29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Pembeyi boşver odası bej olsun 

Renkler hangimizi etkilemez ki? Hele çocuklarımızı... Uzmanlara göre çocuk odalarında seçilen renkler çok önemli. Çocuğunuzun zihinsel ve bedensel gelişimine katkı sağlamak için dikkat edilmesi gereken renkleri keşfediyoruz.

3 Aralık 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Pembeyi boşver odası bej olsun 

Renklerin davranışlar ve psikoloji üzerindeki etkisi artık kanıtlanmış durumda. Günlük motivasyonumuzu yüksek tutmak için doğru renk seçimleri yapabilir ve hayatımızı buna göre düzenleyebiliriz. Uzmanlara göre renkler aynı zamanda çocuk gelişimi için de önemli bir yer tutuyor. Türk Psikologlar Derneği’nin açıklamasına göre çocuk odasındaki renkler ne kadar canlı ve sıcak olursa o kadar iyi. Ancak bu açıklama tüm çocuk odalarının parlak renklere boyanması anlamına gelmiyor. Denilene göre parlak bej rengi, çocuk odası duvarlarında her zaman canlı bir kırmızı veya parlak bir pembeden daha iyi duracaktır. Farklı renk tonlarının, şekillerin ve desenlerin çocukları aşırı derecede uyarabileceği gerçeği de akıllardan çıkarılmamalı. Çocuk odaları çok fazla oyuncakla doldurulmamalı ve ahenkle düzenlenmiş bir odanın, çocuğun düzen anlayışına olumlu etki ettiği unutulmamalı. Ayrıca çocuğun yeteri kadar büyüdüğünde kendi odasının rengini seçmekte serbest bırakılması gerektiği de uzmanlar tarafından vurgulanıyor. Hangi renkler çocuğunuzu nasıl etkiler merak ediyorsanız haberimizi okumanızı tavsiye ederiz.

Uzmanlara göre kontrast renkleri görmek bebeğin derinlik algısının gelişiminde rol oynuyor. Ancak biz bunu söyleyince aklınıza yalnızca siyah ve beyaz gelmesin. Çünkü Texas Houston’da bulunan çocuk hastanesine bağlı Nörodavranışsal Psikoloji Öğrenme Destek Merkezi’nden Kevin Krull “Yalnızca siyah ve beyaz kullanmanın bir faydası olduğu kanıtlanmamıştır. Kontrast renkler çocuğun derinliği algılamasına yardımcı olur. Bundan sadece siyah ve beyaz anlaşılmamalı, kırmızı, yeşil, mavi ve sarı da düşünülmelidir” diye açıklıyor.

Bebeğinizin odasında farklı renkleri kullanmanız onun öğrenme hızını olumlu etkiler. Hangi rengi seçerseniz seçin, bebeğin yattığı yerden görülebilir olmasına özen gösterin: Önemli olan, bebeğin perspektifinden renklerin görünür olması. Etrafta kullanılan renkler ve şekiller bebek ve çocukların uyarılmasına neden oluyor. Krull durumu “Değişik renkler ve şekiller bebekte derinlik algısının oluşmasına yardımcı olur” diye açıklıyor.

Değişik renkler ve şekiller bebekte derinlik algısının oluşmasına yardımcı olur.

Sıcak renklerin uyarıcı etkisine dikkat!

Kırmızı: Canlandırıcı ve hayat dolu bir renktir.

Turuncu: Duyguları uyarıcı bir renktir.

Sarı: En neşe veren renktir.

SOĞUK RENKLER HUZUR VERİYOR 

Yeşil: Dengeleyici ve sakinleştirici bir renktir.

Mavi: Yeşil gibi sakinleştirici bir renktir ve uykuya dalmayı kolaylaştırır.

Menekşe Rengi: Sakinleştirici ve huzur verici bir renktir.