28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Madame Tussauds artık İstanbul’da

Türkiye’nin merakla beklediği, balmumu müzesi Madame Tussauds, 21’inci merkezi ile pazartesi gününden itibaren Grand Pera’da kapılarını açıyor. Açılış öncesi girdiğimiz müzeden ilk izlenimleri aktarıyoruz.

GİZEM TÜMBAY KOÇAK 26 Kasım 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Madame Tussauds artık İstanbul’da

Dünyanın en ünlü balmumu müzesi Madame Tussauds’da Türkiye’den ve dünyadan 55 ünlü ismin tıpatıp benzeri balmumu figürler ziyaretçileriyle buluşuyor. 250 yıllık büyüleyici tarihe sahip müzenin İstanbul’daki merkezin hikayesini ve figürlerin yapım aşamasını Legoland Discovery Centre ve Madame Tussauds İstanbul’un Grup Genel Müdürü Sarper Hilmi Suner ile konuştuk. Uzun bir çalışmanın ardından sanatseverlerle buluşan müzede enteraktif birçok alan da misafirlerini bekliyor.

Madame Tussauds 21’inci müzesiyle İstanbullularla buluşuyor. Karar aşaması nasıl gerçekleşti?

Merlin Entertainments Grup dünyanın en büyük aile eğlence merkezlerini işleten şirketlerden bir tanesi. Bunların altında bazı markalar var. Bu markalardan da Türkiye’ye gelmesine karar verdiklerimiz Sea Life Akvaryum, Legoland Discovery Centre ve üçüncüsü de Madame Tussauds oldu. Türkiye’de de yatırımlara devam etmek istiyoruz. Eğlence sektörü için muhteşem bir yer.

Nasıl bir çalışma izlediniz?

Her anlamda ciddi bir çalışma gerçekleştirdik. Grand Pera’nın seçilmesi, mekanın seçildikten sonra da figürlerin seçilmesi... Bunun için bir anket grubu kuruldu. Farklı bölgelerden halkımızın en çok görmek istediği figürleri öğrendik. Tek tek hayatta olanlara ulaştık. Hayatta olmayanların da yasal varislerine ulaştık. Hayatta olanlarla temasa geçildikten sonra bir fotoğraflama süreci gerçekleşti. El ölçüleri, göz rengi...  Bu sürecin başlayıp bugünlere kadar gelmesi bir figür için 4 ay ile 7 ay arasında değişiyor.

Hayatta olmayanlar için neler yaptınız?

Hz. Mevlana’nın 22’nci kuşaktan torunları ile görüştük. Yurt dışındaki heykeltıraşlarımızı buraya davet edip, Konya’ya götürdük. Mevlana’yı anlayıp hissetsinler istedik. Heykeltıraşlar, Konya’da sema ayinine katıldılar, aileyle tanıştılar ve sonuçta olağanüstü bir figür çıktı ortaya.

Başka kimler var Madame Tussauds’da?

Yine Hidayet Türkoğlu da aynı şekilde zorluk yaşanılan bir figürdü. Gördüğünüz o figür çok zordur. Türkoğlu’nun da kolunun kalıbının çıkması saatler almış, kolu uyuşmuş. Adile Naşit’in ‘Hababam Sınıfı’ dönemindeki rolü canlandırıldı. Muhammed Ali var. Spor dünyasından Arda Turan var. Arda’nın duruşu çok güzel. Maçtaki heyecanlı halini biz bu figürde de yaşatabildik.

“Hidayet Türkoğlu zorluk yaşanılan bir figürdü. Türkoğlu’nun kolunun kalıbını almak saatler sürdü.”

Muhammed Ali ile ringe çıkabilirsiniz

Her bölümde birbirinden güzel müzikler dinliyoruz. Bunları neye göre seçtiniz?

Figürün olduğu döneme göre karar verdik. Mesela Wolfgang Amadeus Mozart’ın Türk Marşı’nı koyduk. Mozart’ın önündeki piyano 18’inci yüzyıldan kalma. O piyanonun bir tuşuna bastığınızda Türk Marşı çalmaya başlıyor. Sinema Bölümü’nde eski Yeşilçam’ı hatırlatacak filmler izliyoruz.

Misafirlerin aktif olduğu birçok yer de var. Bunlardan bahseder misiniz?

İnter aktiviteler çok fazla. Mesela Muhammed Ali’yle boks yapabilir, Arda’nın Messi’nin bulunduğu bölümde kaleye dijital ortamda gol atabilir, Maria Sharapova ile tenis oynayabilirsiniz. Bunun gibi birçok imkan var.