28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Moda satın alınır, stile sahip olunur

Instagram, bloglar derken her geçen gün ortaya çıkan yeni (!) tasarımcılar... Herkes birbiriyle stil yarışında. Peki kim gerçekten bir stile sahip? Stil doğuştan mı geliyor yoksa sonradan elde edilebilir mi?

Tuğba Göktaş Kavici19 Nisan 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Moda satın alınır, stile sahip olunur

Günümüzde hemen herkesin modaya dair bilirkişi olduğundan mütevellit bir karmaşanın varlığı çok açık. Modanın demokratikleşmesi ve internet kullanımının artması, modayı her kesime yakın kılarken tüketim çılgınlığına da sebep oluyor. Modaya uymak, trendleri yakından takip etmek stil sahibi olmak anlamına mı geliyor sorusu işte burada devreye giriyor. Blog yazma çağıyla insanların ne giydiğini, hangi aksesuarı kullandığını göstermenin normalleşmesi yeni alanlar ve pratiklikler doğurdu. ‘Selfie’ dediğimiz, kendi kendini fotoğraflama anlamına gelen kavram burada imdada yetişti. Stilini paylaşmak için artık deklanşörün diğer tarafında başka bir kişiye ihtiyaç yok. Selfie çek gönder! Modayla ilgilenmeyenlerin bile bu güruha teslim olduklarını göz önüne alırsak şu soru kaçınılmaz oluyor: Gerçekten herkes stil sahibi mi? 

KİM OLDUĞUNUZUNUN İPUCUNU DA VERİR

Stil, bireyin kim olduğuyla ilgili ipuçları verir. Yaşadığı hayatı, inançları, aldığı kültürü, zevkleri ve psikolojik durumuna kadar çok yönlü özelliklerini barındıran bir görüntüdür. Stil sahibi olmak genellikle doğuştan gelen dürtülerle ortaya çıkıyor. Zorlama olmayan, üzerinde düşünülmemiş, hislerin yönettiği tavırla ortaya çıkan bir durum. Özellikle Türkiye’de stil dendiğinde üzerinde uğraşılması gereken bir görüntü algısı var. İstanbul Moda Haftası ile ülkemizde modaya dair henüz yeni sayılabilecek bir platformun girmesiyle “Stil sahibi miyiz?” sorusu daha çok gündeme gelir oldu. Her ne kadar daha çok özgün imajlarla karşılaşsak da stil sahibi olmanın dikkat çekmekle doğrudan ilişkisinin olmadığını vurgulamak gerek. Stil, bazen saçınızın şekli, bazen konuşmanız bazen de duruşunuzdur. Stil sizsiniz. Kişinin giydikleri, aksesuarları ve kimliğinin bütünleşmesiyle meydana geliyor. Yani çok hoşunuza giden bir trendden ilham alabilirsiniz ancak bütünüyle moda endüstrisinin sunduğu şekilde uygularsanız sadece modaya uymuş olursunuz. Trendi kendinizce yorumlarsanız moda size uymuş, stiliniz ortaya çıkar. 

YAŞMAK VE ŞALVARLI BİR BAŞKAN

Stil sahibi olmanın kendine güvenmekle doğrudan ilgisinin altını çizmeliyiz. “Başkası ne der, şurada şu giyilir, burada o giyilmez” gibi toplumsal dayatmalar stil sahibi olmamızın önünde büyük bir engel. Halbuki zevklerinizi o kaidelere uydurmak pek ala mümkün. Geçen hafta Eskişehir’in Mihalgazi İlçesi’nin Belediye Başkanı Zeynep Akgün’ün stili çok konuşuldu. Geçmişteki başarıları ve azmiyle kadınlara örnek olan Akgün’ün yaşmak ve şalvarıyla ilçeye özgün kıyafetiyle koltuğuna oturması büyük alkış aldı. Resmi ortamlarda başörtüsü kullandığını söylüyor ama büyükşehirlerde nereye giderse gitsin yaşmak ve şalvarından taviz vermiyor, Akgün. Kısaca basmakalıp düşüncelere aldırmayarak stilinden ödün vermiyor.