 Kasım 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Küsuratınızı yuvarlayın bağışınızı yapın

Bilgi Genç Sosyal Girişimci Ödülleri, beş yıldır topluma pozitif katkı sağlamayı başarmış genç sosyal girişimciler arasından seçilen yetenekli gençlere veriliyor. Uluslararası Gençlik Vakfı ve Bilgi Üniversitesi’nin ortak çalışmasıyla gerçekleştirilen ve Sylvan/Lacureate Vakfı tarafından desteklenen etkinlik, tecrübelerini birbirleriyle paylaşan, her yıl daha da büyüyen bir sosyal girişimciler ağı kurmayı hedefliyor. 10 sosyal sorumluluk projesinin seçildiği yarışmada kazanan projeler, topluma sağladıkları faydanın sürdürülebilmesi için Bilgi Üniversitesi’nde eğitim alma hakkı kazanıyor.

Anadolu kültürünün koruyucuları

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisliği son sınıf öğrencisi olan Gökçe Gülcüler ve Endüstri Mühendisliği okuyan arkadaşı Müge Ulusoy Anadolu’nun unutulmaya yüz tutmuş zanaatlarını canlandırmak ve devamlılığını sağlayabilmek için bir e-ticaret sitesi kurdu. Ustamdan.com, markalaşmanın etkisiyle oluşan yerel pazardaki küçülme sorununu çözmek için oluşturuldu. Gülcüler ve ortağı, kurdukları internet sitesi üzerinden el sanatlarının, ustaların, gezdikleri yerlerin hikayesini anlatıyor, Anadolu kültürünü insanlara tanıtıyor ve site üzerinden yerli ürünlerin satışlarını gerçekleştiriyor. 

Eylül 2013’te katıldıkları Fıstık Hasadı Şenliği sırasında bir yemeni ustasıyla tanıştıklarını söyleyen Gülcüler, Anadolu kültürünün önemli bir parçası olan el sanatlarının gelişmesine katkıda bulunmaya o zaman karar verdiklerini anlatıyor. Gülcüler, “Bu girişim sayesinde adını daha önce hiç duymadığımız yerlere yolculuk ettik, değerli ustalarla tanışma fırsatı bulduk. Saatlerce süren koyu sohbetlerimizi ve biriktirdiğimiz yol hatıralarımızı, Anadolu zanaatlarını, ustalarımızın hayatlarını paylaşmaya karar verdik. 2013’te ustamdan.com’u kurduk ve böylece Anadolu’nun en değerli ürünlerini insanlara sunma fırsatı yakaladık” diyor. Gülcüler, sitede oluşturdukları fonla çırak eğitimine destek sağlamayı ve önce yurt içinde daha sonra yurt dışında büyümeyi hedeflediklerini belirtiyor.

İlk uygulamasını 14 yaşında yayınladı
 
Girişimci gençler, toplumun ihtiyacı olduğuna inandıkları konularda projeler geliştiriyor. Yarışmaya katılan en genç girişimci olan Tugay Tuna 18 yaşında. Tuna, lise öğrencilerinin kod okur-yazarı olmalarını hedefleyen, teknolojiyi tüketen değil üreten olmalarını sağlamayı amaçlayan bir Yazılım Kulübü kurdu. İlk uygulamasını 14 yaşında yayınladığını anlatan Tuna, o dönem yaşının küçük, yabancı dilinin yetersiz olmasından dolayı olumsuz geri dönüşler aldığını söylüyor. Microsoft Türkiye Açık Akademi ile yazılım konusunda kendini geliştiren Tuna, yaşadığı zorluklarla arkadaşları da karşılaşmasın diye lise 2. sınıfta Yazılım Kulübü’nü kurmaya karar verdi. İlk açıldığı yıl 25 kişi olan kulüp üyeleri kendi uygulamalarını yazıp paylaşmaya başladı. Yazılım Kulübü’nün şimdi 8 farklı okulda 200 öğrencisi bulunuyor. Lise düzeyinde yazılım ekosistemi oluşturmayı hedeflediğini söyleyen Tuna, sanılanın aksine kulübe ilgisi olanların yalnızca erkekler olmadığını vurguluyor. Yazılım Kulübü’nündeki öğrencilerin yarısı kız. 
 
Dijital bağış kumbarası 
 
Emre Danacı ve ortağı Erdi Yerebasmaz insanların bağış yapma alışkanlıklarını değiştirip geliştirmek için bir site kurdu. Yuvarla.org, eski bağış kumbaralarını dijital ekonomiye uygun hale getiren bir sosyal girişim projesi. Site sayesinde online alışverişlerinizin küsuratını yukarıya yuvarlayarak doğrudan seçtiğiniz sivil toplum kuruluşuna destek verebiliyorsunuz. Giderek büyüyen e-ticaret sektörünü iyi bir amaç için kullanan yuvarla.org, daha önce sivil toplum kuruluşlarına bağış yapmamış insanlara bu deneyimi yaşama kolaylığı sağlayan bir platform.